‘Het ziet er hopeloos uit voor Brussels formateur David Leisterh (MR)’
David Leisterh maakt een grote maar late knieval voor Ecolo, in de hoop een regering zonder de PS tot stand te brengen. ‘Maar waarom zou Ecolo opeens de MR uit de nood helpen?’ zegt politiek analist Steven Van Garsse.
Nu de PS uit de Brusselse formatie is gestapt, op grond van een veto tegen de N-VA, gooit Franstalig formateur David Leisterh het over een andere boeg. Met verregaande toegevingen hoopt Leisterh, die na zes maanden stilstand in Brussel ten einde raad is, een alternatieve meerderheid van MR, Les Engagés, Ecolo en Défi op de been te brengen. Het zoenoffer richting Ecolo bevat het behoud van een aantal waardevolle Brusselse natuurgebieden zoals de beruchte ‘friche Josaphat’, waar de PS een groot vastgoedproject had gepland, het opnieuw instellen van de strengere LEZ, en, in grote lijnen, het behoud van het Good Move-mobiliteitsplan. Kortom, zo ongeveer alles wat de Brusselse MR tot dusver met hand en tand heeft bestreden. Een wanhoopspoging of een pragmatische uitweg uit de impasse? Steven Van Garsse, politiek analist bij Bruzz, wikt en weegt.
Steven Van Garsse: Op 6 december heeft de MR al eens samengezeten met Ecolo, in een poging om de partij te overtuigen. DéFI ging verrassend genoeg al min of meer akkoord, tenminste om de deur voor regeringsonderhandelingen op een kier te zetten. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en David Leisterh hebben toen – vruchteloos – aan de mouw getrokken van het Brusselse Ecolo-kopstuk Zakkia Khatabi. Toen hebben ze ook een aantal van de in La Libre uitgelekte voorstellen op tafel gelegd. Maar Ecolo zag dat niet zitten. De officiële reden? De partij is bij de verkiezingen in Brussel zwaar afgestraft. Dat neemt niet weg dat wat voorligt voor de groenen op papier an offer you can’t refuse lijkt, met trofeeën die voor Ecolo super belangrijk zijn. Daarbij komt mogelijk ook nog het burgemeesterschap van Schaarbeek voor Ecolo.
‘De MR heeft tijdens de campagne hard ingehakt op Ecolo. Waarom zouden de Franstalige groenen nu de MR uit de nood helpen?’
Dat zou Ecolo aan het denken moeten zetten?
Van Garsse: En toch acht ik de kans klein dat de nota tot een doorbraak leidt. De voorstellen laten vooral zien dat de MR in Brussel met de handen in het haar zit en het helemaal heeft gehad met de PS. Met de nota, en met het laten lekken ervan, hoopt de MR allicht verdeeldheid te zaaien bij Ecolo of de stemmen pro regeringsdeelname extra munitie te geven. Gewezen Brussels Ecolo-minister Évelyne Huytebroeck heeft al geopperd dat haar partij het toch moet overwegen. Leisterh probeert de PS ook duidelijk te maken dat alternatieve regeringsformules, zonder de PS, mogelijk zijn.
‘Laaouej haalt de ene frats na de andere uit om een Brusselse regering onmogelijk te maken’
Als openingsbod aan Ecolo, voorafgaand zelfs aan eigenlijke onderhandelingen, kan dit wel tellen.
Van Garsse: Het lijkt inderdaad een mooi pakket. Een extra argument is dat Ecolo dan samen met Groen in de Brusselse regering zou zitten. Maar bij Ecolo zijn er zoals bij Groen twee strekkingen. De strekking die vooral het klimaat benadrukt en de strekking waarvoor sociale rechtvaardigheid heel belangrijk is. Die laatste heeft geen zin om in een, in haar ogen, rechtse regering met de MR te stappen, met aan Nederlandstalige kant ook nog eens Open VLD en N-VA, en met PS en PTB in de oppositie.
Ik sluit niet uit dat Ecolo, als de impasse blijft duren en de Brusselse instellingen helemaal dreigen vast te lopen, op een bepaald moment toch de stap zet. Maar op dit moment lijkt me dat uitgesloten. De MR heeft tijdens de campagne hard ingehakt op Ecolo. Waarom zouden de Franstalige groenen nu de MR uit de nood helpen?
‘Brussel begint echt in al zijn voegen te kraken.’
Maar een en ander laat wel zien hoe wanhopig formateur Leisterh stilaan is?
Van Garsse: Het is ziet er hopeloos uit voor hem. Hij slaagt er maar niet in om een Franstalige meerderheid te maken. Enfin, hij had er eentje, maar door het vertrek van de PS van Ahmed Laaouej heeft hij die niet meer. En dus zit de Brusselse formatie muurvast. De bedoelingen van Laaouej zijn ook niet helder. Is hij weggelopen om zijn prijs nog op te drijven, of kiest de PS definitief voor de oppositie? Er moet in Brussel zwaar worden bezuinigd en hervormd. Daar valt voor de PS niet veel mee te winnen.
Intussen staat het water Brussel financieel aan de lippen, en moet het gewest, bij afwezigheid van een nieuwe regering en een volwaardige begroting, het nieuwe jaar aanvatten met een systeem van voorlopige twaalfden.
Van Garsse: De toestand van Brussel mag terecht dramatisch worden genoemd, met een begrotingstekort dit jaar van 1,3 miljard euro en een schuldenberg die bij ongewijzigd beleid richting 19 miljard euro gaat. Veel Brusselse administraties, instellingen en verenigingen dreigen bovendien straks in de problemen te komen, omdat ze door die voorlopige twaalfden geen of maar gedeeltelijke betoelagingen of subsidies krijgen. Brussel begint echt in al zijn voegen te kraken.
‘Trek Brussel uit het politieke moeras’
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier