Op wie kunt u stemmen op 9 juni? Dit zijn de lijsttrekkers in uw provincie

Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Op 9 juni kiest u uw volksvertegenwoordigers voor het federale, Vlaamse en Europese parlement. Maar welke kopstukken zijn kandidaat voor de zeven grootste partijen in uw provincie? Bekijk het hier.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen vallen de meeste zetels te rapen, zowel in de Kamer (24) als in het Vlaams Parlement (33). Voor beide parlementen wacht dan ook een titanenstrijd.

Voor de federale verkiezingen neemt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever het op tegen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Voor beide ministers is het de eerste keer dat ze zich aan de kiezer presenteren. Lode Vereeck (Vlaams Belang) en Meyrem Almaci (Groen) zijn twee kandidaten die het klappen van de zweep kennen. Vereeck was eerder Vlaams Parlementslid voor het LDD van Jean-Marie Dedecker, terwijl Almaci zitting had in de Kamer en in het Vlaams Parlement, en ook jaren partijvoorzitter is geweest. Ook Peter Mertens (PVDA) kan als Kamerlid en gewezen partijvoorzitter adelbrieven voorleggen. Jinnih Beels (Vooruit), die onlangs de lijsttrekkersplaats voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen afstond, mikt op een eerste verblijf in het federale parlement.

In de strijd voor het Vlaams Parlement oogt de affiche niet minder fraai. Minister-president Jan Jambon (N-VA) verdedigt zijn regeringsbeleid tegenover onder meer Jos D’Haese (PVDA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Die laatste gooit als nationaal partijvoorzitter zijn gewicht in de schaal om het cordon sanitaire te doorbreken in het Vlaams Parlement.

Ook die andere partijvoorzitter, Tom Ongena (Open VLD), hoopt op een verlengd verblijf in datzelfde parlement. Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez (Vooruit) verruilt het federale voor het Vlaamse niveau, wat ook geldt voor Groen-Kamerlid Kim Buyst. Katrien Schryvers trekt de lijst van de CD&V als invaller voor Tinne Rombouts.

Oost-Vlaanderen

De op een na grootste kieskring is goed voor 20 zetels in de Kamer en 27 zetels in het Vlaams Parlement. De Open VLD zet met premier Alexander De Croo haar belangrijkste pion in. CD&V en Groen willen ook scoren met hun beide vicepremiers, respectievelijk Vincent Van Peteghem en Petra De Sutter. N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt, Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas en de onbekende PVDA’er Robin Tonniau vertegenwoordigen de oppositie tegen Vivaldi. Vooruit vaardigt Kamerfractieleider Joris Vandenbroucke af.

Voor het Vlaams Parlement verdedigt minister van Financiën, Wonen en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zijn beleid. De andere Vlaamse regeringspartijen mikken op Nicole de Moor (CD&V), nu nog federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie, en Stephanie D’Hose (Open VLD), naast Vlaams Parlementslid ook voorzitter van de Senaat. Mieke Schauvliege wil hen als Groen-fractieleider het vuur aan de schenen leggen, terwijl Vooruit met Freya Van den Bossche een zeer vertrouwd gezicht inzet. Nieuwbakken PVDA-parlementslid Onno Vandewalle moet de marxisten naar een nieuwe hoogte stuwen. Dat geldt ook voor Vlaams Belanger Guy D’haeseleer.

West-Vlaanderen

De West-Vlaamse kiezer heeft recht op 16 zetels in de Kamer en 22 in het Vlaams Parlement. Bij de federale verkiezingen heeft Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere grote ambities, als opvolger van Conner Rousseau mikt ze op een sterk resultaat in de kustprovincie. Ze krijgt concurrentie van gewezen vicepremier en huidig burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en huidig onafhankelijk Kamerlid en N-VA-lijsttrekker Jean-Marie Dedecker, burgervader van Middelkerke. Voor de CD&V trekt gewezen minister Nathalie Muylle. Kamerlid Wouter Vermeersch moet een vervolg breien aan het sterke resultaat van het Vlaams Belang in 2019. Groen en PVDA lanceren nieuwe gezichten, respectievelijk Matti Vandemaele en Natalie Eggermont.

