Herman Matthijs: ‘Bart De Wever premier? Dat zou ik een stomme fout van hem vinden’

Bart De Wever (N-VA). © Belga
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

Het Vlaams Belang is met 25 procent van de stemmen de grootste partij in West-Vlaanderen, op de voet gevolgd door de N-VA met 22 procent. Ze gaan er respectievelijke 5 en 2 procentpunten op vooruit in vergelijking met vijf jaar geleden. Naast deze twee Vlaams-nationalistische partijen is ook Vooruit een winnaar met een klim van 2 procentpunten naar 15 procent.

‘Knap werk van die partijen’, zegt Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij woont ook in deze kieskring. ‘Vooral Jean-Marie Dedecker zorgde als lijsttrekker van de N-VA voor een echt huzarenstuk. Hij behaalde meer dan 58.000 voorkeurstemmen, de partij behoudt haar vier zetels. Wie had dat gedacht? Zelfs Dedecker niet. N-VA-voorzitter Bart De Wever is Dedecker heel wat verschuldigd.’

De CD&V is de grote verliezer in West-Vlaanderen?

Herman Matthijs: Inderdaad, ze gaan 5 procentpunten achteruit en verliezen een zetel in de Kamer en in het Vlaams Parlement. West-Vlaanderen is een landbouwprovincie, maar de N-VA, die met Zuhal Demir als Vlaams minister van Omgeving voor het stikstofdecreet stond dat zoveel landbouwers tot woede dreef, lijdt daar niet onder. Het is de CD&V die de rekening betaalt. En ook een beetje Groen, dat één procentpunt achteruitgaat.

De Open VLD krijgt ook in West-Vlaanderen klappen.

Matthijs: De Vlaamse liberalen gaan 5 procentpunten achteruit en halen nog 7,5 procent. Er is het opvallend zware verlies van Vincent Van Quickenborne: in zijn kanton Kortrijk gaat de Open VLD zelfs 8 procentpunten achteruit. Het is uitkijken naar de gevolgen voor de lokale verkiezingen in oktober. Van Quickenborne heeft er een monstercoalitie gesloten met de CD&V, zal die nu standhouden? Dat geldt niet alleen voor Kortrijk of West-Vlaanderen maar voor heel Vlaanderen: welke toekomst is er nog weggelegd voor de Open VLD na deze zware nederlaag? Hebben ze nog een toekomst?

Opvallend in West-Vlaanderen: Melissa Depraetere en Jean-Marie Dedecker zegevieren, Crevits ontgoochelt

De N-VA is in Vlaanderen de grote winnaar. ‘Bartje premier’, scandeerden de N-VA-aanhangers.

Matthijs: De N-VA is zonder twijfel de grote winnaar en Bart De Wever zit nu in een enorme machtspositie. De N-VA is nodig voor een meerderheid in Vlaanderen en ook federaal kun je niet zomaar om hen heen. Maar of De Wever premier moet worden? Dat zou ik een stomme fout van hem vinden, want dan gaan de andere partijen er alles aan doen om hem af te maken.

‘Premier De Wever’

Wie moet dan wel premier worden?

Matthijs: De Wever dacht dat hij zou moeten samenwerken met PS-voorzitter Paul Magnette, maar hij heeft zich vergist. We zien in Franstalig België een grote omwenteling. Magnette is uitgespeeld, de Waalse PS maakt vandaag mee wat de Franse PS drie verkiezingen geleden meemaakte. De Wever moet iets op poten zetten met de MR van Georges-Louis Bouchez en het premierschap overlaten aan iemand van de Franstalige liberalen. Dan denk ik aan Sophie Wilmès, die op de Europese lijst meer dan 500.000 voorkeurstemmen behaalde, wat gigantisch is.

En Vlaams?

Matthijs: De N-VA en het Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid, dus het doorbreken van het cordon sanitaire ligt niet op de tafel. Het zal dus wel ‘Jambon 2’ worden, met naast de N-VA en de CD&V deze keer Vooruit in plaats van de Open VLD.

Partner Content