‘Niet te veel veto’s’: N-VA-voorzitter Van Peel roept op tot kalmte rond meerwaardebelasting

Valérie Van Peel, enige kandidaat-voorzitter N-VA © BELGA

Kersvers N-VA-voorzitter Valerie Van Peel is er gerust op dat de federale regering een akkoord zal vinden over de meerwaardebelasting. Maar ze roept haar collega-partijvoorzitters wel op om “niet te veel veto’s” te stellen of forse uitspraken te doen in de kranten. Dat zei Van Peel zondag in De Zevende Dag.

Eerder deze week lekte in de De Tijd de plannen van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) rond de meerwaardebelasting uit. In die plannen staat dat er voor de geplande meerwaardebelasting een vrijstelling zou komen voor wie zijn ­aandelen tien jaar of langer in portefeuille houdt. Dat is niet naar de zin van CD&V en Vooruit.  In kranteninterviews vraagt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau respect voor het regeerakkoord.

“Iedereen gaat zijn deel moeten doen. En de meerwaardebelasting is daarbij cruciaal. Als men dat principe loslaat, dan laat men de regering vallen”, zo zei hij in een interview met Het Nieuwsblad.  Volgens N-VA-voorzitter Valerie Van Peel komt de meerwaardebelasting er “sowieso”.

Ook haar partij vindt dat de “sterkste schouders moeten bijdragen”, maar tegelijk moet de middenlasse “zoveel mogelijk ontzien worden”. Het uitwerken van de precieze modaliteiten van de bijdrage is een zaak van de regering, meent Van Peel. 

Dat Rousseau in de media waarschuwt voor een regeringsval, getuigt volgens Van Peel van “een zenuwachtigheid die niet nodig is”. “Ik val er niet van omver, maar het is ook niet nodig”, aldus Van Peel. “Als we iets uit de vorige regering geleerd mogen hebben, is het dat we best geen veto’s stellen en grote uitspraken doen in de pers”, klinkt het.

  Van Peel reageerde in De Zevende Dag ook op de oproep van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, die vindt dat ons land zo snel mogelijk de Palestijnse staat moet erkennen. Mahdi wil dat ons land zich aansluit bij het initiatief van Frans president Emmanuel Macron, die in juni een VN-conferentie organiseert over het Israëlisch-Palestijns conflict.

 “Ik heb begrip voor de emotie en ik deel die zelfs. Maar de vraag is ‘hoe los je het op?’. Dat doe je niet door grote uitspraken te doen, maar door diplomatie op de achtergrond”, aldus Van Peel, die verwijst naar het regeringsstandpunt waarin sprake is van een onderhandelde tweestatenoplossing.

Partner Content