Peter Casteels

‘Een vrouw als Annick De Ridder vindt het vast niet erg om af en toe “maske” te worden genoemd’

Ik kan mij met de beste wil van de wereld niet herinneren wanneer ik iemand een vrouw voor het laatst maske hoorde noemen, zoals Conner Rousseau zaterdag met Annick De Ridder deed. Dat moet zeker meer dan tien jaar geleden zijn. Misschien ligt het eraan dat de mensen in mijn omgeving té goed Nederlands kunnen, wat in Vlaanderen al snel even verdacht is als mensen die het niet goed genoeg kunnen. Of het valt gewoon wel mee met de casual misogynie in die omgeving van mij, dat kan natuurlijk ook.

Conner Rousseau moest wel íéts doen om zijn achterban enthousiast te maken voor een regeerakkoord dat evengoed de opmaat van Jambon II had kunnen zijn. Voor Knack sprak ik dit weekend met Dirk Van Damme en Wouter Duyck over onderwijs. Zij zien op dat nochtans felbevochten departement alvast vooral continuïteit met de vorige regering. De CD&V mag bovendien met Landbouw en Omgeving nog eens vijf jaar de open ruimte in Vlaanderen naar eigen, verknipte inzichten beheren – alleen al om die reden is de regering-Jambon met Zuhal Demir te verkiezen boven de regering-Diependaele. En in plaats van Lydia Peeters is het nu inderdaad ook de Vlaamse Margaret Thatcher Annick De Ridder die De Lijn moet redden. Niemand die gelooft dat zij daar zelfs maar in geïnteresseerd is, dus ik zou als ik Rousseau was me er ook met een grapje vanaf proberen maken. Hij had geluk dat zijn leden er vorig weekend in Oostende nog om konden lachen.

Nu, Annick De Ridder kan gelukkig wel tegen een stootje.

Deze zomer haalde haar partijgenoot Jan Peumans nog eens hard naar haar uit : hij verliet het parlement liever dan haar (‘neoliberale’) beleid te moeten verdedigen. Toen Peumans nog met haar in het parlement zat, kwam hij er ook al geregeld mee in aanvaring. Havenbaas Fernand Huts was ooit nog boertiger over haar. ‘Annick de Ridder heeft haar opleiding bij mij gekregen, en toen ze was klaargestoomd voor de politieke actie heb ik haar aan Bart De Wever cadeau gedaan’, zei Huts jaren geleden in Knack over haar, meer bepaald tegen mij. Ik was gechoqueerd door die uitspraak, en dan nog vooral omdat Huts zoiets tegen een journalist durfde te zeggen over een vrouw. ‘Ik onthoud vooral een mooi compliment’, zei De Ridder er zelf over toen ze er later in De Standaard naar werd gevraagd. Een vrouw die zoiets een mooi compliment vindt, vindt het vast ook niet heel erg om af en toe eens maske te worden genoemd.

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.

Overzicht: wie zijn de ministers in de vrouwelijkste Vlaamse regering ooit?

Partner Content