‘Geen cliëntelisme bij het OCMW in Anderlecht’, zegt secretaris-generaal

Het gemeentehuis van Anderlecht (archief) © Belga

De secretaris-generaal van het OCMW in Anderlecht heeft geen kennis van cliëntelisme en ook niet van fraude binnen zijn instelling. Dat heeft secretaris-generaal Harold Peeters woensdag verklaard in de Kamer, waar hij was uitgenodigd voor een hoorzitting over de Pano-reportage.

Peeters had wat weg van kanonnenvlees. De vorige en huidige voorzitters van het OCMW hadden woensdag hun kat gestuurd naar de bevoegde Kamercommissie, dus kreeg Peeters alle vragen voorgeschoteld over de disfuncties binnen het OCMW die de reportage aan het licht had gebracht. Zijn antwoorden klonken verschillende Kamerleden niet overtuigend in de oren.

Peeters werkt al sinds september 2011 als secretaris-generaal bij het OCMW in de Brusselse gemeente. Hij schetste een beeld van een instelling die door een gebrek aan mensen en middelen niet in staat is de opdrachten te vervullen op de manier die hij zou willen. Anderlecht is de derde armste gemeente van het land en telt 126.000 inwoners. En de opeenvolgende crisissen hebben het aantal aanvragen doen toenemen.

Het OCMW telt 130 sociaal assistenten, van wie er 66 instaan voor de eerstelijnsbijstand. Van die 66 zijn er 50 actief, 7 inactief en 9 vacante plaatsen. Er is ook een groot verloop bij de maatschappelijk werkers. Hun gemiddelde anciënniteit is 2 jaar. Elke assistent staat in voor 150 dossiers per jaar en de verloning is niet aantrekkelijk, luidde het.

Peeters gaf ook aan de disfuncties heel ernstig te nemen en dat het OCMW eraan probeert te werken. De twee dossiers van undercoverjournalisten die toch retroactief een uitkering konden krijgen, weet hij aan ‘interpretatiefouten’. Bovendien was er sprake van daklozen, dus kon het OCMW geen huisbezoek afleggen, luidde het.

Voor het overige antwoordde Peeters erg afgemeten. Hij heeft er geen weet van dat de voorzitter zijn gewicht in de schaal wierp om dossiers te versnellen, hij is zelf niet betrokken bij beslissingen over dossiers, hij heeft geen weet van strafbare feiten, hij heeft geen kennis van fraude en al zeker niet geïnstitutionaliseerde fraude, en hij kent dus geen cliëntelisme bij het OCMW.

Slechts na lang aandringen kon Peeters bevestigen dat de financieel directeur van de gemeente tegelijkertijd ook enkele maanden ter ondersteuning aan de slag was voor een politiezone. Dat werd overigens aangekaart in de brief die een OCMW-raadslid had overgemaakt aan de commissie, maar ook van die brief had Peeters geen weet.

Partner Content