De Wever
Bart De Wever (N-VA). © Belga

Kritiek op nieuw Antwerps reglement om ‘aanstootgevend’ gedrag te beteugelen

De stad Antwerpen heeft de eigen politiecodex aangepast om ‘aanstootgevend’ gedrag zoals seksueel getinte handelingen of bloot op straat te kunnen beteugelen. Oppositiepartij Groen vreest voor willekeur, maar volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) kan de Antwerpenaar erop vertrouwen dat de politie kan inschatten wanneer er effectief een probleem is en wanneer het om iets onschuldig gaat.

De nieuwe stedelijke regelgeving maakt GAS-boetes mogelijk voor onder meer (te) naakt zijn op het openbaar domein. Ze zou bedoeld zijn om bijvoorbeeld het ontbloot lokken van klanten door sekswerkers in het Schipperskwartier tegen te gaan, ook al omdat sekswerkers zich door dergelijk gedrag van collega’s onder druk gezet zouden voelen om het voorbeeld te volgen.

De manier waarop de nieuwe regelgeving beschreven is in de gewijzigde politiecodex, is volgens Groen echter erg breed en vaag, en dus afhankelijk van de interpretatie van de vaststeller. Groen en ook PVDA stemden om die reden in de gemeenteraad tegen de wijziging. De andere partijen zagen er geen graten in.

‘Ons politiekorps bestaat niet uit halvegaren, zij weten wel wat er een probleem is en wat niet’, meent burgemeester De Wever. ‘Bij het opstellen van de politiecodex in het algemeen, gaan we uit van de discretionaire intelligentie van ons politiekorps. Als je daar niet van uitgaat, is bijna elke wet en regel absurd als je het op de letter gaat lezen en gaat fantaseren waarop het allemaal van toepassing zou kunnen zijn.’

De verstrenging komt er opvallend genoeg nadat de vorige federale regering in het nieuwe strafrecht openbare zedenschennis net beperkte tot inhoud van extreem pornografisch of gewelddadige aard en exhibitionisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content