Bart De Wever, Drieu Godefridi en Theo Francken
Bart De Wever, Drieu Godefridi en Theo Francken © Belga

N-VA-lijsttrekker in Waals-Brabant koopt geen partijkaart

N-VA heeft woensdag haar eerste lijsttrekker bekendgemaakt voor haar Waalse lijsten. Ondernemer en rechtse columnist Drieu Godefridi trekt de Kamerlijst in de provincie Waals-Brabant, kondigde voorzitter Bart De Wever woensdag aan tijdens een persconferentie.

Godefridi wordt het gezicht van de Waalse campagne, en trekt de federale lijst in Waals-Brabant.

‘De Waalse centrumrechtse kiezer kon tot voor kort op geen enkele manier zijn ongenoegen over het federale, linkse wanbeleid laten blijken. Met een stem op de N-VA kan dat nu wel’, aldus De Wever. ‘Ook zij zijn namelijk het slachtoffer van de hoge belastingen of het mislukte migratiebeleid. We willen voor zij die werken en sparen een welvaart creëren op hun eigen ritme. Het confederalisme kan Wallonië redden van de PS.

Dat een Waalse N-VA rechts zal verzwakken in Wallonië – en dus ook de Open VLD in Vlaanderen – vindt De Wever geen probleem. ‘De liberalen hebben gekozen om met rood-groen in zee te gaan. Zij zijn geen oplossing voor het economische herstel van ons land.’ Godefridi noemt de MR bovendien een partij die het socialisme ondersteunt.

‘De Waalse kiezers kunnen ofwel stemmen voor de Vivaldi-partijen, ofwel voor een communistische partij. Er is nood aan een kracht van verandering, een pertinente centrumrechtse partij’, aldus Godefridi.

Trump en Zemmour

Godefridi, ondernemer en academicus die onder meer actief was in het vastgoed, de studiebegeleiding en de uitgeverijsector, pleit al langer voor een N-VA in Wallonië en is ook bekend als rechtse opiniemaker. Eerder sprak hij zich ook uit voor de Franse extreemrechtse politicus Éric Zemmour en de Amerikaanse ex-premier Donald Trump, maar daarover zei hij woensdag dat hij ‘geen fan’ is.

Hoewel hij geen lid is van N-VA en ook niet van plan is om meteen een partijkaart te nemen, engageert Godefridi zich wel voor het programma van de partij. ‘Het confederalisme is in het belang van de Vlamingen, maar ook van de Walen’, zegt hij. ‘Mijn voornaamste doel is een oplossing bieden voor de monsterlijke problemen die Vivaldi heeft veroorzaakt.’

N-VA gaat Kamerlijsten indienen voor de vijf Waalse provincies. Godefridi hoopt drie zetels te halen in Wallonië, ‘maar als dat er vijf zijn is dat ook goed’. In de komende dagen en weken worden de andere lijsttrekkers voorgesteld. ‘De lijsten zijn in grote mate gevormd, maar nu we de Waalse campagne gelanceerd hebben, zetten we de deur ook open voor mensen die zich nog kandidaat willen stellen’, aldus de Waals-Brabantse lijsttrekker nog.

Partner Content