En nu sleurt Bart De Wever er de ayatollahs bij: alle registers open tegen de PVDA

Jos D’Haese (PVDA), geboren na de val van de Berlijnse Muur, maakt volgens Bart De Wever (N-VA) nog altijd deel uit van ‘die oude communistische sekte van vroeger’. © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

In de strijd tegen de PVDA van Jos D’Haese gaan de aanvallen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) crescendo. Zelfs het Vlaams Belang kan hem alleen maar napraten.

‘Ik kwam zaterdag op de Meir een Iraniër tegen. Hij zei: “Ik ben gaan lopen voor de ayatollahs, daar waren het ook de communisten die de handen in elkaar hadden geslagen met de islamisten. En nu gebeurt het hier.”’ Zo vertelde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) donderdag op de N-VA-podcast Studio Vlaanderen over een ‘tragikomisch’ gesprek dat hij gevoerd zou hebben. Centraal staat de opgang van de PVDA van zijn uitdager Jos D’Haese. ‘Komisch, maar ook wrang’, vindt De Wever. ‘Het is heel tragisch dat dat soort politieke duisternis tractie krijgt in de Antwerpse straten.’

Het is niet de eerste keer dat De Wever een anekdote vertelt waarin hij de PVDA op één lijn stelt met het islamisme, het idee dat de islam het politiek handelen moet beïnvloeden. Woensdagavond zei de N-VA-voorzitter in het televsieprogramma De Tafel van Gert dat de partij van D’Haese ‘steun aan de taliban’ in haar programma heeft staan. Dat klopt niet. In het huidige verkiezingsprogramma staat er geen letter over sympathie voor de fundamentalistische Afghaanse islamisten.

Dat erkende de N-VA later tegen Knack. Wel verwijzen ze naar congresteksten uit 2008 waarin de PVDA schrijft dat het ‘verzet in Irak en Afghanistan de militaire plannen van de Verenigde Staten hebben gedwarsboomd, die zowel Cuba, Syrië, Iran, de Volksrepubliek Korea (Noord-Korea, nvdr) als Venezuela bedreigen’.

PVDA-kopstuk Peter Mertens vraagt excuses van De Wever. ‘Wij hebben altijd aan de kant gestaan van diegenen die door de taliban opgejaagd werden’, zegt hij.

‘Ik vind dat gewoon gevaarlijke mensen.’

Bart De Wever (N-VA)

Factcheck: nee, ‘steun aan de taliban’ staat niet in het PVDA-programma

Islamocommunisme

Of de turbo van De Wever wordt ingegeven door tactiek dan wel zenuwachtigheid, valt moeilijk te zeggen. In de peilingen komt D’Haese gevaarlijk dicht bij de koppositie van de N-VA. De aanvallen richting de PVDA gaan crescendo naarmate verkiezingsdag nadert. Inhoudelijk onjuist of juist, de uithalen dwingen de PVDA om te reageren op het frame van een politieke tegenstrever, en dat is zelden aangenaam.

De Wever muntte zelfs de term ‘islamocommunisme’, een variant op het bekendere ‘islamogauchisme’. Volgens de Vlaams-nationalist praat D’Haese Antwerpse migrantengemeenschappen en moslims naar de mond. Meer nog, door hoofddoeken wel toe te willen laten aan het loket maar politiek geïnspireerde T-shirts niet, creëert de PVDA ‘apartheid’, aldus de N-VA’er.

Op Terzake herinnerde De Wever aan een uitspraak van PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. Die had op de Franstalige televisie gezegd dat, wat hem betreft, de ‘voile intégrale’, moet kunnen voor meisjes vanaf 8 jaar. Achteraf verbeterde Hedebouw zichzelf door te zeggen dat het niet om een nikab of boerka ging, maar een abaya, een gewaad-achtige losse jurk. Dat zei De Wever niet. Herhaaldelijk waarschuwt hij dat de PVDA voor een ‘vrije inloop’ van asielzoekers zal zorgen. ‘Mijn zonen hebben daar echt een schrik van gepakt’, zegt hij over het vooruitzicht van D’Haese als burgemeester.

