MR op oorlogspad tegen de RTBF: ‘Dit zijn intimidatiestrategieën’

Jacqueline Galant (MR) © Belga
Han Renard

Jacqueline Galant (MR), de nieuwe Franstalige minister van Media, opent de aanval op de Franstalige publieke omroep.

Een opgemerkte terugkeer naar de politieke voorgrond was de benoeming van Jacqueline Galant (MR) tot minister van onder meer Media in de Franse Gemeenschapsregering. Galant, door haar voorzitter Georges-Louis Bouchez liefkozend een ‘bulldozer’ genoemd vanwege haar no-nonsensestijl, beleefde tussen 2014 en 2016 een kort carrièrehoogtepunt als federaal minister van Mobiliteit in de regering-Michel. Ze moest ontslag nemen na verschillende loopjes met de waarheid en manifeste incompetentie.

Als nieuwbakken Franstalig minister van Media doet Galant haar reputatie van bulldozer alle eer aan. In recente berichten op X nam ze de RTBF onder vuur. De publieke omroep, aldus de voogdijminister, houdt zich niet aan de journalistieke deontologie. Aanleiding was een opiniërend artikel op de RTBF-site over en met de zwarte antiracismeactiviste Estelle Depris. Depris heeft net een handboek gepubliceerd over hoe systemisch racisme te herkennen. Bij het bewuste artikel zat ook een interactieve, door Depris ontworpen test, waarmee eenieder voor zichzelf kan nagaan hoeveel wit privilege hij of zij bezit.

Galant had het op X over een eenzijdig, ‘culpabiliserend’ stuk waarmee de RTBF haar deontologische plicht tot pluralisme aan de laars lapt en bevolkingsgroepen tegen elkaar zou opzetten.

Het volgende doel is de vervanging van de huidige topman van de RTBF door een MR-kandidaat.

Du jamais vu’, klonk het op de oppositiebanken van de Franse Gemeenschap en bij journalistenverenigingen. ‘Dit zijn intimidatiestrategieën, bedreigingen van de persvrijheid, en praktijken die doen denken aan Italië en Hongarije’, zei Ricardo Guttiérez, algemeen secretaris van de Europese Federatie van Journalisten. ‘Een voogdijminister heeft zich niet te bemoeien met de inhoud of de deontologie van de publieke omroep, daarvoor bestaan onafhankelijke instanties.’

Waarnemers zien in de aanval van Galant de hand van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, voor wie RTBF-bashen een hobby is. De MR-voorzitter staat bekend om zijn tirades tegen de subsidieslurpende rood-groene burcht waarvoor hij de RTBF aanziet. ‘Galant heeft dat artikel, ver weggestoken op de webpagina’s van de RTBF, heus niet zelf gevonden’, zegt ook oud-journalist en communicatiespecialist Michel Henrion, die de RTBF goed kent. ‘Haar uitspraken maken deel uit van een brede oorlog van de MR tegen de publieke omroep, denk ook aan het korten van de RTBF-dotatie de komende jaren. Het volgende doel is de vervanging van Jean-Paul Philippot, de huidige topman van de RTBF die een socialistisch stempel heeft en wiens mandaat begin 2026 afloopt, door een MR-kandidaat.’

Van Charles Michel tot Georges-Louis Bouchez: de MR lijkt een partij van opportunisten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content