Hogere lonen, hogere pensioenen en meer kernenergie: dit is het kiesprogramma van CD&V

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. © Getty Images
Peter Casteels
Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

Onder Sammy Mahdi probeert de CD&V een duidelijke keuze te maken: sociaal-economisch – met thema’s als koopkracht, arbeidsmarkt en fiscaliteit – een linksere positie; sociaal-cultureel – migratie, identiteit, ethische kwesties – een rechtsere positie. De partij heeft een zeer uitgebreid verkiezingsprogramma, maar ook een bondiger verkiezingsmanifest, waarin de partij drie prioriteiten naar voren schuift: welzijn, inkomen en veiligheid. Daar hoort telkens een rist maatregelen bij. Een overzicht.

Welzijn

Als gezinspartij wil de CD&V een volwaardig groeipakket met volledige indexering en ook meer middelen voor kinderopvang. De partij belooft dat de volgende Vlaamse regering de middelen voor de kinderopvang verdubbelt.

Ook in de gezondheidszorg wil de partij een groeinorm van minstens 2 procent behouden. Een verdubbeling daarnaast van het budget voor de geestelijke gezondheidszorg naar 12 procent van het totale gezondheidszorgbudget.

Ouderen zijn een belangrijke doelgroep voor CD&V. Ze moeten zo veel mogelijk en ook zo lang mogelijk betrokken worden bij de samenleving, en de partij wil de kwaliteit en de betaalbaarheid van ouderenzorg beter garanderen. Een van de voorstellen is een verbod op winst op zorg in woonzorgcentra.

Voor CD&V mag de wettelijke termijn om een vrijwillige abortus op verzoek te laten uitvoeren niet verder dan veertien weken (na de bevruchting) liggen. Enkel in extreme omstandigheden is er een uitzondering mogelijk, zoals bij verkrachting of incest. Euthanasie – dat andere belangrijke ethische dossier – moet gebaseerd zijn op een medisch uitzichtloze toestand (fysiek of psychisch). Als de keuze voor euthanasie enkel wordt ingegeven door een gevoel van overbodigheid of eenzaamheid, moet de overheid geen euthanasie, maar aandacht en zorg als oplossing aanbieden. Vandaag zijn er volgens de partij bovendien onvoldoende zorgvuldigheidsvereisten ingebouwd wanneer het gaat om euthanasie bij psychisch lijden.

OPROEP: kom naar de Knack-redactie en stel zélf uw vraag aan Alexander De Croo, Zuhal Demir of Jos D’Haese

Inkomen

De partij promoot een fiscale hervorming zoals degene waar Vincent Van Peteghem als bevoegd minister de voorbije jaren al aan werkte. Alle vermogensinkomsten worden, bijvoorbeeld, samengebracht en onderworpen aan evenredige tarieven. Zo’n fiscale hervorming moet mensen die werken netto meer doen overhouden. Dat geldt ook voor de hogere inkomens, niet enkel voor de laagste.

Hervormingen op de arbeidsmarkt. De werkloosheidsuitkering wordt in de tijd beperkt. De partij stimuleert de gedeeltelijke werkhervatting voor langdurig zieken door hen financieel niet te straffen als ze gedeeltelijk terug op de arbeidsmarkt komen.

Wie meer bijdraagt, moet een hoger pensioen krijgen. De CD&V wil daarvoor de werkelijke vervangingsratio verhogen, dat is de hoogte van iemands pensioen ten opzichte van het gemiddelde loon dat die persoon had tijdens zijn of haar loopbaan. Op dit moment wordt de hoogte van het pensioen berekend op 60 procent van het gemiddelde loon dat iemand tijdens zijn loopbaan verdiende. Dat percentage moet omhoog voor de effectief gewerkte dagen.

De CD&V wil de bestaande kerncentrales langer openhouden, en investeren in de bouw van een nieuwe generatie van reactoren.

De partij stelde eerder dit jaar ook al een woonplan voor dat vooral jongeren de kans wil geven om een eigen woning aan te kopen, onder andere door lenen weer makkelijker te maken.

De middelen van het gemeentefonds moeten anders verdeeld worden, zodat kleinere gemeenten een groter deel krijgen.

Op wie kunt u stemmen op 9 juni? Dit zijn de lijsttrekkers in uw provincie

Veiligheid

De CD&V wil jaarlijks 1600 agenten rekruteren, het aantal wijkagenten verdubbelen en het de spoorwegpolitie versterken om te zorgen voor meer veiligheid onderweg. Wijkagenten moeten minstens 75 procent van de tijd op het terrein kunnen zijn om mensen te helpen waar nodig.

Voor asielbeleid wordt er verwezen naar het werk dat staatssecretaris Nicole De Moor in Europa verzette. We werken als land Europees samen voor een eerlijke spreiding van asielzoekers zodat ons land niet 35.000 asielzoekers moet opvangen, maar wel ongeveer 11.000. Tegelijkertijd moeten ook de regels voor gezinshereniging worden verstrengd.

Ook arbeidsmigranten moeten Nederlands leren en verplicht inburgeren.

België moet een trouwe bondgenoot in Europees en in NAVO-verband zijn. CD&V wil de investeringen in ons leger verhogen, zodat we al vroeger dan 2035 de 2 procentnorm halen.

Partner Content