‘Kansen voor Reynders om opnieuw Eurocommissaris te worden, stijgen elke dag’
De vijf partijen die met formateur Bart De Wever (N-VA) onderhandelden over een regeerakkoord en nu ook met bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) gesprekken voeren, hebben de kwestie van de volgende Belgische Eurocommissaris reeds aangesneden. Maar geen van de vijf partijen – N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V – toont enige interesse in de post, ‘waardoor de kansen van Didier Reynders (MR) om zichzelf op te volgen elke dag stijgen’.
Dat hoort persagentschap Belga bij meerdere goede bronnen.
De enige die tot nog toe iets ‘on the record’ heeft willen zeggen over de voordracht van de Belgische Europees commissaris, is CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Onder de vijf ‘Arizona’-partijen ‘zal daar wellicht nog een gesprek over volgen’, zei hij woensdag. ‘De tijd tikt,’ aldus Mahdi, maar ‘voor mij is dat nu niet meteen de allergrootste prioriteit.’
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil tegen het einde van de week weten wie België voordraagt, maar dat wordt niet als een strikte deadline gezien. De voordracht van een kandidaat (het is uiteindelijk het Europees Parlement dat bepaalt of hij/zij geschikt is) werd door de vijf partijen al afgetoetst in het kader van de bemiddelingsopdracht van Prévot en wellicht zullen ze er binnenkort met hun vijf over samenzitten, is te horen. Wanneer is niet duidelijk. Wel lijkt het zo dat ondanks het mislukken van de formatiepoging van N-VA-voorzitter De Wever de bal niet terug bij de ontslagnemende federale regering komt te liggen.
‘Maar officieel is geen van de vijf partijen in de functie geïnteresseerd. Officieus ook niet trouwens, het is gewoon nog niet aan de orde geweest’, zegt een goede bron. ‘Dat betekent natuurlijk dat de kansen van Didier Reynders om zichzelf op te volgen elke dag stijgen.’ Reynders was de voorbije vijf jaar Europees commissaris voor Justitie.
Sophie Wilmès
Ook volgens een andere bron zou het logisch zijn dat de MR opnieuw de Europese commissaris levert. ‘In deze constellatie levert die partij wellicht toch niet de premier en kan ze zich die functie dus permitteren’, luidt het. De indruk leeft in ieder geval dat een Europees commissariaat binnen Arizona gezien wordt als ‘hoogstens een post waarvoor iemand anders moet betalen’.
Diezelfde bron zou het wel beter vinden mocht de MR in plaats van Reynders – ‘iemand die eigenlijk al lang iets anders wil doen’ – een vrouw naar de Commissie sturen. Zo zou tegemoetgekomen worden aan de wens van Von der Leyen om in haar tweede Commissie een genderevenwicht te bekomen. Europees Parlementslid en oud-premier Sophie Wilmès zou dan een goede keuze zijn, klinkt het.
Mocht België er niet in slagen om tegen het einde van de week een commissaris voor te dragen, dan daalt de kans op een zware portefeuille wellicht aanzienlijk, analyseert een betrokkene. ‘Waardoor de interesse nog verder zal afnemen. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel.’