MR en Les Engagés klikken zich ook federaal aan elkaar vast

MR-voorzitter Georges Louis Bouchez en Les Engagés-voorzitter Maxime Prevot op 11 juni 2024. © Belga

MR en Les Engagés, de grote winnaars van de verkiezingen in Franstalig België, gaan onderhandelen over de vorming van een Waalse en Franse gemeenschapsregering. Dat hebben partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot dinsdag aangekondigd. Ook in Brussel en op het federale niveau klikken ze zich aan elkaar vast.

Dat de Waalse regeringsvorming snel zou gaan, stond in de sterren geschreven. De enige logische coalitie aan de overkant van de taalgrens is die met de twee winnaars van de verkiezingen, MR en Les Engagés. Liberalen en centristen hebben een meerderheid van 43 op 75 zetels. Ecolo verloor fors, het uiterst linkse PTB is de facto uitgesloten en de PS heeft zelf aangekondigd dat ze voor de oppositie kiest. 

Die oefening maakten ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn Les Engagés-collega Maxime Prévot al snel. Het duo riep de pers dinsdag bijeen, 48 uur na de verkiezingen en dus “in een recordtijd”, dixit Prévot. In een zaaltje in het parlement van de Franse Gemeenschap kondigden ze aan dat ze geen andere partijen consulteren en exclusief met elkaar gaan onderhandelen over een volgende regering in Wallonië en de Franse gemeenschap. “We hadden nog drie vier dagen kunnen wachten voor de vorm, maar dat was tijdverlies geweest. We gaan niet doen alsof”, zei Bouchez.

De kalender en werkmethode worden deze week vastgelegd, vanaf maandag beginnen de onderhandelingen in thematische werkgroepen. Een akkoord zou er al voor de nationale feestdag moeten liggen. 

Die werkgroepen moeten werken op basis van objectieve cijfers. “Dat is zoals bij de dokter: als die u een medicijn geeft zonder er eerst een diagnose is gesteld, is de kans klein dat u zal genezen”, zei Bouchez.  Over de inhoud hebben MR en Bouchez uiteraard nog geen akkoord, benadrukten de twee voorzitters meermaals. De twee lijken het wel eens over de algemene principes: het Waalse overheidsapparaat zal efficiënter en slanker moeten, al wordt het geen botte besparingspolitiek, benadrukte Prévot. “We willen geen hervorming doordrenkt met bloed en tranen. We gaan de werking hervormen, maar de mensen beschermen.”

Onder meer de ‘wafelijzerpolitiek’ moet op de schop: het kan niet de bedoeling zijn dat een minister van partij X extra budget krijgt voor zijn departement, alleen maar omdat een andere minister bijkomende middelen kreeg. “We kijken naar de concrete noden”, zei Prévot. 

In Brussel heeft de Franstalige kiezer de kaarten iets minder evident gelegd. De liberalen en centristen komen er simpelweg 10 zetels tekort, zei Bouchez. Brussels MR-kopman David Leisterh zal daar vanaf woensdag de andere partijen consulteren om uit te maken wie de andere partner(s) wordt of worden, maar ook daar hebben MR en Les Engagés de ambitie om samen de spil van de regering te vormen. 

De blauw-turquoise formatie presenteert zich tot slot ook federaal als één blok. Ze gaan wel elk apart onderhandelen met de (in)formateur en hebben niet hetzelfde programma. “We eten vanavond niet hetzelfde en we slapen ook niet in hetzelfde bed”, grapten Bouchez en Prévot. 

Voor de verkiezingen hing CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zijn wagonnetje al aan dat van Prévot en Bouchez. Om van een echt triumveraat in de federale onderhandelingen lijkt het nog wat te vroeg, maar voor de kopman van Les Engagés is een verbond met CD&V wel “logisch” en “wenselijk”. “Ons land heeft een sterke centristische as nodig.” 

Bouchez noemde Mahdi “een vriend”, al benadrukte hij wel dat de federale uitdaging er niet in bestaat “een coalitie van vrienden” te maken. “We hebben nooit verborgen dat CD&V als ‘sparring partner’ in het noorden van het land een meerwaarde is, maar het is aan de Vlamingen om te bekijken waar ze naartoe willen en aan de koning om een beslissing te nemen.”

Partner Content