Journaliste Naomi Izabela: ‘De peilingen zaten er weer naast’

© Getty
Lotte Lambrecht

Studente en journaliste Naomi Izabela ging zondag nog bij enkele kiesbureaus langs om jonge kiezers te interviewen. ‘Ik zag de democratie in actie, en dat maakte me heel trots.’

Hoe heeft u de verkiezingsdag beleefd?

Naomi Izabela: Ik heb de kiescampagne lang van dichtbij kunnen volgen. Samen met Freek Braeckman heb ik de afgelopen weken voor VTM Nieuws heel Vlaanderen afgeschuimd, om te spreken met jonge kiezers. Gisterenochtend was dat niet anders. Ik ben bij enkele kiesbureaus langs geweest om jonge kiezers te interviewen. Het was fijn om jong en oud op de been te zien en actief deel te nemen aan onze democratie. Ik was vooral trots op al die jongeren, die ondanks hun examens toch plichtsbewust met hun eerste kiesbrief in de hand zijn gaan stemmen. Ze waren ook vaak goed geïnformeerd. Ik zag democratie in actie, dat maakte me heel trots. Voor de rest van de dag heb ik alles gevolgd via smartphone en televisie.

Bent u verrast door de verkiezingsresultaten?

Izabela: Ik ben vooral verrast door het feit dat de peilingen er nog maar eens naast zaten. Alle opiniemakers hadden voorspeld dat het Vlaams Belang de grootste partij zou worden, maar dat blijkt uiteindelijk niet zo te zijn. Ik denk dat Bart De Wever zelf ook verbluft was. Hij zei dat hij voor elke kiezer zou vechten en dat een stem voor het Belang een verloren stem zou zijn. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De kaarten zijn gelegd en nu wordt het puzzelen.

Nog zaken die u opvielen?

Izabela: Ook het zware verlies van de Open VLD was een van de verrassingen van de dag. Ik had niet gedacht een emotionele premier te zien. En dan was er nog het Conner-effect. Ondanks de woelige verkiezingscampagne is hij er toch in geslaagd om een comeback te maken. Het is nu uitkijken naar de komende weken. Ik hoop op een korte regeringsformatie, met een regering die het land goed zal besturen. Als politieke junkie zal ik de regeringsformatie alvast van dichtbij volgen.

Partner Content