Fake news krijgt voor het eerst voet aan de grond in België
De nieuwswebsite Open Source Investigations brengt doelbewust fake news om de rol van miljardair Patokh Chodiev in de zaak rond de afkoopwet te minimaliseren. Dat moet blijken uit onderzoek van nieuwswebsites Apache en Médor. Het gaat om de eerste gekende keer dat fake news in België op deze schaal voet aan de grond krijgt.
Open Source Investigations (OSI), een nieuwswebsite die in drie talen wordt uitgegeven, is naar eigen zeggen een onafhankelijk team dat bestaat uit onderzoekers, fact-checkers en activisten die de waarheid achter het politieke gordijn willen blootleggen. Wie er concreet achter de nieuwswebsite zit, is echter moeilijk te achterhalen. De website bestaat sinds 2 december 2015 en is met 113.000 likes ogenschijnlijk erg populair op Facebook.
Hoogwaarschijnlijk hebben ze een groot deel van die likes aangekocht via gerichte campagnes of andere wegen, aangezien de vele commentaren vlak na hun oprichting lijken aangestuurd door nepaccounts of robots. Twee dagen na de oprichting van de Facebookpagina werd hun tweede bericht meteen 108 keer gedeeld en 2500 keer geliked door obscure accounts uit alle uithoeken van de wereld.
Sinds kort toont OSI erg veel aandacht voor het omstreden dossier van de afkoopwet rond de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Die wet zou versneld door het Belgisch parlement zijn goedgekeurd na lobbywerk van Frankrijk, opdat Chodiev via een minnelijke schikking verdenkingen van witwaspraktijken kon afkopen. Deze week gaf voormalig Frans Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant toe dat Kazachstan inderdaad aan Frankrijk had opgedragen om de verdenking van Chodiev in België te doen wegvallen.
Dat gebeurde in het kader van een grootschalige helikopterdeal die Frankrijk met Kazachstan wilde sluiten. Guéant en enkele medewerkes Sarkozy zouden daarop aan voormalig Senaatsvoorzitter Amand de Decker (MR) hebben gevraagd om het nodige te doen.
Maar volgens nieuwswebsites Apache en Médor zou het lobbywerk zich niet beperken tot achterkamertjespolitiek en schimmige deals. Ook de berichtgeving van Open Source Investigations zou de publieke opinie over deze omstreden zaak doelbewust willen beïnvloeden. In het kader van de afkoopwet wijst OSI met beschuldigende vinger naar de Franse Bank Société Generale en de diamantlobby bij de totstandkoming van de wet. Bovendien zegt het medium dat Belgische pers de rol van Chodiev danig overschat, en minimaliseert ze de hand die hij in deze zaak heeft.
‘De waarheid achterhalen is niet hun betrachting, wel de creatie van een ‘waarheid’ die op subtiele wijze de publieke opinie kleurt’, klinkt het op Apache. Ook in andere landen is de berichtgeving van OSI over enkele omstreden dossiers op zijn zachtst bedenkelijk, met schimmige tentakels die reiken tot in Maleisië en Zwitserland, zo blijkt uit het onderzoek.
Kazachgate
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier