Ewald Pironet

‘Taxcut is vandaag niet realistisch. Slaagt Bart De Wever erin MR-voorzitter Bouchez dat inzicht bij te brengen?’

Ewald Pironet Senior writer

Ja, de belastingdruk is te hoog in ons land, maar het is nu niet het moment om een belastingverlaging door te voeren.

De onderhandelingen over een nieuwe federale regering onder leiding van formateur Bart De Wever (N-VA) gaan dezer dagen over bijzaken. De N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés zullen pas aan het eind van de onderhandelingen opnieuw spreken over wat de belangrijkste opdracht van de nieuwe regering zal zijn: het saneren van de overheidsfinanciën, gekoppeld aan hervormingen op het vlak van de fiscaliteit, arbeidsmarkt en pensioenen.

Vooral op fiscaal vlak liggen de standpunten ver uit elkaar. Ze zijn terug te brengen tot de vraag: is er ruimte voor een belastingverlaging? In de eerste ‘supernota’ van De Wever was sprake van een lastenverlaging van 10,1 miljard euro. Daarvan zou 7,5 miljard worden gecompenseerd via andere belastingen op consumptie en vermogens en door het afschaffen van gunstregimes. Dat betekende dus een netto lastenverlaging van 2,5 miljard.

Dat was minder dan de 3 miljard taxcut die MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor ogen had, maar te veel om Conner Rousseau aan boord te houden. De Vooruit-voorzitter eiste een grotere bijdrage van de grote vermogens. Dat is ondertussen ook gebeurd, zodat de netto belastingverlaging nu 1,5 miljard bedraagt. Nog steeds te veel voor Vooruit.

De context is dat er maar weinig Europese landen zijn met zulke slechte overheidsfinanciën als België. Vorige week publiceerde de Europese Commissie nieuwe vooruitzichten: het Belgische begrotingstekort klimt volgend jaar naar 4,9 procent, onze schuldgraad stijgt naar 105,1 procent. Tegelijkertijd hebben we een hoge belastingdruk. Nergens in de geïndustrialiseerde wereld wordt volgens de OESO arbeid zo zwaar belast als in België.

De lasten op arbeid moeten naar beneden, werken moet meer lonen, maar dat mag onze overheidsfinanciën niet nog meer in het rood duwen. Natuurlijk moet de overheid ook kijken naar de uitgaven, maar er zal meer geld moeten gaan naar bijvoorbeeld defensie. Daarom is er nu geen ruimte voor een netto belastingverlaging. Eerst moeten de overheidsfinanciën op orde worden gebracht.

In december 2023 zei De Wever in Het Laatste Nieuws: ‘Als ondernemers mij vragen: gaan de belastingen kunnen dalen? Dan antwoord ik eerlijk: daar is geen marge voor. We kunnen wel wat hervormen, onze competitiviteit versterken, maar we zitten te hard in de shit. Zelfs als het federale beleid gewoon stopt: geen politie, treinen, justitie en defensie meer? Dan nog hebben we rode cijfers. Crazy!’

Ook de formateur weet dus dat een taxcut vandaag niet realistisch is. De vraag is of hij erin slaagt om MR-voorzitter Bouchez dat inzicht bij te brengen.

Of wil De Wever premier worden van een regering die het land nog dieper ‘in de shit’ duwt?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content