Ook Eva De Bleeker kandidaat-voorzitter Open VLD

Eva De Bleeker in het Vlaams parlement op 2 juli 2024. De Bleeker lanceerde gisteren haar kandidatuur. © Belga

Voormalig staatssecretaris Eva De Bleeker is de vierde kandidaat om voorzitter van Open VLD te worden. Dat zei ze zondag in de studio van VTM Nieuws.

Tineke Van hooland was de eerste die haar kandidatuur indiende om Tom Ongena op te volgen. Daarna volgden Maurits Vande Reyde en Vincent Verbeecke. “Ik ben er van overtuigd dat ik de partij weer op de rails kan zetten”, zei De Bleeker zondag. “Ik lig niet wakker van de clans. Uiteindelijk is het de voorzitter die de beslissingen neemt. Ik ga me daar niet door laten opjagen. Ik weet waarvoor ik sta, ik ben zeer principieel.”

Volgens De Bleeker ontbreekt het de liberalen momenteel aan geloofwaardigheid. “We hebben in de regering te weinig onze liberale accenten kunnen leggen”, zei ze. “De eerste twee jaar hebben we goed geregeerd, maar als het aankwam op hervormen, hebben we te weinig ons uitgangspunt kunnen meegeven.”

Volgens De Bleeker moet er op termijn een nieuwe naam komen voor Open VLD. “Maar dat is voor mij nu niet de prioriteit.”

Een samensmelting met MR, zoals Georges-Louis Bouchez enkele dagen geleden opperde, is voor haar niet aan de orde. “Ik denk dat we heel goede zusterpartijen moeten zijn.”

Vlaams gaat Open VLD volgens De Bleeker sowieso in de oppositie, maar federaal wil ze niets uitsluiten. “Ik ben altijd bereid om te praten. Maar ik denk dat een oppositiekuur voor ons de weg vooruit is.”

Partner Content