Miranda Ulens (ABVV): ‘De Wever wil gewoon een tweede Zweedse regering op de been brengen’

Miranda Ulens komt aan bij het Vooruit-partijbureau. © Belga
Peter Casteels

ABVV-topvrouw Miranda Ulens las dit weekend met grote afkeuring de nota van Bart De Wever. Vooruit zal nog heel stevig moeten onderhandelen om daar iets van te maken waar de vakbond tevreden mee is. ‘Voor ons moeten er inderdaad meer progressieve partijen aan tafel dan nu het geval is.’

‘Asociaal’ noemde Miranda Ulens dit weekend de zogenaamde supernota van Bart De Wever al. Het was ook die nota die MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de onderhandelingen deed opblazen, maar om heel andere redenen. De voorzitster van de socialistische vakbond ABVV denkt dat De Wever beter helemaal opnieuw begint als hij weer formateur wil worden.

Miranda Ulens: Bart De Wever probeert blijkbaar gewoon een tweede versie van de Zweedse regering-Michel op de been te brengen. Het is goed dat Georges-Louis Bouchez daar de stekker heeft uitgetrokken, zodat er met een wit blad papier kan worden begonnen. Het heeft echt geen zin om verder te bouwen op de begrotingstabel die vorige week naar de pers is gelekt, want dat is een regelrechte aanval op de welvaartsstaat. Dit biedt geen enkele toekomst voor het land, maar maakt er een ruïne van.

Bouchez struikelde over een meerwaardebelasting op aandelen. Daar kunt u moeilijk tegen zijn.

Ulens: Zo’n meerwaardebelasting is een absoluut minimum. Kijk naar hoeveel miljarden er bespaard moeten worden: is het dan niet logisch om iets te vragen van mensen die het kunnen missen in plaats van de arme sukkelaars te treffen? Maar van de negentien miljard die De Wever wil besparen, wordt twee derde gehaald bij de sociale zekerheid en de openbare diensten met asociale maatregelen. Het is niet verwonderlijk dat werkgeversorganisaties vorige week al opriepen om verder te onderhandelen, want van de bedrijven of de allerrijksten worden er amper inspanningen gevraagd. Dat Bouchez zelfs dat onvoldoende vindt, bewijst dat hij de verdediger is van het grootkapitaal en niemand anders.

Wat heeft Vooruit te zoeken in de regering-De Wever?

‘Ik vraag me af waar CD&V zit. Ik dacht dat die partij zich tijdens de campagne sociaal-economisch ook links profileerde?’

Voor werkende mensen werd er wel gesleuteld aan een lastenverlaging van negen miljard euro.

Ulens: Netto krijgen mensen er misschien iets bij, maar dat moeten ze elders vaak meteen terugbetalen. Wie betaalt die btw-verhoging van twee miljard euro die ook in de tabellen staat, denkt u? Nog wat meer naar beneden staat er al een besparing van twee miljard euro op de pensioenen ingeschreven. Dat is ook geld dat mensen kwijt zijn. De sociale zekerheid brokkelt alleen maar verder af, dus zodra iemand in de problemen raakt, kan hij of zij op minder solidariteit rekenen. Het schrappen van de uitkeringen voor langdurig werklozen is daar een goed voorbeeld van. Die mensen worden naar het OCMW gestuurd, waar ze helemaal niet meer worden begeleid naar de arbeidsmarkt. Ze worden aan hun lot overgelaten.

Vooruit zit tijdens de onderhandelingen mee aan tafel: spelen die onderhandelaars dan wel hun rol?

Ulens: Het was gisteren partijbureau, en er is ons verzekerd dat er over die nota nog niet ernstig is gesproken. Dat was het voorstel waar De Wever na de pauzeweek mee is gekomen, maar er is ondertussen eigenlijk enkel over fiscaliteit onderhandeld. De echte besprekingen over de hele begroting moesten nog beginnen.

‘Arizona blijft de meest logische coalitie. Tenzij de PS er écht zin in krijgt’

‘Van de negentien miljard die De Wever wil besparen, wordt twee derde gehaald bij de sociale zekerheid en de openbare diensten.’

Zou u zich niet veel comfortabeler voelen als de PS ook aan de onderhandelingstafel zat?

Ulens: Het is goed dat Vooruit probeert te wegen in de onderhandelingen, maar voor ons moeten er inderdaad meer progressieve partijen aan tafel dan nu het geval is. Ik kan helaas niet zeggen wat de PS en Paul Magnette moeten doen. Ik vraag me trouwens wel af waar CD&V zit. Ik dacht dat die partij zich tijdens de campagne sociaal-economisch ook links profileerde? Ik hoor daar helemaal niets meer van. Deze nota doet mij echt aan Zweeds terugdenken. Die regering heeft een indexsprong doorgevoerd, de pensioenleeftijd met twee jaar opgetrokken, vervolgens elke loonstijging onmogelijk gemaakt en een tax cut doorgevoerd die nooit fatsoenlijk is gefinancierd. Dat willen we echt geen tweede keer meemaken.

Wordt u door Vooruit op de hoogte gehouden tijdens deze onderhandelingen?

Ulens: Teksten krijgen wij niet te zien. In tegenstelling tot andere partijen wil Vooruit niet dat er gelekt wordt naar de pers, maar wij worden op regelmatige basis geïnformeerd.

U bent niet bang dat u straks jarenlang tegen een regering betoogt waar Vooruit ook in zit?

Ulens: Ik hoop echt dat de blokkage van Bouchez wordt aangegrepen om met een wit blad papier te beginnen. De onderhandelaars van Vooruit delen onze linkse, progressieve waarden, maar het is duidelijk niet eenvoudig om overeen te komen met die vier andere partijen.

Waals journalist Alain Gerlache: ‘Bouchez moet wel beseffen: De Wever is De Croo niet’

Partner Content