In vergelijking met de campagne in Antwerpen is Gent huisje weltevree

In Terzake ging er zo kalm aan toe dat het leek alsof de voorbije debatten tussen Watteeuw en De Clercq door andere mensen werden gevoerd. © Terzake (VRT Canvas)
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Het laatste grote televisieduel tussen Mathias De Clercq (Voor Gent) en Filip Watteeuw (Groen) verliep opvallend rustig. Het verschil met Antwerpen kan haast niet groter zijn.

‘Ik wil naar een thema waarvan ik denk dat u het eigenlijk wel helemaal eens bent.’ De (kromme) quote van Terzake-anker Annelies Beck vat het duel tussen Mathias De Clercq en Filip Watteeuw zowat samen. In het laatste grote televisiedebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag verliep alles sereen tussen de blauwe burgemeester van Gent en diens groene uitdager. Ze waren het opmerkelijk vaak eens met elkaar.

Natuurlijk waren er twistpunten. Voor Gent wil met gelote wijkpanels werken om het mobiliteitsbeleid vorm te geven – waarmee De Clercq impliceert dat Watteeuw als mobiliteitsschepen te voortvarend optrad. Groen zet vooral moedige politieke keuzes in de verf.

Ook over wonen en de schuldgraad waren er meningsverschillen, maar alles bij elkaar verliep het gesprek hoffelijk. Zeker voor de niet-Gentse kijker was het moeilijk om te volgen toen Watteeuw de ‘wijkkwaliteitsplannen’ van De Clercq bekritiseerde met het argument dat die eigenlijk al bestonden in de vorm van ‘wijkstructuurschetsen’. U zegt?

Gent heeft weinig lokale thema’s tot een hoger niveau kunnen tillen. De zeer gemediatiseerde troebels rond het circulatieplan liggen al zeven jaar achter ons.

Hanengevecht

Het ging er zelfs zo kalm aan toe dat het leek alsof de voorbije debatten tussen De Clercq en Watteeuw door andere mensen werden gevoerd. ‘Het is uw stijl die het probleem is, Filip’, sneerde De Clercq op VTM Nieuws. ‘Maar Mathias, laat mij alstublieft een keer uitspreken!’ noteerde Het Laatste Nieuws letterlijk, inclusief uitroepingsteken.

De polarisering nam nog toe doordat De Clercq van zijn eigen professionele toekomst de grote inzet van de stembusslag maakte. ‘Willen de kiezers een burgemeester voor sommige Gentenaars, of een burgemeester voor álle Gentenaars?’ klonk het in Knack. Voor de goede orde: de twee zitten al zes jaar lang samen in een bestuurscollege.

Zelfs op de lijst van Voor Gent, een kartel van Open VLD en Vooruit, werden kandidaten zenuwachtig door het hanengevecht. De vrees was dat de negatieve campagne stemmen zou kosten. Zeker met een afgeschafte opkomstplicht moeten mensen nu eenmaal enthousiast gemaakt worden om te gaan stemmen.

Gemeenteraadsverkiezingen in Gent: De Clercq en Watteeuw lijken elkaar rauw te lusten

Bart Schols

Intussen leek Groen Gent zich danig in de voet te schieten. In de laatste week voor de verkiezingen lekten er getuigenissen uit over hoe Watteeuw ter discussie zou staan binnen de partij. Maar omdat de kritiek anoniem was, leek Groen het akkefietje te overleven. Tot woensdag. De nummer twee op de lijst (officieel ‘colijsttrekker’) Hafsa El-Bazioui zegde te elfder ure haar uitnodiging voor het tv-programma De afspraak af. Presentator Bart Schols veegde de groene politici publiek de mantel uit omdat zij een ‘manifeste leugen’ had verteld.

Volgens El-Bazioui waren er geen afspraken gemaakt om het over de situatie binnen Groen Gent te hebben, Schols zei van wel. Achteraf meldde Schols dat de plooien waren gladgestreken, maar het beeld bleef intact van een nummer twee die haar nummer één niet volmondig wilde steunen. Een dag later wilde El-Bazioui niet expliciet gezegd hebben dat Watteeuw kandidaat-burgemeester is. ‘Iedereen op de lijst is in principe kandidaat’, zei ze op Radio 1, met een verwijzing naar de nieuwe wetgeving. Die stelt dat de kandidaat met de meeste voorkeursstemmen binnen de meerderheid recht heeft op de sjerp.

Donderdagavond op Terzake leek het alsof De Clercq en Watteeuw de bittere strijd zelf beu waren. De kans is groot dat beide lijsten tot elkaar veroordeeld zijn na 13 oktober. De N-VA van Anneleen Van Bossuyt en zelfs de CD&V van Isabelle Heyndrickx zouden kingmaker kunnen worden. Maar volgens veel Gentenaars is een voortzetting van de huidige bestuursploeg van Voor Gent (dus Open VLD en Vooruit) en Groen evenzeer logisch.

En nu sleurt Bart De Wever er de ayatollahs bij: alle registers open tegen de PVDA

Ayatollahs

Het Gentse debat staat in schril contrast met de steeds bitser wordende strijd in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) haalt alles uit de kast om ‘het rode gevaar’ van Jos D’Haese (PVDA) tegen te gaan. Passeerden de afgelopen dagen de revue: ‘islamocommunisme’, de taliban en de ayatollahs. Tegenover de Scheldestad, waar De Wever de toekomst van het kapitalisme en de democratie als inzet ziet, is het in Gent huisje weltevree.

Het is dan ook uitgesloten dat de N-VA en de PVDA samen zullen besturen. Dat verscherpt het vijandbeeld. Bovendien kwam de snelle opkomst van D’Haese als een verrassing voor De Wever, die zijn aanvalsplan eigenlijk op Groen had geënt. Mochten de marxisten als grootste partij uit de bus vallen in de tweede grootste haven van Europa, dan zou dat internationaal nieuws zijn.

Anderzijds heeft Gent weinig lokale thema’s tot een hoger niveau kunnen tillen. De zeer gemediatiseerde troebels rond het circulatieplan liggen al zeven jaar achter ons. De Antwerpse war on drugs en de banden tussen bestuur en projectontwikkelaars waren daarentegen nationaal nieuws. Ook zijn er amper nationale toppolitici bedrijvig in de Arteveldstad. Een hemelsbreed verschil met Bart De Wever, die op het tv-programma De tafel van Gert liefst drie petjes droeg: van partijvoorzitter, burgemeester en formateur.

Antwerpen wint dus van Gent op het vlak van spektakelwaarde. Of dat de inhoud van het debat ten goede komt, is een andere vraag.

Factcheck: nee, ‘steun aan de taliban’ staat niet in het PVDA-programma

Partner Content