Na einde ‘pestmaatregel’ sociaal wonen: minister Depraetere denkt na over voorrang voor gedupeerden

Melissa Depraetere (Vooruit) op woensdag. © Belga

Minister van Wonen Melissa Depraetere wil onderzoeken of de mensen die de dupe zijn geworden van de verstrengde eigendomsvoorwaarde voor huurders van sociale woningen voorrang kunnen krijgen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat heeft de Vooruit-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Fourat Ben Chikha.

Eerder deze week heeft de Raad van State een verstrenging van het beleid rond sociale huur teruggefloten. In 2019 verstrengde de regering de regels voor sociale huurders en kandidaat-huurders op de wachtlijst. Niet alleen wie al een woning heeft, maar ook wie een woning gedeeltelijk in eigendom of in vruchtgebruik heeft verliest het recht op een sociale woning. Door die maatregel kwamen onder meer mensen die een deel van een woning erfden in de problemen. Het Vlaams Huurdersplatform trok naar de Raad van State.

In het Vlaams Parlement liet kersvers minister van Wonen Melissa Depraetere verstaan dat ze laat bekijken hoe de maatregel, die wordt ervaren als een ‘pestmaatregel’, kan aangepast worden. ‘Wie een vierde van een krot of iets klein erft, mag de toegang tot een sociale woning niet ontzegd worden. We gaan mensen niet in een halve garagebox laten wonen’, aldus Depraetere.

Volgens de Vooruit-minister gaat het wel maar om beperkt aantal gedupeerden. Zo blijkt volgens haar dat het gaat om ‘minder dan 10 mensen per jaar’. Tegelijk wil de minister ook laten onderzoeken of die mensen ‘voorrang kunnen krijgen op de wachtlijst voor een sociale woning zodat ze snel opnieuw hun recht op een sociale woning kunnen openen’.

Partner Content