Na het ‘einde van het cordon’ in Ranst: ‘Banale politiek, maar zonder banale gevolgen’

Christel Engelen (Vlaams Belang) en Bart Goris (PIT) op zaterdag.
Christel Engelen (Vlaams Belang) en Bart Goris (PIT) op zaterdag. © Belga

Zowel CD&V als Open VLD verbreken alle banden met de lokale politici in Ranst die samenwerken met het Vlaams Belang. Ondertussen mikt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op nog meer bestuursakkoorden.

Het ‘onverwacht’ breken van het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang in Ranst, is ‘het gevolg van een banale politiek, maar zonder banale gevolgen’. Dat zegt politicoloog Dave Sinardet.

‘Eerst en vooral is dit anders dan in Ninove’, zegt de professor. ‘Daar is het cordon niet echt doorbroken, omdat het Vlaams Belang er een meerderheid heeft. In Ranst is het eigenlijk een kleinere partij. Daarom is dit nieuw en toch wel verrassend.’

Volgens Sinardet waren er weinig analisten die naar Ranst keken als de plaats waar er iets zou gebeuren. ‘Het Vlaams Belang haalde er 14,6 procent, goed voor 3 zetels’, gaat Sinardet verder. ‘Iedereen had gedacht dat dit eerder elders zou gebeuren, ergens waar het Vlaams Belang rond de 40 procent zou scoren bijvoorbeeld.’

PIT, de lokale partij die de volgende burgemeester van Ranst mag leveren, bestaat uit oude leden uit de liberale en christendemocratische partijen die geen band meer hebben met de nationale partijen. Enkelen onder de leden van PIT zouden volgens Sinardet in conflict liggen met de lokale N-VA. Iemand vanuit PIT zou ook een rechtszaak hebben aangespannen tegen de vorige burgemeester, van N-VA.

‘Hier speelt dus zeker geen groot ideologisch verhaal’, besluit Sinardet.

‘Zes keer gebeld met N-VA’

Afgelopen zondag haalde PIT 9 zetels van de 25 zetels, waarmee ze het beter deed dan de N-VA van huidig burgemeester Johan De Ryck. Vlaams Belang groeide een zetel en haalde er 3, het nieuwe Vrij Ranst, eveneens liberaal, kreeg ook 3 zetels.

In Ranst heeft de N-VA de deur van de coalitiegesprekken dichtgedaan voor de partijen die met Vlaams Belang in zee gaan. Dat zegt toekomstig burgemeester Bart Goris van de lokale partij PIT. ‘Dit gaat niet over de nationale politiek, maar over goed lokaal bestuur’, aldus nog Goris. ‘Ik heb de mensen van de N-VA verschillende keren proberen bellen, tot zes maal toe, maar ze namen niet op.’

Volgens N-VA klopt die versie van de feiten niet volledig. Tot slot zei Goris dat het ‘anders samenwerken is op lokaal vlak, dan op nationaal niveau’. Op nationaal niveau zegt Goris ‘moeilijker’ met Vlaams Belang te kunnen samenwerken in theorie.

‘Gevangen N-VA-afdelingen’

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert. ‘Hier staat een zeer gelukkige Vlaams Belang-voorzitter. 19 oktober is een grote dag voor het Vlaams Belang en een fantastische dag voor de democratie: er zijn geen a- en b-kiezers meer.’

Van Grieken, die op 19 oktober ook dag op dag tien jaar geleden tot partijvoorzitter verkozen werd, hoopt dat dit andere partijen in andere gemeenten de moed zal geven om hetzelfde te doen en ook met het Vlaams Belang in zee te gaan.

Over of er nog in andere gemeenten gesprekken zijn om een bestuursakkoord af te sluiten, wil Tom Van Grieken niet veel kwijt. ‘Ik heb me de afgelopen dagen hierover zeer constructief maar discreet opgesteld’, aldus de voorzitter, die er wel aan toevoegt dat hij ook in gesprek is met andere partijen ‘die nog nationaal een band hebben’.

Voor Tom Van Grieken zijn de echte slachtoffers van het cordon sanitaire ‘de lokale N-VA-afdelingen die gevangen zitten in het cordon sanitaire dat hen opgelegd wordt door het partijhoofdkwartier’.

CD&V en Open VLD

Ondertussen ondernemen nationale partijhoofdkwartieren actie. Drie leden van CD&V die in Ranst verkozen raakten voor de lokale partij PIT worden door de christendemocraten uit de partij gezet. ‘We zullen nooit aanvaarden dat CD&V-leden samenwerken met het Vlaams Belang. Onze democratische principes en waarden zijn belangrijker dan enkele postjes’, zo laat CD&V weten.

En ook op de lijst van Vrij Ranst blijken enkele mensen te staan die lid zijn van Open VLD. Die zullen uit de partij worden gezet. ‘Onze statuten zijn duidelijk over samenwerken met Vlaams Belang. Ik heb reeds de statutaire commissie gevraagd om de procedure op te starten om alle leden van Vrij Ranst, die een partijkaart hebben van Open VLD, uit de partij te zetten. Wij distantiëren ons van Vrij Ranst. Laat dat duidelijk zijn’, aldus voorzitter Eva De Bleeker.

In 1989 werd een cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok, de voorloper van het Vlaams Belang, in het leven geroepen door de overige Vlaamse partijen van dat ogenblik: CVP, SP, PVV, VU en Agalev. Het Vlaams Blok haalde toen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 17,7 procent van de stemmen. Het cordon hield in dat de andere partijen geen onderhandelingen zouden voeren met het Vlaams Blok, geen coalities of akkoorden sluiten. 

Partner Content