‘Flagrant gebrek aan kennis’: Hezbollah-uitspraken van Georges-Louis Bouchez oogsten ook interne kritiek

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. © BELGA
Han Renard

Dat op uitspraken van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stevige kritiek volgt, is haast dagelijkse kost. Maar dat die kritiek ook uit eigen rangen komt, dat is nieuw.

Een nieuwe dag, een nieuwe polemiek, zo lijkt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tijdens het ontwaken bij zchzelf te denken. Ditmaal gaat de zelfgekozen (social)mediastorm over de beeperaanval van Israël op de Libanese militie Hezbollah. In een interview met radiozender Judaïca prees Bouchez die operatie als ‘uiterst intelligent’ en ‘un coup de genie’, een geniale move. Terroristen, verduidelijkte Bouchez, verdienen geen medelijden. De aanval van vorige week kostte aan 37 mensen het leven, onder wie ook kinderen. Meer dan 3000 mensen raakten gewond.

Jong MR distantieert zich uitdrukkelijk van Bouchezs uitspraken, ‘die getuigen van een flagrant gebrek aan kennis van de situatie’.

Je zou denken dat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel het toneel vormt van verhitte debatten over openbare netheid, mobiliteit of drugsoverlast. Maar net als in de aanloop naar de regionale en federale verkiezingen van 9 juni, blijft ook de situatie in het Midden-Oosten de gemoederen beroeren. In die mate dat Mourad Maimouni, lijsttrekker van Team Fouad Ahidar in Brussel-stad, inmiddels een klacht tegen Bouchez heeft ingediend wegens ‘verheerlijking van terrorisme en oorlogsmisdaden’. Het campagnehuis van MR+, de tweetalige liberale lijst van MR en Open VLD in Brussel-stad, is de afgelopen weken dan weer verschillende keren beklad door pro-Palestijnse activisten. Wat nog maar eens laat zien hoezeer de slagschaduw van het Midden-Oosten over de lokale verkiezingen hangt.

Onfeilbaar

Verontwaardiging op links na polemisch opbod, dat is uiteraard iets waar Bouchez op mikt en doorgaans garen bij spint. Het extreem polariseren over elk denkbaar thema, ook bijvoorbeeld Gaza, heeft de MR op 9 juni geen windeieren gelegd.

Bouchez in Bergen: ‘Weg met marginalen, drugsverslaafden en bedelaars’

Maar de kritiek komt ditmaal ook uit eigen kring, en dat is best uitzonderlijk sinds Bouchez dankzij de verkiezingsoverwinning op 9 juni zo ongeveer onfeilbaar is geworden in zijn partij. In de Brusselse krant La Capitale haalt de Jong MR-afdeling van Evere de voorzitter stevig onderuit. ‘Dit zijn niet onze waarden, noch die van de inwoners van Evere,’ klinkt het.

Het communiqué sluit aan bij wijdverspreid onderhuids ongenoegen bij MR-kandidaten met een migratieachtergrond.

In een gezamenlijk communiqué schrijven Jong MR en Everse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen ook dat ze zich ‘uitdrukkelijk distantiëren van de uitspraken van Georges-Louis Bouchez over het Israëlisch-Libanees/Palestijnse conflict, die getuigen van een flagrant gebrek aan kennis van de situatie’. Niet dat de MR en a fortiori Jong MR in Evere heel veel voorstelt, maar het communiqué sluit wel aan bij wijdverspreid onderhuids ongenoegen bij MR-kandidaten met een migratieachtergrond. Bij heel wat van die Brusselse MR-kandidaten, die voorlopig zwijgen, zouden naar verluidt de beeper-uitspraken van Bouchez zwaar op de maag liggen.

Verloren zaak

‘Bouchez waant zich sinds 9 juni God de Vader, maar bemoeilijkt daarmee, niet voor het eerst, de campagne van de MR in Brussel. Met name voor kandidaten van Maghrebijnse origine is dat verschrikkelijk’, zegt politoloog Pascal Delwit (ULB). ‘Dit gaat rond in whatsappgroepen. Het betekent dat ze voorkeurstemmen uit de eigen gemeenschap kunnen vergeten. Meer algemeen slaagt de MR er, ondanks meer diverse lijsten, sowieso niet in om echt door te breken bij kiezers van Marokkaanse en Turkse origine in Brussel. Dat zag je ook aan het resultaat van de nieuwe Europese commissaris Hadja Lahbib op 9 juni, zij bleef sterk onder de verwachtingen. Het lijkt er bovendien op dat Bouchez de meeste kiezers met een migratieachtergrond in Brussel eigenlijk een verloren zaak vindt. Maar dat kan de MR in gemeenten in het noorden en het westen van Brussel mogelijk een burgemeesterssjerp kosten.’

In een videoboodschap op X verduidelijkte Bouchez vandaag dat bombardementen op burgers nooit goed te praten zijn. Maar Bouchez zou Bouchez niet zijn als hij na wat gas terug te nemen, ook niet weer meteen in de aanval ging. Hij besloot met te zeggen dat zijn woorden ‘op crapuleuze manier’ politiek misbruikt zouden zijn. En ‘als respect voor minderheden in dit land ook inhoudt dat je moet sympathiseren met terroristen’, dan haakt de voorzitter naar eigen zeggen af. ‘Dat gaat mijn pet te boven.’

‘Classic Bouchez’, vindt Pascal Delwit: ‘Eerst provoceren, waarna hij het verwijt krijgt schandalig te zijn, dan een beetje milderen, en vervolgens anderen ervan beschuldigen dat ze zijn woorden hebben “geïnstrumentaliseerd”.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content