Migratie is het belangrijkste verkiezingsthema voor de Vlaming

Asielzoekers en sympathisanten bezetten eerder deze maand een plein in Brussel om aandacht te vestigen op de opvangcrisis. ©  Belgaimage
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

Over iets meer dan 100 dagen gaan we stemmen. Maar waaraan denken kiezers als ze moeten beslissen naar wie hun stem zal gaan? Waarvan ligt de Vlaming het meest wakker? En zijn er verschillen tussen jong en oud? De politieke peiling van Knack zocht het voor u uit.

De Knack-peiling ging na aan welk thema kiezers denken als ze moeten beslissen op wie ze zullen stemmen. Bij de Nederlandstaligen is immigratie met 17 procent veruit het voornaamste thema, gevolgd door koopkracht met 11 procent. Bij de Franstaligen is dat net omgekeerd, daar is koopkracht met 20 procent het belangrijkste dossier, gevolgd door immigratie met 8 procent.  

Thema’s als armoede en ongelijkheid, de sociale zekerheid, het klimaat en milieu, criminaliteit- en drugsbestrijding bepalen het stemgedrag minder. Wat nauwelijks meespeelt is de staatshervorming (3% bij de Nederlandstaligen, 1% bij de Franstaligen) en overheidsfinanciën (2,5% zowel bij Nederlands- als Franstaligen). 

Als we stemgedrag koppelen aan de belangrijkste thema’s zijn er ook een aantal opmerkelijke zaken Zo is voor slechts 1 procent van de Vlaams Belang-stemmers de staatshervorming het allerbelangrijkste thema. Veel belangrijker zijn migratie (41 procent), gevolgd door koopkracht (12 procent). Het illustreert dat de Vlaams Belang-kiezer om heel andere redenen dan communautaire gevoelens voor die partij stemt. 

Ook voor de N-VA-kiezer is immigratie met 21 procent het belangrijkste thema. Staatshervorming volgt heel ver in de lijst met 3 procent. Voor de kiezers van Vooruit zijn de sociale zekerheid samen met koopkracht veruit de voornaamste onderwerpen, voor de CD&V-aanhang is dat het gezondheidsbeleid, voor de Open VLD-stemmer immigratie, voor de PVDA’er armoede en ongelijkheid en voor Groen-kiezers klimaat en milieu. 

Heel opvallend is dat ook bij de 18- tot 24-jarigen immigratie met 13 procent het voornaamste thema is dat de stem bepaalt. Jongeren zijn duidelijk minder geïnteresseerd in koopkracht, armoede en ongelijkheid of klimaat en milieu (elk 8 procent). 

Info
Dit onderzoek werd online uitgevoerd door Kantar van 22 januari tot 8 februari 2024, in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, de Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z, bij 2681 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1077 Vlamingen, 1004 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.

De grote politieke peiling
Lees woensdag het volledige dossier in Knack en op Knack.be/verkiezingen-2024.

Groot Voorzitterdebat
Op dinsdag 27 februari brengen Knack, Trends en Kanaal Z de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen.
U kunt dit Grote Voorzittersdebat vanaf 20.00 uur volgen op Knack.be en Trends.be.

Partner Content