Fraudeonderzoek Vlaams Belang: gebruikte Tom Vandendriessche Europees geld voor werknemers van de VB-studiedienst?

Tom Vandendriessche, Vlaams Belang © BELGA
Kamiel Vermeylen

Het onderzoek dat het Europees Bureau voor Fraudebestrijding voert naar Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche gaat over Europese werknemers die werk zouden hebben verricht voor nationale en lokale doeleinden, leert Knack. Dat is strafbaar.

Volgens Apache en Humo loopt er bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) een onderzoek naar Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche. Dat blijkt uit een brief van het OLAF waar de twee media beslag op konden leggen. De brief dateert van twee maanden geleden, maar het onderzoek zelf zou al een jaar geleden zijn opgestart naar aanleiding van een klacht, zo klinkt het.

Binnen de Europese Unie voert het OLAF doorgaans onderzoek naar fraude met Europese middelen, corruptie en ernstig wangedrag. Zodra het daadwerkelijk vermoedens heeft van criminele misdrijven, is het verplicht om dat aan het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) te melden. Navraag bij het EPPO leert dat dat laatste tot op heden niet is gebeurd, al vertelt een bron aan Knack dat OLAF het dossier ‘eigenlijk wel had moeten doorspelen’.

Europese werknemers

Goed ingevoerde bronnen melden dat het onderzoek zich toespitst op de Europese werknemers van Vandendriessche. Die zouden van hem taken hebben moeten opknappen die niets met de werkzaamheden in het Europees Parlement te maken hebben, en dat is uitdrukkelijk verboden. Zo valt te horen dat de studiedienst van het Vlaams Belang – binnen de partij ook wel het ‘kenniscentrum’ genoemd – haast uitsluitend bestond uit leden van Vandendriessches Europese team.

Behalve Europarlementslid is Vandendriessche namelijk ook het hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst. ‘Ik weet niet waarover dit gaat’, benadrukt Vandendriessche aan VRT NWS. In een reactie zegt het Vlaams Belang dat het slechts gaat om een klacht, maar dat er tot op heden geen concrete onderzoeksdaden zijn gesteld. Dat klopt, al leert Knack dat de verhoren in het dossier vrijwel daags na de verkiezingen van start zullen gaan.

De verhoren in het dossier zouden vrijwel daags na de verkiezingen van start gaan.

Ingewijden kijken onder meer naar Lode Vereeck, die tussen 4 december 2021 en 3 oktober 2023 op de loonlijst van Vandendriessche stond – midden oktober raakte bekend dat hij Kamer-lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Antwerpen werd. In die periode hield Vereeck zich nadrukkelijk bezig met was hij met louter Belgische thema’s, zoals de transfers tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook was hij voorzitter van het sociaaleconomisch congres dat Vlaams Belang in september 2023 hield.

‘Hij kan niet verbergen hoe extreem hij is’: wie is Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche?

Geldstromen

Daarnaast zijn er al een tijdlang vragen te stellen bij de geldstromen van Vandendriessche. Zo gaf hij sinds juli 2019 tot en met eind april dit jaar 478.182 euro uit aan campagnes op sociale media. Van zijn fractie krijgt hij daar naar eigen zeggen een jaarlijks bedrag van 60.000 euro voor, maar hij mag van het Europees Parlement ook het potje van collega-Europarlementariër en partijgenoot Filip De Man gebruiken, zo zei hij aan Het Laatste Nieuws.

Dat is om twee redenen opvallend. Ten eerste is het Europees Parlement helemaal niet bevoegd voor die werkingsmiddelen, en geeft het over zulke zaken dus geen toelating, zoals Vandendriessche beweert. Bovendien gaf Filip De Man tussen juli 2019 en eind april jongstleden ook 141.139 euro uit aan campagnes op sociale media. Met andere woorden: Vandendriessche en De Man gaven de voorbije jaren tienduizenden euro’s meer uit dan het bedrag dat beide Europarlementsleden van de fractie hebben gekregen.

En dan zijn er nog de onkostenvergoedingen. Net zoals veel andere Vlaamse Europarlementsleden maakt Vandendriessche niet duidelijk wat hij met de maandelijks Europese onkostenvergoeding van 4950 euro doet. Leden van het Europees Parlement zijn daar niet toe verplicht en kunnen de overschotten houden. Opvallend: in 2020 gaf Vandendriessche die onkosten nog aan bij het Rekenhof. Sindsdien geeft hij alleen zijn brutoloon van een kleine 110.000 euro aan.

Correctie: in een eerdere versie stond dat Vereeck in dezelfde periode coördinator van de Vlaams Belang-studiedienst was en voor Europees Parlementslid Vandendriessche werkte. Het gaat maar over een heel korte periode. Vereeck maakte de overstap naar de studiedienst op 1 oktober 2023, hij verdween van de Europese loonlijst op 3 oktober 2023.

Partner Content