Lokale verkiezingen in Brugge: ‘Verwacht hier geen kopie van de Vlaamse coalitie’

Herwig Reynaert (UGent) © ID/ Christophe De Muynck
Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

De CD&V bevestigt haar reputatie van sterke bestuurspartij in de steden en gemeenten. ‘Het beleid van Dirk De fauw werd beloond’, zegt politoloog Herwig Reynaert (UGent).

Nee, ook in Brugge was het geen tijd voor gekkigheden. Zittend burgemeester Dirk de Fauw (CD&V Lijst Burgemeester) krijgt een tweede termijn, met 38,4 procent voor zijn partij en 11.260 voorkeursstemmen. De liberale stadslijst Voorbrugge met Mercedes Van Volcem op kop incasseerde een verlies van 5 procentpunt. Vooruit won een procentpunt en kwam uit op 20,4 procent, N-VA hield zich met 11 procent sterk. Nu is het afwachten met hoeveel en met welke partijen De fauw een coalitie vormt.

Mogen we Dirk de fauw tot West-Vlaams stemmenkampioen kronen?

Herwig Reynaert: Als je kijkt naar de absolute cijfers is dat zeker het geval. Dirk De fauw heeft in Brugge een schitterend resultaat neergezet. De grote overwinning van de CD&V ligt in lijn met andere resultaten in West-Vlaanderen: zowel lokaal als op provinciaal niveau kleurt dat nog altijd overwegend oranje. In 2018 zagen we ook al dat de CD&V op lokaal niveau beter scoorde dan op Vlaams en federaal niveau. In de gemeenten is de CD&V nog altijd een sterke bestuurspartij. Burgers merken dat op en belonen de partij daarvoor.

De liberale stadslijst Voorbrugge verliest 5 procentpunt en drie zetels, en is naast Groen een van de grote verliezers in Brugge.

Reynaert: Door de bank genomen is de Open VLD een van de grootste verliezers in West-Vlaanderen. Het dramatische scenario van 9 juni heeft zich daar op lokaal vlak herhaald – kijk maar naar Oostende. De partij was al beducht voor nieuwe verliezen. Dat bleek al uit de lijstnamen, waarbij heel weinig liberale lijsten onder de naam Open VLD op het stembiljet stonden. De kiezer heeft dat in grote mate doorgeprikt. Ook hun plek in de deputatie is niet verzekerd. De N-VA neemt ongetwijfeld haar plaats in.

‘De Open VLD is grote verliezer in West-Vlaanderen.’

Voor de verkiezingen verklaarde De fauw aan Knack dat hij een ruime coalitie met drie partijen verkiest boven een beperkte met twee.

Reynaert: Mathematisch gezien heeft hij met Vooruit, dat met 20,4 procent en 10 zetels de tweede partij van Brugge is, een meerderheid. Een coalitie met de N-VA erbij is een optie, maar dat lijkt me eerder een plan B te zijn. Ik heb begrepen dat zijn voorkeur uitgaat naar een tweekoppige coalitie met Vooruit van Pablo Annys.

We moeten dus geen kopie van de Vlaamse coalitie verwachten op Brugs niveau?

Reynaert: Wat betreft de samenstelling van de besturen van de centrumsteden wordt er altijd naar Vlaanderen gekeken. Maar voor een stad als Brugge is het makkelijker besturen met twee, dus dat scenario zal als eerste worden verkend. Met grote coalities werken betekent ook dat je als winnaar heel wat van je mandaten aan andere politieke partners moet uitdelen. Een groot deel van je eigen mensen moet je dan ontgoochelen. Dat vindt niemand leuk.

Opvallend: slechts 60,6 procent van de Bruggelingen ging stemmen.

Reynaert: Er is voorspeld dat een kwart tot een derde van de stemgerechtigden zou wegblijven. Sommige groepen zouden proportioneel minder zijn gaan stemmen, en dat is toch onrustwekkend. Vooral jonge mensen zouden hun kat gestuurd hebben. Als onderzoek die trend bevestigt, zal er bij de jeugd toch gemobiliseerd moeten worden, want zij zal onze toekomst bepalen.

MEER NIEUWS UIT WEST-VLAANDEREN

Tommelein mag inpakken

De liberale burgemeester van Oostende Bart Tommelein viste afgelopen zondag zwaar achter het net. Zijn kartellijst Trots op Oostende, samengesteld uit Open VLD, Groen en CD&V strandde op 19,3 procent. In 2018 haalden de drie partijen nog 40 procent van de stemmen.

Vooruit Plus werd met 38,7 procent de grootste partij van de koningin der badsteden. Lijsttrekker John Crombez steekt met ruim 9000 voorkeurstemmen met kop en schouders boven zijn concurrenten uit en is zeker van de burgemeesterssjerp.

Oostende wordt zo opnieuw door de socialisten gekaapt, nadat ze in 2018 na 24 jaar bestuur naar de oppositiebanken werden verwezen door Tommeleins coalitie van Open VLD, Groen, CD&V en N-VA. Een bestuurlijk succes was die ploeg niet. Het verlies van Tommelein lag dan ook in de lijn van de verwachtingen.

Crombez krijgt nu twee weken de tijd om een coalitie op de been te krijgen. Zijn keuzes zijn beperkt. Ofwel gaat Vooruit in zee met N-VA, die met 19,2 procent een tweede plaats deelt met Trots op Oostende, ofwel vist Crombez alsnog die laatste partij op.

Bart Tommelein zal alvast geen deel uitmaken van het nieuwe schepencollege. Hij kondigde zondagavond zijn afscheid van de actieve politiek aan.

Vincent Van Quickenborne alsnog verkozen

Vuisten in de lucht voor Ruth Vandenberghe. De Kortrijkse kandidaat-burgemeester behaalde zondag met haar Team Burgemeester Stadslijst, bestaande uit liberalen en christendemocraten, 37,5 procent van de stemmen.

Met 9399 voorkeurstemmen troefde Vandenberghe ook huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne af. Die vocht afgelopen zondag voor zijn politieke toekomst. In 2020 liet hij het Kortrijkse burgemeesterschap vallen voor een benoeming als minister van Justitie en de Noordzee. Vandenberghe nam de rol van hem over. In oktober 2023 nam Van Quickenborne ontslag als minister, om vervolgens de burgemeesterssjerp opnieuw op te eisen.

Ondanks zijn hobbelige parcours is Van Quickenborne alsnog verkozen voor de gemeenteraad. Hij kreeg 2163 voorkeurstemmen achter zijn naam, weliswaar een hemelsbreed verschil met 2018 toen hij met 9339 voorkeurstemmen de Kortrijkse stemmenkampioen werd. Het blijft afwachten of Vandenberghe hem ook een schepenambt schenkt.

Als mogelijke coalitiepartner lijken alle ogen op de N-VA gericht. Die partij kent met 10 procent en vier extra zetels een sterke groei en zet met 19,2 procent haar sterkste resultaat ooit neer in de Guldensporenstad. Lijsttrekker Axel Ronse bestempelde zondag dan ook ‘als de mooiste dag uit zijn politieke bestaan’.

Partner Content