
Kritiek op uitspraak De Wever dat België Netanyahu ook niet zou arresteren
Volgens oppositiepartij Groen zet premier Bart De Wever België ‘buiten de internationale rechtsorde’ met zijn uitspraak dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschijnlijk niet gearresteerd zou worden mocht hij zich op ons grondgebied bevinden. ‘Blijkbaar scharen wij ons bij de landen die internationale rechtspraak niet meer gaan respecteren’, concludeert Kamerlid Staf Aerts. ‘Dit is een enorme bocht in ons buitenlands beleid.’
De Wever reageerde donderdagavond bij Terzake op de beslissing van de Hongaarse premier Viktor Orban om Netanyahu niet te arresteren bij zijn bezoek aan Hongarije, hoewel er een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof loopt. ‘Ik heb daar begrip voor en ik denk dat wij dat ook niet zouden doen, om heel eerlijk te zijn’, antwoordde hij. ‘Er is ook nog zoiets als realpolitik. Ik denk niet dat er een Europees land is dat Netanyahu zou arresteren mocht hij op het grondgebied zijn.’
Voor de beslissing van Orban om zijn land volledig terug te trekken uit het Internationaal Strafhof, heeft de premier minder begrip.
Volgens Groen begeeft de premier zich hiermee op ‘een gevaarlijk hellend vlak’. Hij heeft niet eens de autoriteit om dit te beslissen, want ‘in een land waar de scheiding der machten nog wel geldt, is dat aan een procureur’, zegt Staf Aerts. ‘Laat ons hopen dat het hier om een communicatieve blunder gaat van de premier, en niet om een structurele wijziging van de plaats van de rechtspraak in onze samenleving’, klinkt het.
Ook Open VLD reageert kritisch op de uitspraken van De Wever. Kamerlid Kjell Vander Elst spreekt op X van een ‘flagrante miskenning van het internationaal recht’, die ‘lijnrecht ingaat tegen wat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot in zijn beleidsverklaring zegt’.
In dat document staat dat België in de strijd tegen straffeloosheid ‘in het bijzonder zal optreden om de onbelemmerde werking van het Internationaal Strafhof te verzekeren’ en dat het in twijfel trekken van de legitimiteit van het hof door landen als de VS ‘een ernstige bedreiging vormt voor België en de EU’.
De toenmalige premier Alexander De Croo bevestigde eind vorig jaar, toen het aanhoudingsbevel tegen Netanyahu werd uitgevaardigd, dat België dat mandaat desgevallend zou handhaven.
Het standpunt dat De Wever donderdag innam bij Terzake, werd volgens ingewijden in elk geval niet doorgesproken binnen de regering.
‘Fundamenteel onaanvaardbaar’ (11.11.11)
11.11.11, de koepelorganisatie voor internationale solidariteit, veroordeelt vrijdag de uitspraken van premier Bart De Wever over het internationale arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Netanyahu. Ze roept de federale regering op om zich ondubbelzinnig achter het Internationaal Strafhof (ICC) te scharen.
11.11.11. vindt die uitspraken onaanvaardbaar. ‘Met zijn uitspraak verwijst De Wever het internationaal recht en de fundamentele mensenrechten – zelfverklaarde pijlers van het Belgische buitenlands beleid – naar de vuilbak. In het regeerakkoord staat nochtans dat België het internationaal recht en vervolging van oorlogsmisdaden als leidraad neemt. De premier lijkt dat nu een vodje papier te vinden’, zegt de organisatie.
‘Op het moment dat massagraven van hulpverleners worden blootgelegd, op het moment dat scholen worden gebombardeerd, en terwijl de wereld toekijkt op een gelivestreamde genocide – zijn dit soort uitspraken niet gewoon choquerend – ze zijn fundamenteel onaanvaardbaar’, aldus directeur Els Hertogen. 11.11.11. vraagt de federale regering nu om zich onvoorwaardelijk achter het ICC te scharen.
De organisatie wil dat de ministers ‘ondubbelzinnig – en individueel – bevestigen dat België het Internationaal Strafhof erkent en zijn arrestatiebevelen uitvoert – ook als het om Israël gaat’.