Gemeenteraadsverkiezingen in Brugge: met wie gaat De fauw in zee?

Brugge. Door het massatoerisme dreigt het evenwicht tussen burger en toerist verloren te gaan. © Getty Images
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Een verlengd mandaat voor burgemeester Dirk De fauw lijkt een certitude. Hij opteert voor een coalitie met drie partijen.

Gemeenteraadsverkiezingen: hoe liggen de kaarten in de Vlaamse provinciehoofdplaatsen en Brussel-stad? Knack wikt en weegt de kansen van de hoofdrolspelers.

De kans is klein dat Brugge bij de komende stembusslag een spectaculaire omwenteling zal meemaken. Zes jaar nadat de CD&V met 31,9 procent van de stemmen aan de macht is gekomen, lijkt het bedje van burgemeester Dirk De fauw gespreid. Uit de recente Stadsbarometer blijkt dat het vertrouwen in het stadsbestuur gestegen is. 93 procent van de Bruggelingen woont graag in zijn stad. Of het nu over onderwijs, cultuur of milieu gaat: Brugge scoort een stuk hoger dan zowat alle andere centrumsteden.

In een recente peiling van De Standaard noemde 72,4 procent van de Bruggelingen zich tevreden over zijn burgemeester. De Brugse burgervader – her en der valt de term burgergrootvader – oogst bij vriend en vijand lof voor zijn bestuursstijl en innemende persoonlijkheid. De fauw is een teamspeler, die niet te beroerd is om zijn coalitiepartners een succesje te gunnen.

Keurig parcours

Op bestuurlijk vlak reed het Brugse stadsbestuur een keurig parcours. Budgettair houdt De fauw de teugels strak in handen. Het stadscentrum werd geleidelijk aan verkeersluw gemaakt. Brugge kroonde zich onder schepen Mercedes Van Volcem (Voorbrugge, voorheen Open VLD) tot Vlaams kampioen tegelwippen: geen gemeente onthardde meer. Van Volcem pakt er ook mee uit dat ze in Brugge een ‘Parijse sfeer’ heeft binnengebracht. Er lijkt zelfs eindelijk schot te komen in het beruchte Brugse stadiondossier.

Tegelijk blijft Brugge met enkele langlopende problemen worstelen. Er is de groeiende druk van het massatoerisme in de binnenstad, waardoor het evenwicht tussen burger en toerist verloren dreigt te gaan. In de binnenstad is er de toenemende parkeerdruk. Ter rechterzijde wordt gewezen op de toenemende veiligheidsuitdagingen. Volgens Vlaams Belang-lijsttrekker Stefaan Sintobin is Brugge de afgelopen zes jaar veranderd van ‘een slapend provinciestadje’ in een plek waar grootstedelijke problematieken welig tieren. Ook de N-VA vraagt bij monde van lijsttrekker Maaike De Vreese meer aandacht voor het onveiligheidsgevoel in de Brugse stationsbuurt.

Fors takenpakket

De tevredenheid over de huidige coalitie kan niet verhullen dat ze de voorbije maanden niet altijd de grootste eendracht vertoonde. Zo zorgde de uitrol van het nieuwe vervoersplan van De Lijn, waarbij heel wat haltes werden geschrapt, voor de nodige discussie. Vooral coalitiepartner Vooruit toonde zich kritisch. Ook in het dossier van de mogelijke fusie tussen het Algemeen Ziekenhuis Sint-Lucas en het openbaar ziekenhuis AZ Sint-Jan staan coalitiepartners CD&V en Vooruit lijnrecht tegenover elkaar. Voor lijsttrekker Pablo Annys is de fusie absoluut geen prioriteit, De fauw van zijn kant wijst erop dat Vooruit een akkoord ondertekende om de fusie op te starten.

Een van de weinige kritieken op De fauws bestuurstijl is dat hij veel hooi op zijn vork neemt. Als burgemeester is hij onder andere bevoegd voor Veiligheid, Mobiliteit en Haven. In vergelijking met de burgemeesters van andere Vlaamse grootsteden, met wie Brugge zich graag vergelijkt, is dat inderdaad veel. ‘Wij zijn uiterst bereid om de burgemeester wat werk uit de handen te nemen’, zegt Maaike De Vreese met een kwinkslag. De fauw van zijn kant benadrukt dat hij een kleiner takenpakket heeft dan zijn voorgangers.

Wissel in de coalitie?

Zes jaar geleden pakte de lokale CD&V al uit met de slogan Go with De fauw, naar de song van rockband Queens of the Stone Age. Die slogan lijkt voor de overige partijen meteen de meest pregnante vraag: wie gaat mee met De fauw?

Officieel heeft lijsttrekker Pablo Annys de ambitie om met Vooruit de grootste partij te worden, binnenskamers zijn de ambities bescheidener. Ook de liberalen, die vorig jaar vervelden tot de stadspartij Voorbrugge, lijken de reputatie van hun zieltogende nationale partij niet te kunnen afschudden. Vlaams Parlementslid en schepen van Burgerlijke Stand en Onderwijs Jasper Pillen paste voor het lijsttrekkerschap. ‘Dat heeft alles te maken met de populariteit van De fauw’, zegt een insider. ‘Hij wacht nog zes jaar af voor hij de sprong waagt.’

‘Schepen Jasper Pillen (Voorbrugge) wacht nog zes jaar voordat hij de sprong waagt.’

Als het van burgemeester De fauw afhangt, bestaat de toekomstige coalitie opnieuw uit drie partijen. ‘In de vorige ambtstermijn onder burgemeester Renaat Landuyt (Vooruit) waren er maar twee partijen’, zegt De fauw. ‘Dat leidde tot veel gekissebis. Met drie partijen zitten we steviger in het zadel.’

Zoals elders tasten de politieke partijen ook in Brugge in het duister over welke gevolgen de afschaffing van de opkomstplicht zal hebben. Partijen zetten nadrukkelijker in op huisbezoeken om kiezers toch maar naar de stembus te lokken. Groen wil jongeren die voor het eerst kunnen stemmen, stimuleren om hun stem uit te brengen, CD&V wil dat ouderen en zwakkeren blijven opdagen. Opvallend is dat niemand van de partijen de afschaffing expliciet steunt. Burgemeester De fauw vindt het zelfs een ronduit slechte beslissing. ‘Mijn partij is in die afschaffing veel te snel meegegaan.’

Aan kandidaten die in de coalitie willen stappen geen gebrek. Vooral bij N-VA is de ambitie om mee te besturen groot. Als de nationale malaise bij de liberalen zich doorzet bij Voorbrugge lijkt de N-VA de voornaamste kandidaat. Voor lijsttrekker Maaike De Vreese is het evenwel haar eerste lokale campagne. Dan is een goed resultaat geen evidentie. Ook Groen koestert ambities, al doen het het hart van De fauw niet bepaald sneller slaan. Vlaams Belang, dat in de peilingen in de running lijkt om de tweede partij te worden, lijkt bij voorbaat kansloos.

Exit Demon

Lange tijd leek de voornaamste concurrentie voor De fauw uit eigen rangen te komen. Aanvankelijk was er een afspraak met de ambitieuze schepen en Vlaams Parlementslid Franky Demon. De fauw en Demon zouden in tandem naar de kiezer gaan, en De fauw zou halverwege zijn volgende ambtstermijn het stokje doorgeven aan de schepen. Na een peiling van Het Nieuwsblad, waarin Demon zwaar onder de verwachtingen scoorde, kondigde De fauw aan dat hij de hele ambtstermijn voor zich zou nemen. Een misnoegde Demon gaf enkele weken verstek, maar pikte vervolgens de draad weer op.

Partner Content