Ondergaat formateur Diependaele hetzelfde lot als formateur De Wever?

Matthias Diependaele en Bart De Wever (beiden N-VA).
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Na de federale formatie slabakt ook de Vlaamse regeringsvorming. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is niet klaar om naar een volgende fase in de formatie te gaan. De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober beginnen nu echt verlammend te werken.

Te weinig verbeteringen in het onderwijs, te weinig middelen voor welzijn, te weinig bussen in steden en gemeenten. Conner Rousseau (Vooruit) wilde niet ‘te diep ingaan’ op de inhoud van de landingsnota van Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA), maar schetste donderdag vrij concreet de problemen voor zijn partij. De trendbreuk tussen de regering-Diependaele en de regering-Jambon zijn te klein, luidt de interne socialistische analyse.

De Vlaamse formatie stokt dus. Al was het maar omdat ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op zijn honger blijft zitten. In de Vlaamse thema’s onderwijs, welzijn, kindergeld, gemeentefusies en landbouw schuilen existentiële belangen voor de christendemocraten. Wil Rousseau een radicale breuk met het verleden, dan staat Mahdi garant voor geen al te grote avonturen. De N-VA moet pappen en nathouden.

Drijfzand

Is dit een crisette of zelfs een volwaardige crisis? Geen enkele partij wil het zo noemen. Rousseau zegt ‘superconstructief’ te blijven, en wacht geduldig op een volgende poging van Diependaele om de meningen met elkaar te verzoenen. Dat er sowieso een korte pauze in de formatie wordt ingelast vanwege de uitvaart van de moeder van CD&V-kopstuk Hilde Crevits zorgt ervoor dat er in de luwte gewerkt kan worden. ‘Als Diependaele onmiddellijk doorpakt en aangeeft hoe hij in de volgende dagen verder wil werken, hoeft dit geen crisis te worden’, klinkt het bij een onderhandelaar.

Maar de Vlaamse regeringsvorming dreigt wel degelijk in hetzelfde drijfzand te belanden als de federale Arizona-onderhandelingen onder leiding van formateur Bart De Wever (N-VA). Ook N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés kunnen alleen maar vaststellen dat er, met de supernota veilig opgeborgen in de koelkast, ter plaatse getrappeld moet worden tot ten vroegste maandag 14 oktober.

Een mens, zelfs niet Conner Rousseau, kan zich niet in drieën opdelen.

De electorale koorts stijgt met de dag. Op 13 oktober staan om te beginnen persoonlijke belangen op het spel. Zoals bekend gaat onder meer Conner Rousseau voor de sjerp in zijn Sint-Niklaas. Naar eigen zeggen zou hij snel een regering willen hebben, ‘zodat ik tijd heb om campagne te voeren in Sint-Niklaas’. Maar hoe langer het duurt, hoe kleiner die kans.

Een mens, zelfs niet Rousseau, kan zich niet in drieën opdelen. Een lokale campagne vreet energie. Een snelle blik op een Instagramaccount als die van de Lubbeekse burgemeester Theo Francken, een belangrijke federale onderhandelaar voor de N-VA, spreekt boekdelen. Mosselsoupers, lokale festivals, ondernemersevenementen: kandidaat-burgemeesters moeten nú buitenkomen. Hoeveel tijd blijft er dan over om te onderhandelen over kinderopvang of stikstofmaatregelen?

De staatsgreep van N-VA en Vooruit: samen hertekenen ze het Vlaanderen van na de verzuiling

De beste kuur

Maar behalve op burgemeestersambities straalt 13 oktober ook af op de partij als geheel. Vooruit wil zijn gestage opmars onder voorzitter Rousseau verzilveren in de steden en gemeenten. De CD&V moet in landelijk Vlaanderen het Vlaams Belang afhouden, en bewijzen dat het dé lokale beleidspartij van Vlaanderen blijft.

Voor die partijen – en dat geldt evenzeer voor de N-VA – wordt het steeds moeilijker om water bij de wijn te doen richting 13 oktober. De Vlaams-nationalisten zeggen te willen landen tegen 23 september, de datum van de traditionele Septemberverklaring van de Vlaamse minister-president. Het Vlaamse niveau gaat er al jaren prat op beter te werken dan het federale. ‘Zelfbestuur is de beste kuur’ is niet toevallig een N-VA-slogan. Alleen ligt 23 september wel akelig dicht bij 13 oktober.

Vlaams Belang stampt nieuwe afdelingen uit de grond: ‘Maar we zetten geen Prins Carnaval op de lijst’

Partner Content