N-VA wil ‘uitgavenrem’ voor Vlaamse regering

Ben Weyts. © Belga

N-VA heeft op de eerste echte ministerraad van de nieuwe Vlaamse regering een voorstel voor een ‘uitgavenrem’ op tafel gelegd. Volgens minister van Financiën en Begroting Ben Weyts (N-VA) zal de federale overheid 200 miljoen euro minder fiscale middelen doorstorten naar Vlaanderen, waardoor de Vlaamse begroting dieper in het rood dreigt te gaan. De partij stelt daarom een rem op de uitgaven voor.

Net als dit jaar duikt de Vlaamse begroting ook volgend jaar zo’n drie miljard euro in het rood. Maar omdat een aantal inkomsten lager lijkt uit te komen dan verwacht, dreigt het tekort voor 2025 nog wat op te lopen. ‘We hebben de boodschap gekregen vanuit de federale overheid dat er 200 miljoen euro minder fiscale middelen worden doorgestort naar Vlaanderen. Om de rekeningen op orde te zetten, zullen we in de komende weken in het kader van de begrotingsopmaak 2025, zien hoe we die tegenvaller gecompenseerd krijgen. Eén van de mogelijkheden kan dan zijn een uitgavenrem’, klinkt het bij minister van Begroting Ben Weyts. N-VA heeft de uitgavenrem daarom op de tafel gelegd van de eerste ministerraad van de nieuwe Vlaamse regering.

Maar een beslissing is er nog niet genomen. Volgens coalitiepartner Vooruit is de rem ook niet in overeenstemming met de afspraken die gemaakt zijn tijdens de regeringsonderhandelingen.

Bij oppositiepartij Open VLD juicht begrotingsspecialist Maurits Vande Reyde het voorstel toe, al vindt hij het vreemd dat N-VA ‘nu pas vaststelt dat er een groot uitgavenprobleem is. Hebben ze dat dan niet gezien tijdens de onderhandelingen?’, aldus Vande Reyde. ‘Door de stijging van de overheidsuitgaven in het regeerakkoord gaat het tekort in 2025 al 836 miljoen euro groter zijn dan voorzien was in de laatste meerjarenraming. Ook voor 2026 wordt het tekort nog eens 741 miljoen euro roder. Dat zijn gigantische bedragen. Ik wijs al langer op het grote uitgavenprobleem van de Vlaamse overheid. Door de ingang van de bindende uitgavennorm zal dat op zijn limieten botsen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content