De Wever hangt het beeld op van een onbetrouwbare partij die met een gespleten tong spreekt. Volgens hem maakt D’Haese, geboren na de val van de Berlijnse Muur, nog altijd deel uit van ‘die oude communistische sekte van vroeger’. D’Haeses progressieve standpunten over lgbtq-rechten zijn volgens hem een façade. De PVDA’er weerlegt de beschuldigingen keer op keer. Zo verwijst hij naar zijn aanwezigheid op de Pride, de viering van de lgbtq-gemeenschap.

Zijn Bart De Wever en Jos D’Haese echt elkaars beste vijanden?

Cordon sanitaire

De Wever drukt zo stevig op het gaspedaal dat het Vlaams Belang er zelfs niet aan te pas komt in deze verkiezingscampagne. Mede door de media, die er een tweestrijd tussen De Wever en D’Haese van hebben gemaakt, voert lijsttrekker Filip Dewinter een campagne in hun schaduw. Meer nog, Dewinter praat De Wever na: ook hij gebruikt de term ‘islamocommunisme’.

In een interview met Gazet van Antwerpen kreeg Dewinter donderdag de vraag of het Vlaams Belang ooit in een coalitie zal zitten. Het antwoord: ‘Jazeker, en dat zou sneller kunnen gebeuren dan men denkt. Door de omvolking en de islamisering, zal links in Antwerpen groeien. We zien dat nu al met de PVDA en hun islamocommunisme. Alle linkse partijen dingen naar de stemmen van de moslimbevolking.’

Vergeleken met De Wever maakt Dewinter een verslagen indruk. Waar de N-VA’er de opkomst van de PVDA wil stuiten (‘Ik vind dat gewoon gevaarlijke mensen’), haalt de Vlaams Belang’er de schouders op. Bart De Wever houdt de deur toe voor alle extremen, inclusief het Vlaams Belang. Die weigering bleek doorslaggevend in zijn verkiezingsoverwinning op 9 juni. Tegelijk kijkt hij met grote ogen naar het gemak waarmee Vooruit en Groen geen cordon sanitaire rond de marxisten leggen.

In een veelbesproken commentaarartikel van de Gazet van Antwerpen werd dinsdag de link gelegd: ‘Als de PVDA mag besturen, dan Vlaams Belang ook. Als ze er een potje van maken, zal de kiezer hen de volgende keer wel afstraffen.’ Die afweging heeft De Wever zelf nog niet gemaakt. Maar het is bekend dat het idee leeft binnen de N-VA.

Jos D’Haese (PVDA): ‘Is dit de N-VA of het Vlaams Belang dat spreekt?’

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag staat er nog één debat tussen Bart De Wever en Jos D’Haese op het programma. De eer is voor de regionale televisiezender ATV. Of het er opnieuw bits aan toe zal gaan, valt nog af te wachten. Volgens de PVDA-lijsttrekker was de huidige sfeer te voorzien. ‘We kennen het patroon van de N-VA. Groen was een “verschrikkelijke partij”, CD&V moest “kopje-onder”, Open VLD “op de knieën”. Dit hadden we dus zien aankomen’, aldus D’Haese.

‘Al had ik het nu ook weer niet zo grotesk verwacht. Ze verzinnen nu zelfs dat wij de taliban steunen in ons programma. Is dit de N-VA of het Vlaams Belang dat spreekt? De N-VA verkeert in een staat van paniek omdat De Wever de sjerp dreigt kwijt te raken in zijn eigen achtertuin.’

Volgens de PVDA’er leiden de aanvallen af van de essentie. ‘We moeten debatteren over betaalbaar wonen en meer regels voor projectontwikkelaars. Dat mag niet. Om De Wevers woorden te gebruiken: er moeten blijkbaar conflicten geïmporteerd worden.’

Vlaams Belang en PVDA op 13 oktober: ‘We moeten de N-VA een offer they can’t refuse doen’

Partner Content