‘Laaouej haalt de ene frats na de andere uit om een Brusselse regering onmogelijk te maken’
De PS stapt uit de Brusselse formatiegesprekken. De partij wil niet met de N-VA in een regering. ‘Maar wat is het einddoel van lokale PS-voorzitter Ahmed Laaouej?’ vraagt Guy Vanhengel (Open VLD) zich af.
De PS wil voorlopig niet verder onderhandelen over een nieuwe Brusselse regering. De officiële reden: de startnota van Elke Van den Brandt, Brussels formateur aan de Nederlandstalige kant. Van den Brandt wist na maanden gesteggel een Nederlandstalige meerderheid van Groen, Vooruit, Open VLD en N-VA op de been te brengen. Haar gecontesteerde startnota bevat, behalve oude Vlaamse eisen zoals één Brusselse politiezone in plaats van zes, ook de creatie van een regeringscommissaris bevoegd voor Begroting. Dat was een vraag van Open VLD, die in ruil daarvoor afziet van een Brusselse minister – aan Nederlandstalige kant zijn er immers maar drie posten te verdelen.
De echte reden voor het wegstappen van de Brusselse PS is dat voorzitter Ahmed Laaouej niet met de N-VA, ‘een nationalistische, racistische en islamofobe partij’, wil besturen. ‘Al de rest is flauwekul,’ zegt gewezen Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD). ‘Sinds de verkiezingen verzint Laaouej de ene frats na de andere om het David Leisterh (MR), formateur aan Franstalige kant in Brussel, onmogelijk te maken een regering te vormen. Maar wat wil Laaouej daarmee bereiken? Wat is zijn einddoel?’
Lokale verkiezingen Brussel: ‘Fouad Ahidar en Guy D’haeseleer doen op een vergelijkbare manier aan politiek’
Politicoloog Pascal Delwit (ULB) wijst erop dat er ook inhoudelijke redenen zijn waarom de N-VA voor de Brusselse PS onacceptabel is. ‘De N-VA in Brussel, dat ligt voor alle Franstaligen en dus zeker voor de PS, erg moeilijk. In het confederale model van de N-VA heeft het Brussels Gewest geen bestaansrecht. En als je dan kijkt hoeveel institutionele eisen die nota van Van den Brandt bevat… Voeg daarbij wat eerder is gelekt uit de federale onderhandelingsnota’s van Bart De Wever, in verband met de mogelijke regionalisering van de federale wetenschappelijke instellingen, of het korten van de Beliris-fondsen (voor projecten om de uitstraling van Brussel te vergroten, nvdr). Met de N-VA erbij zou het politieke zwaartepunt van de toekomstige Brusselse regering ook wat meer naar rechts schuiven.’
Hoe moet het nu verder? ‘Als de PS blijft blokkeren, moet Leisterh toch eens richting Ecolo en Défi kijken,’ vindt Guy Vanhengel. ‘Die coalitie zou even coherent of incoherent zijn als een Brusselse regering met de PS.’ Pascal Delwit hecht weinig geloof aan een formule zonder de PS in Brussel. ‘Dit lijkt me toch meer een Arizona-nummertje. Weglopen, om later naar de onderhandelingstafel terug te keren.’ Maar waarmee valt Laaouej dan over de streep te trekken? ‘De bal ligt in het kamp van Leisterh, al oogde die de laatste tijd afwezig,’ besluit Delwit.
‘Een nieuwe regering? Dat wordt Kerstmis’