Nog geen duidelijkheid over voortgang Vlaamse formatie
Terwijl de federale onderhandelingen maandag naar thematische werkgroepen verschuiven, is het nog afwachten wanneer en in welke constellatie de Vlaamse gesprekken voortgaan. Nadat Vooruit en CD&V de bijgeschaafde versie van de landingsnota van formateur Matthias Diependaele hadden afgekeurd, zijn er nog geen nieuwe uitnodigingen verstuurd.
Op federaal niveau is het al min of meer een uitgemaakte zaak dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober geen nieuwe regering zal zijn. Formateur Bart De Wever kreeg de opdracht een nieuwe supernota te schrijven. Ondertussen buigen de onderhandelaars van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés zich in werkgroepen over minder beladen thema’s. De Wever gaf zelf eerder deze week aan eerder het tempo van een boemeltrein te verwachten in plaats van de verhoopte hogesnelheidstrein.
Deadline
Maar ook op Vlaams niveau staat diezelfde hst al langer stil dan formateur Diependaele wellicht had gehoopt. Na zijn eerste landingsnota noemden de gedoodverfde coalitiepartners Vooruit en CD&V ook de herwerkte versie donderdag onvoldoende om een volgende stap te zetten in de regeringsonderhandelingen. Diependaele noemde eerder de Septemberverklaring op 23 september een natuurlijke deadline. Hij heeft die on the record in elk geval nog niet opgegeven, maar elke dag uitstel maakt die timing weer wat krapper.
In de omgeving van Diependaele valt te horen dat de formateur nog geen nieuwe uitnodigingen heeft verstuurd. In de loop van het weekend is wel verder gewerkt. Maar hij hakt pas maandagnamiddag de knoop door over wie wanneer op de koffie wordt gevraagd, en in welke constellatie. Voor de middag gaat Diependaele langs op het partijbestuur van N-VA, waar de formaties wellicht agendapunt nummer één zijn.
Daarbij rijst de vraag hoeveel marge Diependaele nog heeft om zijn landingsnota op te schuiven richting Vooruit en CD&V. Het blijft immers een evenwichtsoefening waarbij de formateur ook rekening moet houden met de grootste partij aan tafel – de N-VA – die tegelijk zijn eigen partij is.
Kieskoorts
In het programma ‘Wakker op Zondag’ op de regionale zender ATV wees formateur De Wever op de nakende verkiezingen en eventueel onpopulaire maatregelen als de reden waarom de gesprekken op federaal niveau nu even aan een trager ritme verlopen.
“Dat is echt wat nu speelt. Laat je niks wijsmaken. Ik zie bij de jonge generatie voorzitters dat de kieskoorts terug is”, luidde het. “Daar is veel sturm und drang, die willen verkiezingen winnen. Veel van die partijen staan ook niet op hun hoogste punt en willen dus geen risico nemen. Ik kan dat begrijpen, maar vind het wel ongelooflijk jammer.”
De Wever verwacht ook dat het nog “heksenwerk” wordt om voor het einde van het jaar de begroting gestemd te krijgen. “Europa wil van ons weten hoe we uit de miserie zullen raken. Die kunnen nog wel eventjes wachten tot november, maar ook niet veel langer, want je moet het allemaal in het parlement gestemd krijgen voor het jaar 2025. Dat is het eerste begrotingsjaar en als je dat mist, dan ben je al half mislukt voor je begonnen bent.”
Lees ook:
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier