Bijgedachte | Politiek

Hoezo, lokale verkiezingen? ‘Politici gooien alle remmen los wanneer ze opscheppen over hun banden met Brussel’

Jean-Marie Dedecker © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Zitten politici in het Vlaamse en federale parlement om het algemeen belang te dienen, of het belang van hun uithoek, vraag Knack-redacteur Tex Van berlaer zich af.

‘Voor mensen die van cultuur houden: we hebben de minister van Cultuur. Er zal in Brussel wel eens aan Sinnekloas (Sint-Niklaas, nvdr) gepeinsd worden.’ (Conner Rousseau in De Standaard)

‘Als premier zal Antwerpen altijd meegaan in mijn broekzak.’ (Bart De Wever op het VOKA-debat)

‘Als je iets gedaan wilt krijgen, dan helpt een rechtstreekse lijn met de bevoegde minister. Dit casino stond er niet als ik geen invloed had in Brussel.’ (Jean-Marie Dedecker in Het Laatste Nieuws)

Het zijn lokale verkiezingen, maar de rol van Brussel lijkt belangrijker dan ooit. ‘Brussel’ staat hier niet voor het hellhole waar Vlaamse politici doorgaans niet van wakker liggen. ‘Brussel’ staat hier voor de pot goud aan het einde van regenboog.

Tekenend zijn bovenstaande uitspraken, uitgesproken door drie parlementsleden die op 13 oktober een gooi doen naar de burgemeesterssjerp. De boodschap is helder: stem op mij, want ik heb een voet tussen de deur op het Vlaamse en het federale niveau. En dus heb ik grip op de geldstromen naar Sint-Niklaas, Antwerpen of Middelkerke.

De boodschap is helder: stem op mij, want ik heb een voet tussen de deur op het Vlaamse en federale niveau.

Goede connecties zijn altijd al van belang geweest in de politiek. In een systeem van beperkte middelen en veel belangen biedt een bevoorrechte relatie een voordeel. Dat is niet anders in het buitenland. In de Verenigde Staten laten senatoren hun stem voor grote wetgevende initiatieven afhangen van de snoepjes die erin zitten voor hun eigen staat.

Alleen is het de laatste jaren de spuigaten beginnen uit te lopen. Bart De Wever was de gangmaker. Andere partijen verwijten hem en zijn N-VA al jaren dat ze veel geld naar Antwerpen halen. De Wever toont doorgaans weinig animo om dat te ontkennen.

In zijn slipstream gooien ook andere politici de remmen los wanneer ze opscheppen over hun banden met Brussel. Maar waarom zou kersvers Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) in hemelsnaam meer moeten peinzen aan Sint-Niklaas, enkel en alleen omdat haar voorzitter daar woont?

Het gebral over de connecties versterkt de sfeer van ‘ons kent ons’ die de politiek nu al plaagt. Zitten politici in het Vlaamse en federale parlement om het algemeen belang te dienen, of het belang van hun uithoek?

Maar durf het geen vriendjespolitiek te noemen, aldus Jean-Marie Dedecker. ‘Het is nooit mijn bedoeling om procedures te omzeilen. De administratie heeft het laatste woord. Maar ik probeer de behandeling van mijn dossiers wel te versnellen. En dat lukt het best via de bevoegde minister.’

Grondwetsartikel 42, dat stelt dat ‘de leden van beide Kamers de Natie vertegenwoordigen, en niet enkel degenen die hen hebben verkozen’ lijkt hopeloos naïef. En de kandidaat-burgemeester die voluit voor het lokale niveau kiest, zonder een of andere cumul, komt er bekaaid af. De stumperd kan alleen maar hopen dat de machthebbers in Brussel hem welgezind zijn. Dedecker en co. doen zelfs geen moeite meer om het tegen te spreken.

Kandidaat-burgemeester Conner Rousseau (Vooruit): ‘Ik wil gewoon dat Sint-Niklaas ook krijgt waar het recht op heeft’

Partner Content