Jonathan Holslag: ‘Ik vermoed dat Theo Francken een prominente rol krijgt’

Theo Francken (N-VA) © Belga
Jeroen Zuallaert

Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) voorspelt dat de Europese ruk naar rechts niet zonder gevolgen blijft.

Als voorzitter van een telbureau in zijn thuisstad Tienen stelde professor internationale politiek Holslag (Vrije Universiteit Brussel) zich tot half elf ’s avonds ten dienste van de democratie. Ook in Tienen maakte het Vlaams Belang een forse sprong vooruit. Met 19 procent van de stemmen laat het alleen de N-VA voorgaan.

Holslag wijst op het fenomeen van de spoorwegmigratie als mogelijke verklaring. ‘Er zijn de voorbije jaren heel wat mensen van Oost-Europese en Afrikaanse oorsprong in Tienen komen wonen, op zoek naar goedkopere woningen. Dat zorgt voor een ruk naar rechts. Wat je in 2019 al zag in steden als Ninove, Aalst of Denderleeuw, zie je nu hier.’

Wat verwacht u van de volgende regering?

Jonathan Holslag: Op nationaal vlak krijgen we een rechtse bezuinigingsregering. Die zal moeten besparen op de zachte domeinen, zoals de sociale zekerheid, en vermoedelijk ook op bestuurlijke uitgaven. De veiligheidsdepartementen worden dé plekken waar politici zich zullen profileren. Ik vermoed dat iemand als Theo Francken, die gisteren goed heeft gescoord, daarin een prominente rol zal krijgen.

‘Ik verwacht dat enkele milieumaatregelen zullen worden afgezwakt.’

Ook in de Europese verkiezingen zagen we een ruk naar rechts.

Holslag: Eigenlijk zien we dezelfde verschuiving als in België: de rechterkant wint, maar extreemrechts breekt niet echt door. Tegelijk is duidelijk dat dit niet zonder gevolgen blijft. Ik verwacht dat enkele milieumaatregelen zullen worden afgezwakt. Ook op het gebied van migratie zal de volgende Europese Commissie vermoedelijk een stevig beleid voeren.

Hoe kijkt u naar de catastrofale uitslag van Macrons Renaissance-partij in Frankrijk?

Holslag: Eigenlijk is het een bijna tragisch schouwspel. Macron heeft ondanks alle tegenkanting toch belangrijke zaken kunnen verwezenlijken. Met zijn industrialiseringsbeleid in Noord-Frankrijk heeft hij ongeziene vooruitgang geboekt. Daarvoor had hij gerust beloond mogen worden.

Europa stemt als Vlaanderen, Macron speelt hoog spel

Macron heeft ondertussen al parlementsverkiezingen uitgeschreven. Vindt u dat riskant?

Holslag: Hij rekent erop dat de Fransen toch gematigder zullen stemmen wanneer het over hun nationale belangen gaat. Macron en de zijnen moeten in staat zijn om een centrumrechts alternatief te bieden. Zijn politieke erfenis staat op het spel.

Partner Content