Voor het Vlaams Parlement staat CD&V-boegbeeld en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits paraat. Zij krijgt onder meer Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Pablo Annys (Vooruit) tegenover zich. Sander Loones (N-VA), die als Kamerlid mee aan de basis lag van het ontslag van twee regeringsleden, maakt de overstap naar het Vlaamse niveau. Ook Jasper Pillen (Open VLD) maakte indruk in de Kamer, vooral op het vlak van defensie. Vlaams Belanger Immanuel De Reuse en PVDA-lijstrekker Ilona Vandenberghe vervolledigen het lijstje.

Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant heeft recht op 16 Kamerzetels en 20 zetels in het Vlaams Parlement. Voor de federale stembusslag stapt gewezen staatssecretaris en Kamerlid Theo Francken (N-VA) in de arena. Met zijn verzet tegen het Vivaldi-beleid wil hij onder meer Vooruit-kopstuk en vicepremier Frank Vandenbroucke bekampen. Vandenbroucke zal ongetwijfeld zijn beleid als minister van Volksgezondheid tijdens de covid-19-pandemie ten volste verdedigen. Een andere bekende kop is CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, die vooralsnog in geen enkel parlement zit. De overige Vivaldi-partijen sturen gewezen Vlaams Parlementslid en huidig burgemeester van Lennik Irina De Knop (Open VLD) en Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) het veld in. Voor oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA zijn dat respectievelijk Britt Huybrechts en Kemal Bilmez.

Voor het Vlaams Parlement verdedigen twee Vlaamse ministers hun beleid, al heeft de ene langer aan het roer gestaan dan de andere. Het wordt uitkijken naar de campagne van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD), de gewezen partijvoorzitter die Bart Somers als minister opvolgde. CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy zal het Vlaamse beleid moeten verdedigen tegenover parlementsleden Klaas Slootmans (Vlaams Belang), Line De Witte (PVDA), Leuvens schepen Bieke Verlinden (Vooruit) en neofiet Aimen Horch (Groen).

Limburg

De gezelligste provincie van het land vaardigt 12 federale en 16 Vlaamse volksvertegenwoordigers af. Voor de Kamer zorgde het wegvallen van Meryame Kitir voor de komst van huidig Vooruit-ondervoorzitter Funda Oru. Open VLD’er Steven Coenegrachts maakt de overstap van het Vlaams Parlement naar de Kamer. Eenzelfde beweging voor gewezen Defensieminister en burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) en PVDA’er Kim De Witte. Nawal Farih (CD&V) maakte in de Kamer naam als gezondheidsexperte, waarin ze de clash niet schuwde met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Huidig Kamerlid en lid van de commissie Defensie Annick Ponthier is kandidaat voor het Vlaams Belang. Groen vaardigt de onbekende Dirk Opsteyn af.

Bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement zijn alle ogen gericht op Zuhal Demir (N-VA), die als minister van Energie en Omgeving onder meer de confrontatie aanging met de landbouw en de federale regering. Ook in de PFAS-affaire liet ze zich niet onbetuigd. Tegenover Demir staan maar liefst twee Vlaamse collega-ministers. De meest in het oog springende is Jo Brouns (CD&V), de landbouwminister met wie Demir vaak botste. Daarnaast is er minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens vormt samen met Kamerleden Kris Verduyckt (Vooruit), Gaby Colebunders (PVDA) en nieuwkomer Bright Adiyia (Groen) de oppositie tegenover de regering-Jambon.

Europa

Voor de Europese verkiezingen verdedigt Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn sterke reputatie als Europarlementslid. Hij krijgt twee gewezen partijvoorzitters én ministers tegenover zich: Wouter Beke (CD&V) en Bruno Tobback (Vooruit).

Hilde Vautmans (Open VLD) lost liberaal boegbeeld Guy Verhofstadt af aan de kop. Ook Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) en Sara Matthieu (Groen) willen hun Europese zetel behouden. PVDA’er en gewezen vakbondsman Rudi Kennes mikt op een Europese zetel voor de PVDA.

Partner Content