Ewald Pironet
‘Beloven van cadeaus en het uitkeren van ongedekte cheques: daarin vinden Vlaams Belang en PVDA-PTB elkaar’
De kiesprogramma’s van het Vlaams Belang en de PVDA-PTB hebben één ding gemeen: ze zijn financieel onhaalbaar.
Peilingen zijn maar peilingen, maar iedereen lijkt het erover eens: het Vlaams Belang en de PVDA-PTB worden de grote winnaars op 9 juni. Vlaams Belang haalde bij de vorige verkiezingen 19 procent en stevent nu af op 30 procent, PVDA-PTB haalde vijf jaar geleden 6 procent en gaat nu naar 10 procent. Samen zouden ze dus bijna 40 procent van de stemmen binnenrijven. Met financieel onrealistische voorstellen, zo blijkt uit de berekeningen van het Planbureau.
Het Vlaams Belang stelt voor om de belastingvrije som, het bedrag waarop u geen belastingen betaalt, op te trekken en de belastingtarieven te verlagen. De partij wil huisvaders en -moeders die thuisblijven om een kind jonger dan zes jaar op te voeden een opvoedersloon uitkeren. En zo is er nog veel lekkers. Het beschikbare inkomen voor een gemiddeld gezin zou tegen 2029 met bijna 12 procentpunt stijgen, boven op de inflatie. Asjeblieft.
Maar volgens het Planbureau zou het begrotingstekort met het Vlaams Belang oplopen tot 7,5 procent en de overheidsschuld tot 112 procent van het bbp. Vlaams Belang slaat dus met zijn programma een gat in de overheidsfinanciën, maar volgens hen is alles wel betaalbaar, als de sociale zekerheid en de federale belastingen worden gesplitst. Al weet iedereen dat dit niet voor morgen is. Vlaams Belang wil dus geld uitgeven dat er helemaal niet is.
De PVDA-PTB wil de btw op voeding en basisproducten schrappen en de energie- en voedselprijzen blokkeren. De pensioenleeftijd moet opnieuw worden verlaagd. Ook allemaal leuke dingen voor de mensen, maar het gemiddeld beschikbaar inkomen zou tegen 2029 slechts met 6 procentpunt stijgen. Allicht omdat de communisten de miljonairstaks willen invoeren: vermogens boven 5 miljoen euro worden belast aan 2 procent, vanaf 10 miljoen wordt dat 3 procent.
Bij de PVDA-PTB staat of valt dus alles met hun miljonairstaks, die naar eigen zeggen jaarlijks 8 miljard euro zal opbrengen. Volgens het Planbureau wordt dat slechts 4 miljard. De PVDA-PTB stelt het ‘neoliberale kader’ waarbinnen het Planbureau de voorstellen doorrekende ter discussie, maar de rijkentaks, al jaren het fundament van hun programma, valt veel magerder uit dan ze zelf altijd voorhouden.
De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen, heet het. De twee partijen aan de uiterste zijden van het politieke spectrum die het zeer goed doen in de peilingen gaan wel erg ver met het beloven van cadeaus en het uitkeren van ongedekte cheques. Daarin vinden Vlaams Belang en PVDA-PTB elkaar.
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier