Gwendolyn Rutten (Open VLD) stopt vervroegd als minister

Gwendolyn Rutten. © Getty

Gwendolyn Rutten (Open VLD) stopt als Vlaams minister en viceminister-president in de Vlaamse regering om terug te keren als burgemeester van Aarschot. De Jongliberalen zijn niet blij met de overstap: ‘Jobhoppen tussen politieke mandaten moet stoppen’.

Dat Rutten vervroegd vertrekt, staat in een mededeling die ze verstuurde aan persagentschap Belga. ‘Met nog 2,5 maanden te gaan (tot de lokale verkiezingen van 13 oktober, red.), ligt er in Aarschot nog heel wat werk op de plank en wil ik me ten volle inzetten voor onze stad’, stelt Rutten.

Rutten heeft Vlaams minister-president Jan Jambon op de hoogte gebracht van haar beslissing.  In afwachting van de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, verschuiven de bevoegdheden van Rutten in de uittredende Vlaamse regering naar haar Open VLD-collega Lydia Peeters. 

‘De omzendbrief over de lokale en provinciale verkiezingen is goedgekeurd en bezorgd aan de lokale besturen. Verder ligt alles ligt klaar om correct over te dragen aan de nieuwe regering zodra die in de startblokken staat’, aldus Rutten. 

Terug naar Aarschot

Rutten verving eind 2023 Bart Somers in de regering-Jambon. Ze moest daarvoor wel een vrij opvallende U-bocht maken. Enkele weken voordien had ze nog haar afscheid van de nationale politiek aangekondigd nadat ze zich gepasseerd voelde toen Paul Van Tigchelt Vincent Van Quickenborne mocht opvolgen als minister van Justitie. 

Met de overstap van Rutten naar de Vlaamse regering nam Bert Van der Auwera als waarnemend burgemeester tijdelijk de sjerp over in Aarschot. Maar Van der Auwera kondigde intussen zijn afscheid van de politiek aan. Hij is geen kandidaat meer bij de lokale verkiezingen van oktober 2024. In overleg met het lokale bestuur van de partij werd beslist dat Van der Auwera deze zomer zijn lokaal mandaat zou neerleggen.  Dat bestuur vroeg ook aan Rutten om snel terug te keren als burgemeester. Op die vraag gaat Rutten nu in.

‘Jobhoppen’

De beslissing van Rutten botst op kritiek bij Jongliberalen, de jongerenorganisatie van Open VLD. ‘We hebben het bij Somers gezegd, we gaan het nu opnieuw zeggen: dat jobhoppen tussen politieke mandaten moet stoppen’, stelt de jongerenorganisatie op X.

De liberale jongerenorganisatie pleit voor een dubbele decumul. De organisatie wil komaf maken met het titelvoerend burgemeesterschap. Nu kunnen burgemeesters die minister worden zich lokaal laten vervangen door een waarnemend burgemeester terwijl ze zelf titelvoerend burgemeester blijven en kunnen ze – zoals Rutten nu – terugkeren als burgemeester wanneer ze stoppen als minister. Voor Jongliberalen moet de switch naar een ministerpost ‘definitief’ zijn.  Daarnaast willen de jongliberalen ook komaf maken met het combineren en cumuleren van een burgemeesterssjerp met een zitje in het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content