Kerncentrales langer open en de afschaffing van de Senaat: dit is het kiesprogramma van Open VLD
Dit zijn de voornaamste punten uit het kiesprogramma van de Vlaamse liberale partij Open VLD.
Werken moet lonen
‘Werken moet lonen en daarom moeten de lasten naar omlaag’, zo luidt het eerste programmapunt van de Vlaamse liberalen. Voor Open VLD moet het verschil tussen werken en niet werken altijd minstens 500 euro per maand bedragen. De 45 procent-belastingschijf moet worden afgeschaft én de Vlaamse jobbonus uitgebreid. Iedereen moet onbelast kunnen bijverdienen dankzij de flexi-jobs. Alle huidige beperkingen op studentenarbeid moeten worden geschrapt, waardoor studenten onbeperkt kunnen werken. En de verschillende statuten voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen moeten worden hervormd tot één statuut voor iedereen die werkt.
Werken moet ook lonen in de pensioenen
Werken moet ook lonen in de pensioenen, stelt Open VLD, en dat betekent dat een pensioen nauwer gelinkt wordt aan hoeveel jaren u gewerkt heeft. Concreet stelt Open VLD een pensioenhervorming voor waarbij de loopbaanvoorwaarden en gelijkgestelde periodes worden aangescherpt.
De werkloosheid beperken tot maximaal 1 à 2 jaar
De beperking van de werkloosheid tot maximaal 1 à 2 jaar is afhankelijk van de economische conjunctuur. Open VLD wil in elk geval zorgen voor een sterkere afname van de uitkeringsbedragen, ‘om zo de zoektocht naar werk te stimuleren’. De Vlaamse liberalen willen mensen die langer dan 2 jaar werkzoekend zijn, verplichten om gemeenschapsdienst te doen. Zelf zegt ze dat te doen ‘met als doel een terugkeer naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken’.
Een netto-loonindex in plaats van een bruto-loonindex
‘De automatische index heeft mensen beschermd, maar tegelijk de loonkosten voor onze bedrijven de hoogte ingejaagd’, zegt Open VLD. ‘Wij willen de nettolonen indexeren, en niet de brutolonen, zolang de loonkostenhandicap bestaat.’ Zo wil Open VLD de loonkosten voor onze bedrijven onder controle houden.
Een bijkomende verlenging van de levensduur van sommige kerncentrales
‘Kernenergie geeft ons propere energie en maakt ons minder afhankelijk van een aantal nare regimes’, meent Open VLD. ‘Energieonafhankelijkheid is op dat vlak cruciaal voor onze vrijheid. We geven alle kansen aan kerncentrales, vandaag en in de toekomst.’ Concreet wil Open VLD de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar verlengen tot 2045. De wet op de kernuitstap moet worden geschrapt.
Besparing van 5 procent op werking overheid
Open VLD wil het overheidsbeslag verlagen door een besparing van 5 procent op de werking van de overheid. Ze willen ‘besparen op lonen, werking en subsidies, met uitsluiting van veiligheid en onderwijs.’ Daarnaast willen de Vlaamse liberalen ‘overbodige structuren, zoals de provincies en de Senaat afschaffen. Beide instellingen zijn een extra kost, terwijl er voor die structuren geen toekomst is in een efficiënt land’, vindt Open VLD. De overheid moet zich ook terugtrekken uit de bank- en verzekeringssector, de telecom en de post.
Naar 2 procent van het bbp voor defensie
Open VLD wil het budgettair traject richting de 2 procent van het bbp NAVO-norm versterken: ‘Tegen 2029 moet de 2 procent van het bbp NAVO-norm gehaald worden’. Open VLD verzet zich wel tegen verplichte leger- of burgerdienst in vredestijd. ‘We maken jongeren en zij-instromers wel warm voor defensie op vrijwillige basis’, zo heet het.
Vrijheid over ethische kwesties
Het parlement moet van Open VLD de ‘volledige vrijheid krijgen om ethische kwesties zoals abortus, draagmoederschap, en euthanasie openlijk te bespreken en te stemmen, zonder beperkingen van toekomstige regeringen.’
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier