Maandloon van 20.787 euro, woontoelage van 1923 euro… Zoveel verdienen de ministers in de regering-De Wever

© BELGA
Nicolas De Decker
Nicolas De Decker Journalist LeVif/L'Express

Onze collega’s van Le Vif kregen de omzendbrief met de bezoldigingen van de ministers in de regering-De Wever in handen. De salarissen, woonvergoedingen en representatiekosten zijn netjes geïndexeerd in vergelijking met die van de regering-De Croo.

De ministers van de nieuwe federale regering hadden Noord-Europese transparantie beloofd, maar ze maakten het ons niet makkelijk. Op 27 februari 2025 nam Le Vif contact op met de Franstalige woordvoerster van Bart De Wever, Anne-Laure Mouligneaux, om te weten te komen hoeveel de extra’s van de leden van zijn regering in totaal bedroegen. In haar antwoord gaf ze de verkeerde informatie, ‘geen personeelskosten voor de premier’, zonder bedragen te specificeren.

Een van de drie Nederlandstalige woordvoerders van Bart De Wever, Jules Cremers, stuurde ons op 7 maart een bericht om ‘een klein misverstand’ recht te zetten, en bevestigde dat de premier, net als al zijn collega’s, inderdaad een belastingvrije toelage voor huisvesting en huishoudelijke uitgaven ontving. Maar zonder het bedrag te noemen. Sindsdien hebben we het hem vier keer gevraagd en de Franse woordvoerster drie keer, maar ze hebben nooit geantwoord.

We hebben ook contact opgenomen met twee ministers, en met verschillende woordvoerders van ministers, en alles wat Le Vif te weten kon komen over de verloning van federale ministers is dit:

1. Alle federale ministers krijgen, naast hun brutosalaris, representatiekosten en verblijfs- en huishoudelijke kosten.

2. Deze huisvestings- en huishoudelijke uitgaven zijn niet onderworpen aan de inkomstenbelasting en hoeven niet te worden verantwoord.

3. Aangezien ze niet moeten worden verantwoord, is het volkomen legaal om een huisvestingsvergoeding te ontvangen en toch van een bedrijfswoning te genieten.

4. Tien van de vijftien ministers in het kabinet-De Wever profiteren van deze riante combinatie. Negen hebben een soort studio in de lokalen van hun kabinet. De Regie der Gebouwen van de federale staat betaalt zelfs een privéwoning voor vicepremier David Clarinval (MR).

Minder Vlaamse parlementsleden: ‘Hebben ze daar wel goed over nagedacht?’

Hulp van een lezer

De geheimdoenerij lijkt eigen aan het federale niveau, aangezien de regeringen van het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap geen moeite hadden om onmiddellijk te communiceren over de salarissen van de ministers. Misschien heeft dit te maken met het feit dat de onkostenvergoedingen daar traditioneel minder genereus zijn dan op federaal niveau. Of misschien had het te maken met het feit dat de regering-De Croo alle inkomens van haar ministers met 8 procent had verlaagd, terwijl de regering-De Wever ze nauwgezet heeft geïndexeerd. 

Dankzij de volharding van een Le Vif-lezer weten we nu hoeveel de drie inkomstenbronnen van de vijftien eminenties van Arizona bedragen. Die lezer is Sofie Merckx uit Charleroi, federaal parlementslid en leider van de PVDA-fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het parlementslid vond de omzendbrief die het kabinet van De Wever weigerde vrij te geven.

‘De regering zet de hele bevolking op dieet met de pensioenmaatregelen, maar de ministers zelf zullen de besparingen niet voelen.’

Sophie Merckx, PVDA-fractieleider

De omzendbrief werd op 3 februari uitgestuurd door de Kanselarij van de Eerste Minister en heeft als onderwerp ‘Bezoldiging en vergoeding van de leden van de regering’. De vier pagina’s bevatten alles wat het professioneel statuut van Bart De Wever en zijn collega’s zal bepalen. De eindejaarstoelage, de vakantie-uitkering, de kinderbijslag, de auto met chauffeur – en als hij ervoor kiest zijn eigen auto te houden –, de forfaitaire kilometervergoeding, de inhoudingen op de bijdragen voor wie zijn werkelijke uitgaven wil invullen, en naargelang het parlement waarvoor de minister verkozen werd: de pensioenen, de vertrekpremie, de verzekering…

Geen trouwgeschenken

Wat betreft de salarissen, toelagen en onkosten van de federale ministers, bevestigt de circulaire dat deze in drie categorieën vallen. Ten eerste wordt het jaarsalaris, dat ‘249.446,67 euro bruto bedraagt’ (20.787 euro per maand), betaald door de FOD waaraan ze rapporteren. Ten tweede is de representatietoelage forfaitair vastgesteld op 384,76 euro per maand per minister, maar ‘het bedrag ervan is niettemin 769,53 euro voor de Eerste Minister, de vicepremiers en de minister van Buitenlandse Zaken’. Het is bedoeld om ‘de persoonlijke uitgaven waartoe de leden van de regering op grond van hun rang verplicht zijn, volledig te dekken’, aldus de omzendbrief, maar deze uitgaven moeten worden gerechtvaardigd.

De kanselarij waarschuwt dat de Rekenkamer ertegen is om bijvoorbeeld rekening te houden met ‘de aankoop van bloemen of geschenken voor verlovingen, bruiloften of andere privé-aangelegenheden’.

Tot slot wordt de toelage voor huisvesting en huishoudelijke uitgaven betaald door het kabinet. Deze bedraagt 1923,82 euro per maand voor elke minister en hoeft niet te worden verantwoord.

Teleurstellend, vindt Sofie Merckx dat als oppositielid. ‘De regering zet de hele bevolking op dieet met de pensioenmaatregelen, maar de ministers zelf zullen de besparingen niet voelen. Zij behouden niet alleen hun zeer riante salarissen en pensioenen, maar ook onverklaarbare en overlappende voordelen zoals woonvergoedingen en dienstwoningen. De cultuur van privileges in de politiek is nog lang niet doorbroken’, betreurt ze.

Arizona heeft echter bezuinigd op de staatskas door geen staatssecretarissen te benoemen, waardoor de regering-De Wever uit vijftien leden bestaat, tegenover twintig onder De Croo. Maar de ministers zelf zullen minder inspanningen leveren dan hun voorgangers. Bij het opstellen van de begroting voor 2023 had Vivaldi de drie soorten ministersbezoldigingen met 8 procent verlaagd, wat in 2023 en 2024 neerkwam op respectievelijk 239.759,89 euro bruto jaarsalaris, 369,82 euro representatiekosten en 1.849,11 euro maandelijkse huisvestings- en onkostenvergoeding voor elke minister.

Arizona heeft er dus voor gekozen om de salarissen van zijn ministers te indexeren, in een reflex die niet Noord-Europees aandoet, zodat ze nu even hoog zijn als voor de besparing onder Alexander De Croo.   

Lonen van politici: ‘afdrachten’ brengen politieke partijen jaarlijks 12 miljoen euro op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content