Peter Casteels

‘Gokje: de vrijstelling die Jan Jambon in de meerwaardebelasting wil, komt er nooit’

Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

Het ene achterpoortje in de meerwaardebelasting is het andere niet.

Als ik nog eens een gokje mag doen: die vrijstelling die de N-VA in de meerwaardebelasting wil voor mensen die hun aandelen langer dan tien jaar aanhouden, komt er nooit.

Knack-lezers weten natuurlijk meteen waarover het gaat, aangezien zij op hun gemiddelde leeftijd allemaal al wel een aandelenpakketje hebben verzameld. De N-VA en de MR willen brave huisvaders ontzien, of dat zeggen ze toch. Jan Jambon schreef het vorige week in ieder geval in z’n eerste wetsontwerp van de nieuwe belasting, en daarmee ook op de voorpagina van De Tijd.

Er stond nochtans helemaal niets over in het regeerakkoord, terwijl het tijdens de onderhandelingen eindeloos over die meerwaardebelasting is gegaan, en economisch houdt het geen steek. Mensen die hun aandelen lang genoeg bijhouden een vrijstelling geven, is hetzelfde als mensen die al heel lang bij hetzelfde bedrijf werken minder belastingen laten betalen.

Ik ben daar niet per se tegen – ik schrijf deze maand tien jaar voor Knack – maar het is wel een beetje onnozel.

Meerwaardebelasting: waarom moeilijk als het ook makkelijk kan, zoals in andere landen?

Mijn gok, verder uitgelegd: dat ideetje van die vrijstelling wordt enkel in de lucht gehouden zodat Conner Rousseau het tegen het begin van de zomervakantie met een elegant, mediageniek schot naar beneden kan schieten. Het is ‘m ook van harte gegund. Vooruit heeft zodanig veel toegegeven voor die meerwaardebelasting van alles-bij-elkaar 500 miljoen euro, dat de partij in ruil daarbovenop ook nog wel wat politiek theater verdient. Zodra die belasting later dit jaar is ingevoerd, zal Vooruit nog een lange rit moeten uitzitten in de regering-De Wever.  

Een ander achterpoortje in de meerwaardebelasting is, trouwens, door de volledige regering opengezet. Dat stond wél al becijferd aangekondigd in het regeerakkoord. Iedereen die, alleen of samen met de hele familie, 20 procent of meer van de aandelen van een bedrijf bezit, krijgt door de fiscus een heel ander tarievenplan voorgesteld. Die moet bij verkoop van die aandelen pas iets betalen als de meerwaarde de grens van één miljoen euro overschrijdt. Tien procent moet pas vanaf tien miljoen euro worden betaald.

Econoom Gert Peersman zei vorige week in dit blad dat die uitzondering geen steek houdt. Ik heb ook nog geen enkel lid van deze regering horen uitleggen waarom zulke grootaandeelhouders – zeg gerust de sterkste schouders – zo’n voordeel verdienen. Toch een geruststelling voor de MR en de N-VA: ook met Vooruit vallen er uitzonderinkjes te regelen.

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.

‘Niet te veel veto’s’: N-VA-voorzitter Van Peel roept op tot kalmte rond meerwaardebelasting

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content