Peter Casteels

‘Bart De Wever is stilaan de allergrootste verdediger van het cordon sanitaire’

Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

Er blonk een traan in mijn rechteroog toen ik de Antwerpse N-VA’ers zondagavond Antwarpe van De Strangers hoorde zingen, maar het wordt stilaan wel bijzonder enerverend om De Wever zichzelf te zien vieren als de allergrootste verdediger van het cordon.

Als ik Tom Van Grieken was, liet ik mezelf als de wiedeweerga een depressie aanpraten. Of ik liet me in ieder geval thuisschrijven door m’n huisdokter voor een maand of twee, om even te bekomen van het voorbije half jaar. De verkiezingen in juni waren al veel minder dan gedacht, maar zondag waren de resultaten wel erg bleekjes in vergelijking met de verwachtingen. In juni was de partij in niet minder dan 143 gemeenten de grootste, daar bleven er zondag nog twee van over. Federaal fractieleidster Barbara Pas deed het goed, maar haar Vlaamse collega Chris Janssens ging zelfs achteruit. Filip Dewinter – een man die Van Grieken koste wat kost het hand boven het hoofd wil houden – haalde in Antwerpen zijn slechtste persoonlijke resultaat in meer dan dertig jaar.

Enkel Guy D’haeseleer triomfeert, maar die overwinning kan Van Grieken onmogelijk claimen. Hij heeft daar niets mee te maken. Het was juist zijn taak om elders in Vlaanderen het cordon sanitaire onklaar te maken. Dat is Van Grieken, ook alweer voorzitter sinds 2014, niet gelukt. Ik hoor al twintig jaar dat het cordon eerst lokaal doorbroken zal worden. De herkansing komt er pas over zes jaar.

Dat worden lange, lange jaren.

We hebben dat aan één man te danken: Bart De Wever. Hij maakte voor de verkiezingen in juni de gok dat hij beter de deur met een harde klap dichtgooide voor Vlaams Belang, en daarmee heeft de N-VA zowel in juni (nipt) als in oktober gewonnen. Er blonk een traan in mijn rechteroog toen ik de Antwerpse N-VA’ers zondagavond Antwarpe van De Strangers hoorde zingen, maar het wordt stilaan wel bijzonder enerverend om De Wever zichzelf te zien vieren als de allergrootste verdediger van het cordon.

‘Ik had het nooit gedacht, maar ik stel vast dat er iets is begonnen bij het Vlaams Belang’, zei diezelfde De Wever nochtans minder dan een jaar geleden bij De Tafel van Gert. Hij wierp daarmee een bloemetje naar Tom Van Grieken, die volgens hem aan de opkuis van zijn partij was begonnen. Dat geflirt maakte het Vlaams Belang relevanter dan ooit: nog maar een half jaar geleden hadden we het over welke Belangers na juni misschien minister zouden worden. Ook dat is nu voor Van Grieken allemaal voor minstens jaren helemaal voorbij: hij stuurde zijn parlementsleden voor niks naar de Vlerick Business School. We hebben in Vlaanderen het grote geluk dat Bart De Wever het Vlaams Belang dit jaar verslagen heeft. Als hem dat niet was gelukt, was hij ermee gaan samenwerken.

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.

Partner Content