Een werkweek van 32 uur: Magnette trapt PS-campagne af en wil ‘beloftes houden’
Als het van de PS afhangt, komt er een werkweek van 32 uur, zonder loonverlies en met compenserende aanwervingen. Dat bleek zondag tijdens het kiescongres van de Franstalige socialisten in Brussel. PS-voorzitter Paul Magnette beseft dat die kortere werkweek er niet van vandaag op morgen zal komen, maar hij wil de komende jaren toch duidelijke stappen zetten.
De PS gaf zondag in de Flagey het startschot voor de campagne richting de Europese, federale en regionale verkiezingen van 9 juni. De militanten zetten het licht op groen voor het programma – een vuistdik boek van vlotweg 1.200 bladzijden – en voor de Europese kieslijst.
‘Grote veldslagen nemen tijd in beslag’
Voorzitter Magnette zette zijn PS in de markt als de partij die zijn beloftes nakomt. ‘De engagementen die we vijf jaar geleden aangingen, zijn werkelijkheid geworden. En ik zeg het aan de Walen en Brusselaars, terwijl ik ze recht in de ogen kijk: als jullie ons het vertrouwen geven, dan zullen we de beloftes houden die we vandaag aangaan.’
De PS het vertrouwen geven zal leiden tot hogere lonen, een kortere arbeidsduur, sterkere pensioenen en gezondheidszorg, er wordt geïnvesteerd in de openbare diensten en de bescherming van de natuur, ging Magnette voort. ‘We hebben dat gisteren gedaan en zullen dat morgen opnieuw doen’, luidde het.
Magnette ging in het bijzonder door op de kortere werkweek en de strijd tegen kindarmoede. ‘Idealiter gaat het om een werkweek van vier dagen, met 32 uur, zonder loonverlies en met compenserende aanwervingen. Dat zal niet in één keer lukken. We weten dat alle grote veldslagen tijd in beslag hebben genomen. Maar we kunnen en moeten de komende jaren grote stappen in die richting zetten’, aldus nog Magnette.
Afwijzende reacties
Niet geheel onverwacht kwamen er aan Vlaams kant al afwijzende reacties. CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem verwees op VTM Nieuws naar de enorme budgettaire uitdagingen die ons land te wachten staan. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we op een eerlijke manier naar de verkiezingen gaan met een eerlijk verhaal over dit soort uitdagingen’, aldus de christendemocraat.
Bij Open VLD heeft Kamerlid Egbert Lachaert het over ‘onbetaalbare waanzin’. ‘De laatste jaren veel sympathieke proefprojecten gezien hierover, met feel good-resultaten waarna het project moet afgevoerd worden omdat het niet te financieren valt. Het is niet populair maar onze uitdagingen aanpakken zal niet met minder werken gebeuren’, zegt hij op X.
‘Terwijl de kosten van ons sociaal beleid richting onbetaalbaarheid evolueren, werkt een derde van de actieve Waalse bevolking niet. Toch pleit de PS voor… minder werken’, reageert voorzitter Bart De Wever van oppositiepartij N-VA. ‘Dit land heeft net het omgekeerde nodig: een rechtvaardiger sociaal beleid en werken meer belonen.’