Eva De Bleeker neemt ontslag als staatssecretaris
Eva De Bleeker neemt ontslag als staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming. Ze wordt opgevolgd door Alexia Bertrand, die tot nu de MR-fractie in het Brussels parlement leidde.
Eva De Bleeker was staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken sinds 1 oktober 2020.
Haar opvolgster, Alexia Bertrand, treedt toe tot de Open VLD, en krijgt een prominente plaats bij de verkiezingen. Ze behoudt volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wel haar MR-partijkaart.
De Bleeker was de voorbije dagen onder vuur gekomen omwille van de zogenaamde begrotingsblunder. Die sloeg op de doorrekening van de btw-verlaging op gas en elektriciteit in de begroting. De liberale politica gaf aan dat ze een ‘materiële fout’ had begaan. Het leidde donderdag tot een gespannen zitting in de Kamer, waar ook de premier zwaar onder vuur lag.
Later op de avond kwam Sander Loones (N-VA) van oppositiepartij N-VA echter met het nieuws dat in een nieuw begrotingsdocument opnieuw verschillende vreemde rekenfouten bleken te staan. De combinatie bleek de doodsteek voor De Bleeker.
‘Luider dan anders’
Tijdens een korte persverklaring lichtte de Bleeker haar ontslag toe. ‘Ik had dat werk uiteraard graag afgewerkt, en ik had ook graag verder mee gewerkt aan de uitdagingen waar ons land vandaag voor staat’, verklaarde ze. ‘Maar ik moet op dit ogenblik helaas concluderen dat het onmogelijk is geworden om te blijven functioneren. Ik besef dat daardoor mijn werk zelf in gevaar zou komen en dat wil ik niet.’
De Bleeker erkende dat het ‘op zijn zachtst gezegd turbulente dagen zijn geweest’. Begrotingskwesties brengt altijd forse debatten teweeg, aldus de liberale politica, maar ‘het zal niemand ontgaan zijn dat de discussie nu wel net iets luider was dan de andere keren’.
‘Prominente plaats’
Haar opvolgster is alvast een opvallende naam. Alexia Bertrand is tweetalig en wordt geregeld uitgenodigd als politieke gast op de Vlaamse televisie. Haar naam circuleerde eerder al toen de Franstalige liberalen op zoek moesten naar een opvolgster voor Sophie Wilmès.
De nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand krijgt bij de verkiezingen van 2024 een prominente plaats op een lijst van Open VLD, kondigde partijvoorzitter Egbert Lachaert aan bij de voorstelling van Bertrand als staatssecretaris. Ook voor De Bleeker wil Lachaert in 2024 een ‘prominente plaats’ op een lijst.
De staatssecretaris, die even voordien de eed had afgelegd op het paleis, beklemtoonde dat alles heel snel is gegaan en de overstap niet het resultaat is van een plan dat al weken aan het rijpen was. ‘Ik heb de vraag vandaag gekregen. En wanneer je deze vraag krijgt, dan heb je geen uren om na te denken’, legde ze uit.
Lachaert had het vrijdag over ‘woelige dagen’, waarin er ‘minstens een misverstand of een foute inschatting met bepaalde documenten’ was gebeurd. Hij had vrijdag een gesprek met De Bleeker en De Croo dat tot de conclusie leidde dat het voor de staatssecretaris ‘moeilijk was om voort te doen’.
Hij blijft de liberale politica uit Hoeilaart wel als een ‘enorm talent’ bestempelen die de partij wil blijven uitspelen. ‘Ze heeft mijn volledige steun naar de verkiezingen van 2024 toe. We willen haar niet kwijtraken en er alles aan doen om haar een prominente plaats te geven’, besloot de voorzitter.
‘De verkeerde heeft ontslag genomen’
N-VA-Kamerlid Sander Loones betwijfelt of met staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker de juiste persoon ontslag heeft genomen. Het was Loones die als eerste de onregelmatigheden in de cijfers aan het licht had gebracht en hij was in de Kamer ook vooral kritisch voor premier Alexander De Croo. ‘Het feit dat België de allerslechtste begroting heeft van heel Europa, is nog steeds de eindverantwoordelijkheid van premier De Croo’, laat hij weten.
Hij heeft het ook over een ‘niet mis te verstaan signaal naar de Vlaamse kiezer’ nu de regering bestaat uit ‘elf Franstalige en slechts negen Nederlandstalige leden’.
N-VA-fractieleider Peter De Roover ziet ondanks de wissel binnen de regering de toekomst voor onze overheidsfinanciën nog steeds somber in. ‘Een stoelendans mag dan ook niet afleiden van het feit dat deze voltallige regering simpelweg niet meer in staat is om de nodige structurele hervormingen door te voeren. Het Vivaldi-verhaal lijkt nu toch echt afgelopen’.