Hoe wil Ecolo de schade beperken voor de lokale verkiezingen in oktober?

‘Marie Lecocq (Ecolo) geldt als toptalent van haar lichting.’ © BELGA/BELPRESS

Voorzitter worden van een partij na een zware verkiezingsnederlaag, wie wil het doen? Bij Ecolo staan twee duo’s klaar.

Ecolo is een partij in crisis. De verkiezingen van 9 juni waren een ramp: twee derde van de mandaten ging verloren, in de Kamer verschrompelde de fractie van 13 tot 2 verkozenen. Geen wonder dat het voorzittersduo Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane de handdoek in de ring heeft gegooid.

Tijd voor een tussenpaus is er niet, want de lokale verkiezingen van 13 oktober werpen hun schaduw vooruit. En dus wordt er op 13 juli verzamelen geblazen in Louvain-­La-Neuve om een nieuw leidersduo aan te wijzen. Kandidaturen moeten ­voldoen aan een dubbele pariteit: duo’s bestaan uit een vrouw en een man van wie er een uit ­Wallonië en de andere uit Brussel afkomstig is.

Voorlopig gaat de keuze tussen twee koppels: Samuel Cogolati (35) en Marie Lecocq (32) zijn ondanks hun jonge leeftijd bekende namen. De eerste maakte naam als Kamerlid, wat overigens niet belette dat hij zijn zetel heeft verloren. Lecocq is covoorzitter van Ecolo Brussel. Ze nemen het op tegen Gilles Vanden Burre (46), niet herverkozen fractieleider in de Kamer, en Marie-Colline Leroy (40), die in de Vivaldi-regering mocht invallen als staatssecretaris voor Gelijkheid van Kansen.

‘Cogolati en Lecocq gelden als de twee toptalenten van hun ­lichting’, zegt Nicolas De Decker, ­politiek journalist bij Le Vif. ‘Hun namen ­circuleren al langer als ­troonopvolgers, zeg maar de ­kandidaten van het partijapparaat. Maar ook hun uit­dagers zijn ver­ankerd in het partijapparaat, als fractieleider en staatssecretaris ­kunnen ze trouwens op meer bestuurservaring bogen.’

‘Cogelati en Lecocq gelden als de twee toptalenten van hun lichting.’

Nicolas De Decker, politiek journalist bij Le Vif.

Of wordt het toch een race met drie? In een interview in La Libre ­Belgique betreurde ontslagnemend minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi dat de vier kandidaten centrumfiguren zijn. ‘Ze leek te suggereren dat er behoefte is aan een duo met een meer uitge­sproken links, feministisch profiel’, zegt De Decker. ‘Het ­wervingsveld is hoe dan ook beperkt, want burgemeesters en ­schepenen kunnen zich volgens een recente interne afspraak niet ­kandidaat stellen.’

Dat zijn er nogal wat: Ecolo telt negen tricolore sjerpen en neemt in 75 steden en ­gemeenten deel aan het bestuur. ‘Dat wordt meteen de grootste uitdaging voor het nieuwe voor­zittersduo’, zegt De Decker. ‘Het ­resultaat van 2018 verbeteren of zelfs evenaren zit er niet in. Het zal zaak zijn de schade te ­beperken’.

David Van Reybrouck: ‘Een aardverschuiving in Brussel’

Partner Content