Op wie kunt u stemmen op 13 oktober? Ontdek hier alle kandidaten in uw gemeente

Op zondag 13 oktober kunt u alweer naar het stemlokaal. Na de federale en Europese verkiezingen van 6 juni kunt u zich nu uitspreken bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. 2024 is daarbij een kanteljaar: voor het eerst is de stemming op die niveaus niet verplicht. Benieuwd wie er behalve die paar bekende gezichten allemaal kandidaat is? Knack biedt u hier een overzicht van alle kieslijsten in Vlaanderen en Brussel.

Wie wordt er verkozen?

De eerste taak is het kiezen van een burgemeester. Burgemeesters worden vanaf 2024 semirechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

Na de burgemeester vormen de andere gekozen leden de gemeenteraad. Het aantal raadsleden varieert naargelang van de bevolking van de gemeente, van ongeveer 10 voor de kleinste entiteiten tot 50 voor de grootste gemeenten.

Rond de burgemeester wordt er een schepencollege gevormd, dat bestaat uit alle schepenen en de voorzitter van het OCMW. Het aantal schepenen hangt rechtstreeks af van het aantal inwoners. Zij zijn verantwoordelijk voor meer specifieke aangelegenheden binnen de gemeente.

Naast de gemeenteraadsverkiezingen vinden op 13 oktober ook de provinciale verkiezingen plaats. De leden van de provincieraad worden rechtstreeks verkozen. Het aantal leden schommelt tussen de 31 en 36, naargelang van het bevolkingscijfer van de provincie.

Ben ik verplicht?

Wie de stemgerechtigde leeftijd heeft bereikt, ontvangt maximaal 15 dagen voor verkiezingsdag een oproepingsbrief – of beter: een uitnodigingsbrief. Voor het eerst is er in Vlaanderen namelijk geen stemplicht meer bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. In Brussel is dat wel het geval.

Ontdek hier alle kandidaten in uw gemeente:

Lees meer over:

Partner Content