Een nieuwe overwinningsnederlaag voor Vlaams Belang? Ninove verandert alles

Guy D'haeseleer op 13 oktober. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken claimt de overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen. Heeft hij een punt?

‘U gaat mij geen depressie aanpraten.’ Tom Van Grieken zei het verschillende keren tegen de aanwezige journalisten in Schoten, zijn thuisbasis. De Vlaams Belang-voorzitter claimt de overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Hij wijst naar alle plusjes die in heel wat gemeenten bij zijn partij staan. De Schotenaar wil niet weten van de term ‘overwinningsnederlaag’, waarmee hij na de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni werd geconfronteerd.

Maar heeft hij een punt?

Daarvoor moeten we naar Ninove kijken. Daar haalt Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer de absolute meerderheid. D’haeseleer zit op ruim 47 procent, wat een forse winst betekent tegenover 2018.

Guy D’haeseleer verovert dus de sjerp, en dat is niet alleen nationaal, maar internationaal nieuws. Het Vlaams Belang mag met recht en rede spreken van een historische dag: voor het eerst in haar geschiedenis levert de uiterst rechtse partij de burgemeester. Niet door het cordon sanitaire te doorbreken, nee, enkel en alleen op eigen kracht.

Want dat cordon, dat blijft in de rest van Vlaanderen voorlopig overeind.

Schoten

Op dit moment tekent het Vlaams Belang inderdaad winst op, maar de partij dreigt nergens een rol van betekenis te spelen in de coalitievorming. Enkel Jean-Marie Dedecker laat nog niet in zijn kaarten kijken in Middelkerke, waar het Belang hem aan een meerderheid zou kunnen helpen. In Denderleeuw komt de partij als grootste uit de bus, maar er lijkt geen absolute meerderheid in zicht.

Dat oogt mager. Op 9 juni was het Vlaams Belang in bijna de helft (!) van de Vlaamse gemeenten de grootste. Door de nieuwe spelregels bij de lokale verkiezingen zou zoiets van goudwaarde zijn op 13 oktober: de grootste partij krijgt twee weken het initiatiefrecht om een coalitie te vormen.

Wat blijkt? Het Belang kan die krachttoer niet herhalen. Zelfs niet in het West-Vlaamse Houthulst, waar de partij hoopte om als grootste uit de bus te komen. Ja, in heel wat gemeenten gaat het VB erop vooruit. In niet weinig gevallen wordt het de tweede partij. Met bijna 18 procent in Sint-Truiden, 25 procent in Roeselare en zeker 27 procent in Turnhout doet de partij het uitstekend. Maar opnieuw: het cordon staat niet ter discussie.

Van Grieken kan de sterke nationale uitgangspositie niet doortrekken naar het lokale niveau op een manier die hem incontournable maakt. Veelzeggend is Van Griekens eigen resultaat in Schoten. Zijn partij gaat fel vooruit, maar de zittende N-VA-burgemeester Maarten De Veuster blijft de grootste. Dat is misschien geen depressie waard, zoals Van Grieken zei, maar het is evenmin reden tot feesten.

Geschiedenisboeken

Ninove verandert echter alles. Van Grieken leerde uit 9 juni en besloot al erg vroeg op de avond zijn toespraak te houden. Terwijl Guy D’haeseleer nog niet wilde weten van een overwinningsspeech, claimde zijn voorzitter vanuit Schoten de overwinning in Ninove.

Van Grieken beseft als geen ander hoe relevant die sjerp wordt voor zijn partij. Niet alleen voor de geschiedenisboeken, maar vooral voor de toekomst. Uiteraard valt en staat alles met de manier waarop D’haeseleer de Oost-Vlaamse gemeente zal bestieren.

Maar tot nu toe kon Ninove al jaren rekenen op bovenmatige media-aandacht door de populariteit van Forza Ninove. Nu levert het Vlaams Belang er zijn eerste burgervader, waarmee het VB voor eens en altijd bewijst dat het wíl besturen. Het is aan D’haeseleer om te bewijzen dat de partij ook kán besturen. Al moeten we misschien een slag om de arm houden. Het is nog even afwachten naar het opsporingsonderzoek door het parket van Oost-Vlaanderen, dat mogelijke verkiezingsfraude onderzoekt. Er zijn verdachten in beeld, die nog verhoord moeten worden.

Partner Content