Charlotte van Coevorden en Dan Sobovitz
‘Nee, met kritiek op het beleid van Israël laat u de Belgische Joodse gemeenschap niet in de steek’
Mijnheer de premier,
Naar aanleiding van de aan u gerichte en publiekelijk gedeelde brief van het Forum der Joodse organisaties (FJO) en het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) willen we de perspectieven benadrukken van de mensen binnen onze gemeenschap die zich niet vertegenwoordigd voelen door de inhoud ervan.
Hoewel we de rol van deze gevestigde Joodse instellingen en hun leiderschap erkennen en waarderen, erkennen we ook de inherente moeilijkheden om met één stem te spreken namens een gemeenschap zo heterogeen en divers als de Belgische Joden, vooral over gevoelige onderwerpen zoals de huidige situatie in Gaza en Israël en de strijd tegen antisemitisme in Europa.
Geen enkele entiteit kan de volledige diversiteit van de Joodse gemeenschap vertegenwoordigen. Deze gemeenschap omvat mensen uit verschillende achtergronden, met verschillende niveaus van religiositeit, die meerdere talen spreken zoals Frans, Nederlands, Jiddisch, Hebreeuws en andere, en met diverse politieke overtuigingen, identiteiten en generatieperspectieven.
Onze gemeenschap omvat Belgen van geboorte, genaturaliseerde Joden uit andere landen en individuen met diverse achtergronden en nationaliteiten. Wat betreft de Israël-Hamas oorlog, variëren onze standpunten van onvoorwaardelijke steun voor Israël en zijn regering tot krachtige kritiek op het Israëlische beleid.
Zoals aangegeven in de recente brief aan u door barones Regina Sluszny en de heer Yves Oschinsky namens het FJO en CCOJB gedateerd op 3 april 2024 – delen wij het verdriet en de pijn van de tragedie van 7 oktober.
Velen van ons erkennen ook de emotionele banden met Israël. Maar beweren dat je met kritiek op het beleid van de Israëlische regering de Belgische Joodse gemeenschap in de steek laat, draagt niet bij aan de bestrijding van antisemitisme. Integendeel, het verergert het alleen maar.
We geloven dat het onjuist is om deze incidenten te koppelen aan kritiek op Israël door onze politieke vertegenwoordigers. Dergelijke kritiek richt zich voornamelijk op Israëlische militaire acties die tot de dood van duizenden burgers in Gaza leiden en die de veiligheid van gijzelaars in gevaar brengen.
Kritiek op het beleid van Israël met antisemitisme verwarren kan ernstige gevolgen hebben. Het ondermijnt de legitimiteit van politieke debatten en beperkt de vrijheid van meningsuiting.
Dat de kritiek van de Belgische regering op het beleid van Israël bijdraagt aan antisemitisme, is een insinuatie die ons verbijsterd achterlaat. Buitenlands beleid en de bescherming van de Joodse gemeenschap zijn afzonderlijke domeinen en mogen niet worden vermengd.
We vinden dat de brief ook een paradox opwerpt. Enerzijds stelt de brief dat gebeurtenissen elders België niet zouden mogen beïnvloeden, maar anderzijds drukt hij gevoelens van verlating uit wanneer Israëlische slachtoffers niet voldoende worden genoemd.
Het is essentieel om te benadrukken dat politieke en diplomatieke kritiek een fundamentele pijler van de democratie is. De bezorgdheid die de Belgische regering over de acties van Israël uit, zijn geen afwijzing van de Joodse gemeenschap, maar eerder een bevestiging van de principes van vrijheid van meningsuiting en open debat die bedoeld zijn om ons te beschermen tegen intolerantie en autoritarisme.
De strijd tegen antisemitisme en het streven naar een open debat over Israël en zijn beleid mogen elkaar niet tegenspreken maar moeten elkaar aanvullen. Het is cruciaal om deze kwesties met nuance te benaderen en een gebalanceerde aanpak te bevorderen die antisemitisme krachtig veroordeelt en tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting en de diversiteit van meningen behoudt.
Tot slot, wie de Belgische regering ervan beschuldigt dat ze met haar kritiek op Israël de Joodse gemeenschap in de steek laat, is niet alleen onrechtvaardig maar ondermijnt ook de fundamenten van de democratie. We moedigen u aan om in dialoog te gaan met onze gemeenschap, rekening houdend met onze diverse perspectieven en zorgen. We dringen er bij u op aan om blijvende inspanningen te leveren om antisemitisme effectief te bestrijden en een omgeving te bevorderen waarin open discussies over Israël en gerelateerde onderwerpen op een respectvolle en constructieve manier kunnen plaatsvinden.
Geachte premier, neem alstublieft onze gemeenschap in al haar diversiteit in overweging.
Met vriendelijke groet,
Charlotte van Coevorden en Dan Sobovitz
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier