VERKIEZINGEN IN KAART: bekijk hier alle uitslagen
De uitslagen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn binnen. Klik op de kaart om dieper in de resultaten te duiken. U kan de resultaten op kaart of in percentages zien, en ook de zetelverdeling bekijken.
Samenvatting: N-VA is morele winnaar, Open VLD verliest fors
N-VA blijft de grootste partij van Vlaanderen. Dat lijkt de belangrijkste conclusie van de verkiezingsavond, al zijn de uitslagen nog niet overal volledig. Vlaams Belang wint bijna overal vrij fors, maar kon de jarenlange goeie peilingen toch niet helemaal verzilveren. Open VLD is de grote verliezer.
Al sinds de vorige verkiezingen in 2019 staat Vlaams Belang op eenzame hoogte in de peilingen. De extreemrechtse formatie leek op een bepaald moment uitzicht te hebben op 27 à 28 procent van de stemmen in Vlaanderen, maar dat maakte Vlaams Belang zondag niet helemaal waar. De partij van Tom Van Grieken wint wel fors, maar moet zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer de N-VA van Bart De Wever voor zich dulden. De Vlaams-nationalisten leken het vooraf moeilijk te zullen krijgen, maar houden goed stand.
Dat Open VLD de grote verliezer is, lijkt ook stilaan duidelijk. De partij valt in het Vlaams Parlement, met 9 op de 10 stemmen geteld, terug tot 8,1 procent van de stemmen, een verlies van ruim 5 procentpunten. Daarmee zijn de liberalen slechts de zesde partij. Premier Alexander De Croo, het boegbeeld van de liberale campagne, nam in tranen de verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich, voorzitter Tom Ongena kondigde al zijn ontslag aan.
Ook Groen verliest, al duikt de partij niet onder de kiesdrempel, zoals vooraf her en der werd gevreesd. In het Vlaams Parlement haalt de partij voorlopig 7,1 procent, een verlies van drie procentpunten. In de Kamer doet de partij er 1 procentpunt af en landt ze op 5 procent, wat nog goed zou zijn voor 5 zetels. “Groen houdt stand”, concludeert covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.
Vooruit lijkt dan weer de strijd met CD&V om de derde plaats te winnen. “Voor het eerst in 20 jaar zijn we bij de winnaars van de verkiezingen”, zei voorzitster Melissa Depraetere. In het Vlaams Parlement halen de socialisten voorlopig 13,6 procent, een winst van 3,2 procentpunten. CD&V strandt op 13 procent en doet er zo 2,4 procentpunten af.
De PVDA lijkt er de vierde partij te zullen worden met 8,5 procent. De extreemlinkse partij doet er zo ruim 3 procentpunten bij. In de Kamer zitten Vooruit, PVDA-PTB en CD&V voorlopig erg dicht bij elkaar. Met 84 procent van de stemmen geteld, staat Vooruit op 13 zetels, 4 meer dan in de vorige legislatuur. De PTB-PVDA zou er 2 bij doen en landt op 14, CD&V zou status quo blijven op 12.
FEDERAAL
N-VA blijft grootste fractie in de Kamer, Vivaldi-bis ook mathematisch onmogelijk
Met zowat alle stemmen geteld (99,86 procent), blijft N-VA de grootste fractie in de Kamer. De Vlaams-nationalisten komen uit op 24 zetels, eentje minder dan tijdens de voorbije legislatuur. Aan Franstalige kant zijn in de loop van de nacht wel nog wat zetels van partij gewisseld. Een voortzetting van Vivaldi is nu ook mathematisch onmogelijk. Een Zweedse regering met Les Engagés blijft ook steken op een nipte meerderheid van 76 zetels en heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant.
Les Engagés, de Franstalige centrumpartij, is de grootste stijger. De partij van Maxime Prévot springt van 5 naar 14 zetels. De MR doet er 6 zetels bij en wordt zo met 20 zitjes de tweede fractie in de Kamer. Even zag het ernaar uit dat de Franstalige liberalen zouden uitkomen op 22 zetels, maar de partij moest op de valreep nog wat zetels inleveren. Het Vlaams Belang zou 2 zetels winnen en landt zo op 20 zetels.
Daarachter zitten de partijen voorlopig dicht bij elkaar. Vooruit is de enige regeringspartij die zetels wint. De Vlaamse socialisten springen van 9 naar 13 zetels.
CD&V haalt 11 zetels, een verlies van 1 zetel in vergelijking met de voorbije legislatuur.
PTB-PVDA zou 3 zetels winnen en landt zo op 15 zetels.
De grootste verliezers zijn PS, Open VLD en Ecolo. De Franstalige socialisten gaan van 20 naar 16 zetels. De Open VLD verliest er 5 en landt op 7 zetels. De ecologisten halveren en gaan van 21 naar 9 zetels. Groen verliest er 2 en landt op 6, Ecolo is kleiner dan de Vlaamse zusterpartij en gaat van 13 naar 3 zetels. DéFI tot slot gaat van 2 zetels naar 1 zetel.
Klik op de kaart voor de uitslagen van de federale verkiezingen. U kan via de knoppen bovenaan de resultaten op kaart of in percentages zien, de zetelverdeling bekijken of zelf een coalitie samenstellen.
VLAAMS
N-VA en Vlaams Belang kunnen samen geen meerderheid vormen in het Vlaams Parlement. Met bijna alle stemmen geteld komen beide partijen uit op 31 zetels of samen 62. Dat is mathematisch onvoldoende voor een meerderheid in het Vlaams Parlement, dat 124 zitjes telt. Ook de huidige meerderheid van N-VA, CD&V en Open VLD heeft geen meerderheid meer. De huidige coalitie blijft steken op 56 zetels, een verlies van 14 zitjes tegenover 2019. Een coalitie met N-VA, Vooruit en CD&V heeft wel een nipte meerderheid van 65 zetels.
N-VA haalde als enige partij meer dan 1 miljoen stemmen binnen en komt uiteindelijk uit op 23,9 procent van de stemmen. Vlaams Belang uitkomt op 22,7 procent, een winst van ruim 4 procent. In zetels komen beide partijen uit op 31. Voor N-VA is dat een verlies van 4 zetels, voor Vlaams Belang een winst van 8 zetels. Vooruit wordt de derde grootste partij in het Vlaamse halfrond. De Vlaamse socialisten komen uit op 18 zetels, een winst van 2 zitjes. De vierde grootste fractie wordt CD&V.
De Vlaamse christendemocraten eindigen op 13 procent, een verliest van 2,4 procent. De partij verliest daarmee wel 3 zetels en komt uit op 16 zitjes. Dan zijn er drie partijen met elk 9 zitjes: Open VLD, Groen en PVDA.
Voor PVDA is dat een duidelijke overwinning. De uiterst linkse partij wint 5 zetels en krijgt daarmee voor het eerst een erkende fractie in het halfrond.
Het verlies is het grootst voor Open VLD. De Vlaamse liberalen verliezen 7 zetels. Ook de Groen-fractie wordt een stuk slanker. De groenen moeten 5 zetels inleveren. Team Fouad Ahidar van voormalig Vooruit-politicus Fouad Ahidar komt verrassend in het Vlaams Parlement met 1 zitje.
Qua coalities is een meerderheid tussen N-VA en Vlaams Belang dus uitgesloten. Ook een heruitgave van de huidige coalitie (N-VA, Open VLD, CD&V) heeft geen meerderheid.
Als het cordon sanitaire (de afspraak om niet samen te werken met Vlaams Belang, red.) niet sneuvelt, dan zou een regering met drie partijen enkel kunnen tussen N-VA, Vooruit en CD&V. Maar die coalitie heeft wel maar een heel krappe meerderheid van 65 zetels. Dezelfde coalitie met daarbij nog Groen of Open VLD zou een stuk ruimer zijn, maar Open VLD-voorzitter Tom Ongena heeft al laten verstaan dat zijn partij voor de oppositie kiest. Een vierpartijenregering met Groen erbij is dan weer niet de droomcoalitie van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Klik op de kaart voor de uitslagen van de Vlaamse verkiezingen. U kan via de knoppen bovenaan de resultaten op kaart of in percentages zien, de zetelverdeling bekijken of zelf een coalitie samenstellen.
BRUSSEL
MR wordt grootste partij, PS houdt stand, Ecolo halveert
De Franstalige liberalen van MR zijn de grote winnaars van de Brusselse verkiezingen. De partij haalt 20 zetels, een winst van 7 zetels. De PS houdt stand met 16 zetels, een verlies van één zetel, maar de grote verliezer is Ecolo dat 8 zetels verliest en uitkomt op 7 zitjes.
De derde fractie wordt de PTB, die 5 zetels wint tot 15 zetels. Vierde zijn Les Engagés, die wel stemmen winnen maar op 8 zetels blijven. DéFI, de derde coalitiepartner, verliest ook fors en houdt nog 6 zetels over, een verlies van 4. MR is afgetekend de grootste partij met 25,95 procent (+9,08).
PS wint nog licht (0,02 procentpunt) tot 22,05 procent, maar moet toch een zetel inleveren.
Op drie staat PTB dat 7,45 procentpunt wint tot 20,92 procent, maar er niet in slaagt groter te worden dan de PS, zoals de peilingen lange tijd voorspelden. Les Engagés zijn de vierde met een winst van 3,10 procentpunt tot 10,68 procent. Daarna voglens de twee coalitiepartners Ecolo en DéFI, die zwaar verliezen. Ecolo wordt gehalveert tot 9,85 procent (-9,27) en DéFI levert 5,70 procentpunt in tot 8,11 procent.
In de Nederlandse taalgroep is Groen de nummer 1 met 20,61 procent, een winst van 2,17 procentpunt. De verrassende nieuwkomer Team Fouad Ahidar wordt meteen de tweede grootste fractie met 16,35 procent. N-VA en Open VLD krijgen een flinke tik en eindigen respectievelijk op 12,01 procent (-5,95 procentpunt) en op 10,71 procent (-5,08 procentpunt). Dat is voor de Vlaamse liberalen net voldoende om Vlaams Belang voor te blijven (10,61 procent; +2,27).
Ook Vooruit moet inleveren, onder meer door het vertrek van Fouad Ahidar, en houdt nog 9,96 procent over, een verlies van 5,6 procentpunt. PVDA is nog goed voor 6,94 procent en CD&V voor 6,36 procent.
Klik op de kaart voor de uitslagen van de Brusselse verkiezingen. U kan via de knoppen bovenaan de resultaten op kaart of in percentages zien, de zetelverdeling bekijken of zelf een coalitie samenstellen.
WALLONIË
In Wallonië is het duidelijk dat MR de stembusslag wint.
Met ruim 91 procent van de stembureaus geteld in Wallonië flirt de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez met de kaap van 30 procent. Momenteel staat de partij op 29,7 procent, ruim 8 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen. Bij de eerste gedeeltelijke resultaten stond Les Engagés op de tweede plaats, maar intussen is zij ingehaald door PS. De socialisten staan nu op 23 procent (ruim 3 procentpunt minder dan in 2019), terwijl Les Engagés op 21 procent staat (+10 procentpunt). Dan volgen PVDA-PTB met 11,9 procent, Ecolo met 7,1 procent en DéFI met 2,7 procent.
Klik op de kaart voor de uitslagen van de Waalse verkiezingen. U kan via de knoppen bovenaan de resultaten op kaart of in percentages zien, de zetelverdeling bekijken of zelf een coalitie samenstellen.
EUROPA
Europa heeft gestemd als Vlaanderen: de liberalen en groenen krijgen klappen, conservatief-rechts profiteert, uiterst rechts overtuigt niet.
Klik op de kaart voor de uitslagen van de Europese verkiezingen. U kan via de knoppen bovenaan de resultaten op kaart of in percentages zien, en de zetelverdeling bekijken.
- N-VA
- Open VLD
- Vlaams Belang
- Tom Van Grieken
- Vlaams Parlement
- Kamer
- Kamer de N-VA
- Bart De Wever
- Alexander De Croo
- Tom Ongena
- Groen
- Jeremie Vaneeckhout
- CD&V
- Melissa Depraetere
- PVDA
- Vooruit
- PVDA-PTB
- Les Engagés
- Maxime Prévot
- MR
- PS
- Ecolo
- DéFI
- Team Fouad Ahidar
- Georges-Louis Bouchez
- Fouad Ahidar
- PTB
- Els Ampe
- Paul Van Tigchelt
- Brussels Parlement
- ProDG
- Vooruit.brussels
- Theo Francken
- CDV
- Elke Van den Brandt
- Oliver Paasch
- Waals Parlement
- cdH
- David Leisterh
- Binnenlandse Zaken
- Duitstalige Gemeenschap
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier