Nationale Loterij over Didier Reynders: ‘Nooit eerder cumuleerde een speler op een gelijkaardige manier verschillende speellimieten’
De Raad van Bestuur van de Nationale Loterij reageert ontstemd op de ‘ongerechtvaardigde aanvallen op haar reputatie’ naar aanleiding van de affaire-Didier Reynders. De Loterij heeft ‘haar wettelijke verplichtingen nagekomen en aangifte gedaan bij de bevoegde autoriteiten van abnormaal spelgedrag’, klinkt het.
De Raad van Bestuur van de Nationale Loterij is dinsdag samengekomen over de zaak-Didier Reynders. De voormalige vicepremier en eurocommissaris werd vorige week urenlang ondervraagd omdat hij mogelijk jarenlang cashgeld zou hebben witgewassen aan de hand van e-tickets van de loterij.
In het federaal parlement werden daarop vragen gesteld over de efficiëntie van de controlemechanismen bij de Nationale Loterij. De Raad van Bestuur van de Loterij benadrukt nu dat die mechanismen wel degelijk gefunctioneerd hebben. In een persbericht met een twaalf bladzijden lange nota in bijlage stelt de Loterij het zo: ‘Wat betreft de specifieke casus heeft de Nationale Loterij haar wettelijke verplichtingen nagekomen en aangifte gedaan bij de bevoegde autoriteiten van abnormaal spelgedrag dat een aanwijzing zou kunnen zijn van mogelijke witwasmisdrijven. De aangifte werd reeds gedaan in 2022, na zeer grondige analyse.’
De Nationale Loterij stelde zelfs in 2021 al vast dat één verkooppunt opvallend veel e-vouchers had verkocht. Daarop volgde een onderzoek, dat vaststelde dat het merendeel van die tickets aan twee spelersrekeningen konden worden gelinkt, van iemand met een ‘politiek gevoelige identiteit’.
Consultant KPMG kreeg de opdracht om de zaak samen met de Loterij verder te onderzoeken, waarna er in maart 2022 aangifte gedaan werd bij het federaal parket.
De Loterij heeft altijd ‘volledige medewerking verleend aan het onderzoek’, zegt de Raad van Bestuur, maar transacties blokkeren, spelersrekeningen sluiten of de verkoop van e-vouchers via verkooppunten blokkeren, kon niet. Dat zou mogelijk het gerechtelijk onderzoek hebben bemoeilijkt. Daarnaast is het voor de Loterij onmogelijk om na te gaan of e-vouchers in de verkooppunten al dan niet cash worden aangekocht. De betalingstransacties in die handelszaken verlopen niet via de systemen van de Nationale Loterij, klinkt het.
Los van de zaak-Reynders zijn er heel wat regels op de loterijproducten van toepassing die witwassen bijzonder moeilijk maken, zegt de Nationale Loterij nog. Zo moeten spelers verplicht hun identiteit laten controleren via het rijksregisternummer of Itsme als ze een online account openen, is er een maximale limiet van 500 euro per week en moeten winsten naar de eigen bankrekening worden doorgestort vanaf 500 euro. Ook is de inzet veelal laag, net als de uiteindelijke ‘pay-out’.
Het geval-Reynders is dan ook ‘hoogst uitzonderlijk’, zegt de Loterij. De ex-vicepremier bleef binnen de speellimieten, en wekte pas argwaan omdat het spelgedrag zo lang bleef aanhouden. ‘Nooit eerder heeft een speler op een gelijkaardige manier verschillende speellimieten gecumuleerd. Het gaat om twee spelersrekeningen op een totaal van 2 miljoen rekeningen geopend bij de Nationale Loterij.’
Didier Reynders zelf onthield zich tot nog toe van commentaar in de zaak, maar liet vorige week via zijn advocaat wel weten dat hij ‘de strafrechtelijke kwalificatie die aan de feiten wordt gegeven’ betwist. De liberaal is vooralsnog ook niet officieel in verdenking gesteld.