Het ‘Demir-Weyts’-effect: amper steun voor N-VA bij de Vlaamse boeren

Ben Weyts en Zuhal Demir. © Belga
Walter Pauli

In 2019 stemde nog zo’n 20 procent van de Vlaamse boeren op de N-VA, vijf jaar later valt dat terug tot enkele procenten. Dat staat in het sectorblad Landbouwleven.

Zoals het studentenblad Veto onlangs een peiling hield onder Leuvense studenten en proffen, peilt nu ook Landbouwleven als ‘onafhankelijk dagblad voor het platteland’ bij het eigen lezerspubliek naar zijn stemgedrag.

De onlinepeiling vond plaats tussen 25 april en 10 mei. In totaal namen 913 lezers vrijwillig deel aan de enquête. Er is dus geen sprake van een aselecte steekproef, wat een voorwaarde is opdat de resultaten ‘representatief’ zouden zijn voor de sector. Een foutenmarge valt niet te berekenen. Vandaar dat Landbouwleven zelf uitdrukkelijk schrijft: ‘De resultaten mogen of kunnen ook niet veralgemeend worden naar alle Vlaamse landbouwers.’

Dus met het nodige voorbehoud: welke politieke voorkeuren zijn er te ontwaren op het Vlaamse platteland?

CD&V boven

De sterkste partij blijft de CD&V (43 %), al is dat in vergelijking met een wat lezers zelf aangeven te hebben gestemd in 2019 een lichte terugval: toen behaalden de Vlaamse christendemocraten nog 46,4% bij de lezers van Landbouwleven. Dat verwondert de redactie niet: ‘Er circuleert op sociale media veel kritiek op minister Hilde Crevits, lijsttrekker in West-Vlaanderen. In het midden van deze legislatuur onderhandelde zij als minister van Landbouw immers het eerste stikstofakkoord. Dat wordt haar en de partij door velen in de sector niet in dank afgenomen. Minister Jo Brouns nam haar bevoegdheden voor Landbouw over op 18 mei 2022. Hij blijkt toch – na het bekrachtigen van het stikstofdecreet in januari 2024 – het nodige vertrouwen aan de partij te geven.’

‘Landbouwleven’ laat niet na te vermelden dat de N-VA (4,6%) zelfs Voor U (4,7%) nipt voor moet laten.

De nummer twee is het het Vlaams Belang, dat van 12% in 2019 naar 23,7% springt: een opvallende winst, maar nog altijd op héél verre afstand van de CD&V.

Het podium wordt vervolledigd door de Open VLD. De Vlaamse liberalen houden nog 9,2% over van de 15,2% uit 2019. Ook zij hamerden binnen de Vlaamse regering op de noodzaak van een stikfstofakkoord.

Verschrompeld

In 2019 was de N-VA nog een flinke runner-up met 20%. Vandaag is de populariteit van die partij verschrompeld tot een schamele 4,6 %. Landbouwleven stelt vast: ‘Dit is ongetwijfeld een “Demir-Weyts-effect”. De minister van Omgeving, Zuhal Demir, en de minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, kunnen niet op veel bijval rekenen binnen de landbouwsector. Denk bijvoorbeeld maar aan hun beslissingen in het kader van het stikstofdecreet en de codex voor dierenwelzijn.’

Adding insult to injury laat Landbouwleven niet na te vermelden dat de N-VA zelfs Voor U (4,7 %) nipt voor moet laten gaan. Het zou Els Ampe in de verleiding kunnen brengen om een eigen persbericht de wereld in te sturen: ‘Voor U groter dan N-VA’.

Verder valt nog te noteren dat BoerBurgerBelangen – in West-Vlaanderen in kartel met L99 – (amper?) 8% van de deelnemende lezers van Landbouwleven achter zich krijgt. Het is een publiek dat verder helemaal niets moet weten van welke linkse partij dan ook: de gezworen vijanden van Groen (1,5%) doen het warempel nog beter dan Vooruit (1,2%) en de PVDA (0,8 %).

Het boerenprotest: nog een ton mest over onze politieke partijen?

Partner Content