MR wil onderhandelingen over fiscale hervorming voorlopig niet hervatten
De MR wil de plenaire onderhandelingen over de fiscale hervorming voorlopig niet hervatten. Dat melden de Franstalige liberalen na afloop van hun partijbureau. De partij heeft ‘drie moeilijkheden’ met het voorstel dat op tafel ligt. Coalitiegenoten PS, Ecolo en Groen zijn niet te spreken over de vertraging van MR: ‘De waarheid is dat deze fiscale hervorming nooit het daglicht zal zien met de MR’. Premier De Croo liet weten dat de regering verder werkt aan de hervorming.
Voor de MR kunnen de onderhandelingen beter parallel gevoerd worden met de begrotingsgesprekken in het najaar. Hoe dan ook vormen de huidige voorstellen voor de partij ‘geen evenwichtige onderhandelingsbasis’, laat de partij in een persbericht weten.
Vivaldi probeert al weken een akkoord te vinden over de fiscale hervorming, een voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). De regering wil een lastenverlaging voor wie werkt, maar de gesprekken lopen spaak op de financiering van die oefening. Het kernkabinet bleef het afgelopen weekend steken op bilaterale gesprekken van de premier met de vicepremiers. Vooral de MR zou dwarsliggen.
‘Drie moeilijkheden’
Het was daarom wachten op het partijbureau van de Franstalige liberalen, dat maandag plaatsvond. Vicepremier David Clarinval lichtte er de stand van zaken toe. Naderhand verspreidde de partij een persbericht waarin ze drie ‘moeilijkheden’ aanhaalt.
Ten eerste: de fiscale hervorming wordt in de huidige voorstellen gefinancierd door belastingverhogingen voor burgers, consumenten en ondernemingen. De liberalen spreken van 1,6 miljard euro aan nieuwe belastingen op bouw, consumptie, toerisme, voeding, pers en cultuur. ‘Iets met de ene hand geven en het met de andere terugnemen, is voor de MR niet aanvaardbaar.’
Daarnaast ontbreken volgens de partij de voorstellen om werken te stimuleren, en voorzien de plannen geen evenredige belastingvermindering voor zelfstandigen binnen dezelfde termijn als de werknemers. ‘Voor de MR vormen de voorstellen die op de tafel liggen in dit stadium dus geen evenwichtige onderhandelingsbasis en kunnen de plenaire besprekingen daardoor niet opnieuw worden opgestart.’ Meer fundamenteel vindt de MR dat de gesprekken maar beter parallel kunnen lopen met de begrotingsopmaak van het najaar.
‘De laatste begrotingsinformatie waarover we beschikken toont aan dat we meer dan een miljard moeten vinden om de begrotingsdoelstellingen van de regering te halen. De MR vindt dat die bespreking op hetzelfde moment moet gebeuren als die over de fiscale hervorming, anders riskeren we een algemene verhoging van de fiscaliteit teweeg te brengen’.
Bilaterale gesprekken
Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Premier Alexander De Croo benadrukte al meermaals dat er tegen 21 juli een akkoord over de fiscale hervorming moet zijn, CD&V-voorzitter Sammy Mahdi herhaalde dat zondagmiddag nog eens bij VTM. Volgens welingelichte bronnen zijn er onder meer het afgelopen weekend echter al heel wat toegevingen gebeurd richting de MR. ‘Je kan op je knieën gaan zitten, maar toch niet op de buik gaan liggen’, klinkt het daar.
Binnen de regeringsbronnen zijn de meningen verdeeld. Een bron is zo goed als zeker dat de fiscale hervorming naar het najaar moet worden uitgesteld, maar elders klinkt wel nog hoop op een goede afloop. ‘Het heeft altijd zin om te blijven werken.’ In Terzake zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat ze nog gelooft in een overeenkomst voor 21 juli. Om die deal te realiseren moeten alle partijen wel opnieuw rond de tafel gaan zitten, vindt ze. ‘Ik heb nog nooit een oplossing dichter bij weten komen door niet meer met elkaar te praten.’
Het kabinet van premier De Croo liet weten dat de regering blijft verder werken. Er zijn bilaterale gesprekken voorzien met de MR. ‘Als we vooruitgang willen boeken, moeten we het nu doen’, aldus het kabinet De Croo.
De MR staat open voor dergelijke bilaterale gesprekken, liet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dan weer weten. Maar vooraleer de onderhandelingen met het voltallige kernkabinet kunnen worden hervat, moet er eerst een duidelijk plan klaarliggen, vindt hij. Een ‘plenaire’ bijeenkomst met alle vicepremiers heeft volgens hem weinig zin ‘zolang er geen landingsbaan in zicht is’. Hoe dan ook vindt zijn partij dat de fiscale hervorming thuishoort in de begrotingscontrole van komend najaar.
‘Beweging van de rijken’
Meerderheidspartijen PS, Ecolo en Groen zijn niet te spreken over de houding van de MR in de onderhandelingen over de fiscale hervorming.
Volgens PS-voorzitter Paul Magnette bewijst de MR daarmee dat ze ‘meer dan ooit de Mouvement des Riches (beweging voor de rijken, red.) is.’ ‘We stellen uit naar oktober, dan naar 31 december, en dan komt er helemaal niets van. De waarheid is dat deze fiscale hervorming nooit het daglicht zal zien met de MR.’ Magnette benadrukt dat de andere zes regeringspartijen wel bereid waren een compromis te sluiten.
Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet verwijt zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez dan weer ‘misprijzen’ voor mensen met een laag of middelhoog salaris. ‘Om de hervorming te financieren liggen interessante voorstellen op tafel rond kapitaal of effecten. Maar de MR heeft het kamp van de miljonairs gekozen.’
Groen noemt het ‘compleet onverantwoord’ dat de MR de fiscale hervorming wil uitstellen tot na de zomer. ‘De liberalen, inclusief meneer Bouchez, roepen al jaren dat werken meer zou moeten lonen. Met deze fiscale hervorming ligt hun kans om daar mee voor te zorgen voor het grijpen.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier