Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout stoppen als Groen-voorzitters

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji. © Belga

Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zullen zich niet kandidaat stellen om zichzelf op te volgen als voorzittersduo van Groen.

Dat hebben ze vrijdag bekendgemaakt via de sociale media.

Naji en Vaneeckhout blijven in functie tot aan de kerstvakantie. Tegen dan hebben de leden van Groen een nieuwe leiding aangeduid.

De tegenvallende resultaten van Groen bij de verkiezingen in juni en oktober leidden tot brede kritiek (zie ook hieronder) over de aanpak van de partij.

De beslissing was al in juni genomen, melden ze, maar Naji en Vaneeckhout beslisten ze pas na de rush van de lokale verkiezingen te delen met hun partijleden.

‘We hebben ons elke dag met veel energie en gedrevenheid gesmeten. En hoewel we opnieuw voor trots, teamspirit en vuur konden zorgen bij Groen, is dat nog niet terug te zien in verkiezingsresultaten. Daarvoor is meer tijd en werk nodig’, licht Vaneeckhout toe. Volgens Naji is de basis ondertussen wel gelegd. De nieuwe voorzitters kunnen het werk vanaf december voortzetten en ze zullen daarbij op de volle steun van het huidige leidende duo rekenen. De verkiezing van de opvolgers staat geprogrammeerd voor het weekend van 14 december. De bekendmaking van de winnaar volgt dan op 16 december of 19 december, afhankelijk of er verschillende stemrondes nodig zullen zijn.

Kernuitstap

Het opstappende duo werd op 11 juni 2022 gekroond tot voorzitterskoppel van de Vlaamse groenen. Ze haalden het toen in één ronde met 57 procent van de stemmen tegen Juan Benjumea en Elisabeth Meuleman (35 procent) en Jenna Boeve en Jad Zeitouni (6 procent). Naji en Vaneeckhout volgden het duo Meyrem Almaci en Dany Neudt op.

Naji en Vaneeckhout konden niet voorkomen dat de groenen terrein moesten prijsgeven bij de verkiezingen. De partij zetelde in de federale regering en moest daar akkoord gaan met een verlenging van de levensduur van twee kerncentrales, terwijl ze eigenlijk de volledige kernuitstap wilde bezegelen – een pijnlijk gevolg van de energiecrisis en de Russische inval in Oekraïne. In juni landde Groen op 7,2 procent in Vlaanderen. Dat was aanzienlijk verlies, maar het resultaat was beter dan de peilingen hadden getoond. Volgens de peilingen had de partij immers met de kiesdrempel geflirt en hier en daar kwam het spookbeeld van 2003 naar boven, toen de groenen helemaal uit de Kamer verdwenen. Zo ver kwam het niet.

De gemeenteraadsverkiezingen toonden onder meer fel verlies in Antwerpen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content